Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

DZIEN DOBRY MAM PYTANIE O WYNAGRODZENIE

Polecane posty

Gość gość

jak to jest prosze panstwa ze co rok rzad podwyzsza place minimalna tak jak w tym roku z 1600 zl brutto na 1680 zl brutto a w rtv euro agd pracownicy typu doradca klienta ma nadal od kilku lat 1200 brutto podstawy i mowie tu o pelnym etacie czyli okolo 930 zl na reke ??? jak oni to omijaja, czy to jest zgodne z prawem ??? fakt ze mozna zarobic ponad 2000 ale to jest wtedy liczone jako premia a to sa przeciez dwie niezalezne pensje od siebie tym bardziej ze podstawe dostaja ostatniego dnia miesiaca natomiast ta premie dopiero 10 dnia kazdego miesiaca ???? dziwne ze nikt tam z rzadu czy ze sluzb typu pip(panstwowa inspekcja pracy) nie zainteresowal sie tym ???

Gość index ksiag zakazanych
alez skarbie rzad zainteresuje sie toba tylko wowczas gdy zrobisz strone internetowa antykomor.pl ucz sie informatyki 🖐️

Gość gość
a może oni tam nie mają umów o pracę tylko śmieciówki? Bo przy pełnym etacie na umowie o pracę nie można zarabiać mniej niż minimum

Gość gość
no dlatego mnie to interesuje, kumpel tam pracuje juz 5 lat i nigdy nie widzial zadnej podwyzki, wprost przeciwnie caly czas oddaja pieniadze za jakies sprzety ktore klient ukradl, za worki do odkurzaczy oraz za torebki foliowe ze nie ma kilka sztuk to jest chore

Gość gość
a pozatym najgorsze jest to ze uciekaja od klienta zeby zarobic....podobno maja jakies chore parametry i jesli np sprzeda telewizor za 4000 zl to moze stracic kase jesli nie doda do tego akcesorii i jakis tam gwarancji...to po co on tam jest skoro sprzedawac nie moze ehhh

Na pewno mają umowę zlecenie, bo tylko przy takiej umowie można dowolnie ustalać stawkę, która jest niższa do minimimalnej.

Gość gość
dokładnie jak napisał gośc wyżej. albo ma zlecenie albo Ci sciemnia

Gość gość
z tego co mi mowil to ma napisane na umowie "Umowa o prace" ma oczywiscie tam jest wypisane do kiedy ale tak jest wszystko tam opisane

Gość gość
????????????

Gość gość
jeśli ma umowę o pracę na czas nieokreślony to MUSI mieć minimum czyli 1680 brutto czyli 1250 netto. Widocznie nie ma pracy na etat

Gość gość
ma umowe o prace na pelen etat do 2016 roku

Gość gość
czyli na czas określony. To się rządzi swoimi prawami

Gość gość
bo firma euro to sa oszusci

Gość gość
Nieprawda, że umowa na czas określony rządzi się swoimi prawami. Od czasu trwania umowy zależy urlop, okres wypowiedzenia itp, ale nie wynagrodzenie minimalne. Koleś ściemnia - albo ma umowę zlecenie/o dzieło, albo jest na niepełnym etacie. Innej opcji nie ma. To jest za duża firma, żeby tak sobie omijać przepisy. A potrącenia mogą mieć, ale z premii, a nie z pensji zasadniczej. Więc to, że nie sprzeda czegoś dodatkowego może najwyżej obniżyć mu premię, a nie zabrać coś z wynagrodzenia.

Gość gość
Tak ma potracenia z premii ale to jest chore ze musi uciekac od klientow...jaki to sprzedawca ktory ucieka od klientow...na 100% ma Umowe o prace na w wymierze pelny etat do 2016 roku i ma 1200 zl brutto wynagordzenia...zeby zarobic tam 2000 zl to musi duzo sprzedac a potem uciekac ehh

Gość gość
Widziałaś tą umowę, że się tak upierasz??

Gość gość
codzienne chodzi do pracy...ma 40 godzin tygodniowo do wyrobienia...ma dni wolne i weekendy ale ma umowe o prace w pelnym wymiarze...dodatkowo raz pracuje po 12 godzin a potem zostaja 1 albo dwie na promocjach albo po 6, 10 lub 11 zalezy od grafiku

Gość gość
dokładnie, okres obowiązywania UMOWY O PRACĘ nie ma nic do wynagrodzenia minimalnego. Mało tego nawet pracując na umowę śmieciową w sklepie w rodzaju Euro można iść do sądu i podać o ustalenie stosunku pracy. Jeżeli dostaje grafik, pracuje "od - do" pod nadzorem pracodawcy to spełnia wszelkie przesłanki do wystąpienia stosunku pracy. A to powoduje, że pracodawca musi wypłacić za urlop za ileś tam lat wstecz oraz zapłacić składki za czas trwania stosunku pracy. Sorry, ale jakie dzieło ma wykonywać sprzedawca telewizorów? To jest zwykłe obejście prawa pracy i z reguły sądy przyznają w takich sprawach rację pracownikom. Dziwię się ludziom, że się na to zgadzają. Mało tego pracodawca nie ma prawa obciążać pracownika kosztami skradzionych towarów!!! Chyba, że działał w zmowie ze złodziejem, ale to primo trzeba udowodnić, a secundo to już kodeks karny wchodzi w grę

Gość gość
to że chodzi na 40 godzin wcale nie znaczy, że ma umowę w pełnym wymiarze!!!! Można mieć pół etatu i pracować 40 godzin; reszta ponad połowę, czyli 20h liczy się wtedy jako nadgodziny. To częsta praktyka w dyskontach, wiem, że na pewno tak ludzie pracują w Biedrze czy Aldim. Znajoma w Aldim pracuje na pół etatu, umowę ma na 830 brutto, a pozostałe godziny płatne jako nadgodziny.

Gość gość
tak pokazywal mi ta umowe bo pytal sie mnie czy to zgodne z prawem ale ja nie wiem dlatego piszebo dla mnie nie jest to zgodne z prawe

Gość gość
to niech idzie z tą umową do PIP i się dopyta

Gość RADEXNET
ja tam pracuje o tak jest...tez mam umowe o prace...na poczatku mialem 1000 zl jako praktykant, potem 1100 jako sprzedawca a teraz jako doradca mam 1200 zl brutto plus premie byly od sprzedazy i tak juz mam od ponad 3 lat ehhhhhhh pracujemy po 12 godzin a potem 13 naprzyklad z powodu p******ych odpraw kierownictwa albo z powodu zmiany promocji cen i caly czas pod koniec miesiaca ucieczka od klientow aby nie stracic pieniedzy ktore przez caly miesiac staralem sie zarobic

Gość RADEXNET
a pozatym kierownictwo robi laske jak chce sie dowiedziec o moj urlop albo nie daja paskow gdzie mam napisane co zaco dostaje i ile

Gość gość
Bez jaj... I w firmie, która zatrudnia tyle ludzi nikt, naprawdę NIKT, nie zgłosił tego do PIP?? Nie wierzę...

Gość omi
potwiedzam tez pracuje w euro i tak jest z tymi umowami a pozatym oddajemy kase za to ze cos klient ukradl albo jest odpowiedzialnosc materialna jak cos zginie z zaplecza hahah sluchajcie jak na zaplecze normalnie wchodza promotorzy a pozatym kazdy z pracownikow moze wejsc na magazyn tzw wartosciowy niezaleznie od stazu no to o czym mi mowimy....pozatym ochrona nie maodpowiedziedzialnosci aterialnej

Gość gość
Płaca minimalna, to minimum, które musi zarobić, więc jeśli z premią zarabia 2000 zł, to jest wszystko ok. Jeśli jego pensja na pełnym etacie byłaby bez żadnych dodatków, to wtedy musi wynosić min. 1680 zł brutto.

Gość gość
Nieprawda - płaca minimalna to wynagrodzenie zasadnicze, bez żadnych dodatków. Premia to już inna sprawa. Jak masz bzdury gadać, to lepiej sobie odpuść, albo najpierw sprawdź...

Gość gość
Przykład z zeszłego roku Mniej niż najniższe wynagrodzenie? Pracodawca może zapisać w umowie o pracę kwotę wynagrodzenia niższą niż minimalna płaca. Musi jednak zaznaczyć, że oprócz wynagrodzenia pracownik otrzymuje również na przykład premię uznaniową czy nagrodę tak, by łącznie było to 1600 złotych brutto. Więc Ty najpierw poczytaj , sprawdź i się wypowiadaj:)

Gość gość
Podaj konkretny przepis

Gość gość
wynagrodzenie minimalne to jest to co otrzymujesz za jeden miesiąc pracy-składać się może z różnych składników: wynagrodzenia zasadniczego, dodatku stażowego, premii, dodatków za pracę w warunkach szkodliwych, za pracę na drugiej zmianie i w nocy, z dodatku za nadgodziny.