Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kraków Wrocław czy Warszawa na studia

Polecane posty

Gość gość

W Krakowie jestem zakochana , ale podobno jest straszny smóg , i dużo nożowników , maczety itd. ;) Na ile to prawda nie wiem nie chce powtarzać plotek ale dużo osob odradza Krakow bo niebezpieczny We Wrocławiu byłam tylko raz , ale jakoś mnie to miejsce nie zaczarowało , nie przekonałam się , ale podobno to dobre miejsce dla studentów , i ludzie są naprawdę w porządku :) Tez nie wiem na ile to prawda W Warszawie byłam kilka razy , kiedyś mi się strasznie podobało , ale jak byłam osttanio to przeszłam na piechotę połowę Warszawy :) i mnie to miasto jakoś zmęczyło , Ci zabiegani niemili ludzie ( nie wszyscy tylko ci których ja spotkałam po drodze , którzy nawet nie chcieli mi pomoc wskazać drogi) , hałas , gonitwa Mieszkam w Kielcach , więc najbliżej miałabym do Krakowa , ale odległość nie jest tutaj ważna ;) Nie wiem gdzie można najlepiej się bawic będąc na studiach , poznac ciekawych ludzi , otwartych , gdzie jest szansa na jakąś pracę , jakąś w miarę nie za groszę :D i da się wynająć mieszkanie / pokoj w akademiku pracując w macu etc ;)

Gość gość
tylko nie do Warszawy, tu już nie ma czym oddychac od nadmiaru przyjezdnych...wybierz Kraków, przeciez to najpiękniejsze miasto w Polsce w/g powszechnej opinii :D

Gość gość
No tak ale do Krakowa teraz jedzie chyba jeszcze więcej ludzi niż do Warszawy ;) ( studentów )

Gość Dilajlaaa
Też jestem za Krakowem, od maczety nikt jeszcze nie umarł :D

Gość index ksiag zakazanych
po co ci studia? i tak trafisz na zmywak do GB 🖐️

Gość gość
skoro jesteś z Kielc to zaslugujesz na Kraków :D

Gość gość
Co ma oznaczać że zasługuje na krakow ? składam jeszcze papiery do Niemiec , ale nie wiem czy mnie przyjmą więc wole się zabezpieczyć i złożyć też w Polsce ;)

Gość gość
nie wiem, ale nie lubię Kielczan, więc nie życzę ani Warszawie ani Wrocławiowi takiego przyjezdnego :) tak samo jak nie lubię Kozieniczan, Radomian, macie taką mentalność pipidówkową :D :O

Gość moze sie wyppowiem
Studiowałam 3 lata w Krakowie, teraz robię mgr w Warszawie. W Krakowie było lepsze życie studenckie, ogólnie życie nocne w Krk jest z******te ;) dużo klubów, fajnych pubów. Ale to miasto się niezbyt rozwija, jest mało możliwości, mało pracy, duże bezrobocie. Straszna konkurencja wśród studentów, nawet na głupie stanowisko do pracy w galerii jest 100 osób na jedno miejsce. Przeniosłam się do Warszawy bo zawsze lubiłam to miasto więc może będę nieobiektywna, ale uważam, ze Warszawa to lepsze miasto niz Krakow. Dużo więcej możliwości do rozwoju, więcej pracy, jakichś ciekawych wydarzeń, warsztatów dla studentów. Może nie jest to tak imprezowe miasto jak Kraków, ale jednak Nowy Swiat i Mazowiecka robią swoje ;) Poza tym w Warszawie czuć tą wielkomiejskość, to jednak najbradziej europejskie miasto w Polsce, a Kraków jest troche zaściankowy... Zdecyduj na czym ci bardziej zalezy, czy na imprezach czy na rozwoju i takie wybierz miasto :) aha poza tym warszawskie uczelnie są lepsze niz krakowskie. SGH zawsze będzie lepszy od UEK, a UW od UJ. Wiec jesli zalezy ci na poziomie nauczania to wybeirz Warszawe.

Gość moze sie wyppowiem
Studiowałam 3 lata w Krakowie, teraz robię mgr w Warszawie. W Krakowie było lepsze życie studenckie, ogólnie życie nocne w Krk jest z******te ;) dużo klubów, fajnych pubów. Ale to miasto się niezbyt rozwija, jest mało możliwości, mało pracy, duże bezrobocie. Straszna konkurencja wśród studentów, nawet na głupie stanowisko do pracy w galerii jest 100 osób na jedno miejsce. Przeniosłam się do Warszawy bo zawsze lubiłam to miasto więc może będę nieobiektywna, ale uważam, ze Warszawa to lepsze miasto niz Krakow. Dużo więcej możliwości do rozwoju, więcej pracy, jakichś ciekawych wydarzeń, warsztatów dla studentów. Może nie jest to tak imprezowe miasto jak Kraków, ale jednak Nowy Swiat i Mazowiecka robią swoje ;) Poza tym w Warszawie czuć tą wielkomiejskość, to jednak najbradziej europejskie miasto w Polsce, a Kraków jest troche zaściankowy... Zdecyduj na czym ci bardziej zalezy, czy na imprezach czy na rozwoju i takie wybierz miasto :) aha poza tym warszawskie uczelnie są lepsze niz krakowskie. SGH zawsze będzie lepszy od UEK, a UW od UJ. Wiec jesli zalezy ci na poziomie nauczania to wybeirz Warszawe.

Gość gość
Na Twoim miejscu wybrałabym Kraków ;) Wrocław też jest fajny ,ale Kraków chyba lepszy

Gość gość
wybierz warszawe, kraków już jest przeludniony

Gość MarcelinaLis
W tamtym tyg. musiałam szybko dokonań wyboru Kraków - Warszawa. Wybrałam Warszawę - stolica, większe perspektywy, dobre uczelnie. Stwierdziłam, że raz się żyje, 5 lat to nie całe życie, a naprawdę może mi się udać coś wielkiego. Wróciłam zza granicy i chciałam zdążyć jeszcze na II turę rekrutacji na UTH, na szczęście mi sie udało. Zawsze byłam dobra z matmy i zdecydowanie jestem umysłem ścisłym więc startuje na budownictwo. Mam nadzieje, że się uda. Kobieta na budownictwie?! Właśnie tak! Tyle razy przeglądałam ich stronę http://www.uth.edu.pl/ ze aż się odważyłam. Czasem trzeba postawić wszystko na jedną kartę ;)

Gość gość
ja wolę Kraków :) taksówki tańsze niż w Warszawie www.radiotaxi919.pl :)

Gość gość
ja tez wole krakow niż wawę. Zyje się tam duzo spokojniej no i bliżej w góry. Przede wszystkim taniej. To bardzo urokliwe miasto, a jeśli chodzi o bezpieczenstow to wiadomo, ze w każdym miescie sa dzielnice nie cieszące się dobą sławą. Ja studiowałam pedagogike na Ignatianum w Krakowie i bardzo milo wspominam ten czas http://www.ignatianum.edu.pl

Gość gość
czy ktoś z was może powiedzieć cokolwiek na temat tej korporacji w Krakowie: www.radiotaximpt.krakow.pl ?

Gość gość
to prawda ta korporacja: www.radiotaxi919.pl ma o wiele tansze ceny niz inne w warszawie czy nawet w krakowie...

Gość gość
Ja bez wątpienia polecam Wrocław! Studiuje tam prawo w trubie niestacjonarnym, na Wyższej Szkole Prawa im. Heleny Chodkowskiej we Wrocławiu i powiem szczerze, że jestem bardzo zadowolona z takiego wyboru. Mogę jednocześnie studiować i pracować, a co za tym idzie zdobywać doświadczenie w zawodzie, które jest teraz absolutnie niezbędne. Co do uczelni to wykładowcy są kompetentni, a zajęcia bardzo ciekawe i na wysokim poziomie! Jakby ktoś był zaintereswoany, to znalazłam informację na temat tej uczelni: http://study4u.eu/uczelnia/77-wyzsza-szkola-z arzadzania-i-prawa-im-heleny-chodkowskiej-wydzial-prawa-i-ad ministracji-we-wroclawiu Pozdrawiam, Joanna!

Gość gość
no w krakowie jest troszeczke taniej niz w wawie, nawet biorac pod uwage taksowki.. www.radiotaxi919.pl - w wawie za samo trzasniecie drzwiami placisz juz 8 zl :O

Gość Elka wawa
Ja bym wybrała stolicę. Kończę teraz studia na społecznej akademii nauk w wawie i generalnie polecam. Na początku studiowałam dziennie, potem przeniosłam się na zaoczne, żeby pracować. W wawie, chyba łatwiej złapać nawet jakiś staż na początek. Swoją drogą sam san też bardzo fajny, np nigdy nie mialam problemów z pracą w trakcie studiów i mogłam bez trudu łączyć jedno z drugim nawet na dziennych.

pomysł może się wydawać irracjonalny, ale rozważ Katowice - masz blisko do Krakowa, tak, że dalej zostanie zaczarowany, jako miasto, do którego będziesz jeździć na weekendy. Perspektywy zawodowe masz bardzo dobre, życie akademickie też podobno jedno z najlepszych, a w trakcie studiów nie będzie Cię rozpraszać ukochany Kraków, który potrafi wciągnąć na dużo dłużej, niż się planuje i do którego busy i pociągi jeżdżą co 15 minut, a autem dojedziesz w 20-30. No i w porównaniu do innych miast, przynajmniej jeżeli chodzi o knajpy, restauracje - to miasto jest bardzo tanie. Pewnie mieszkania/akademiki też są tańsze, ale musisz sprawdzić.

Gość gość
PACANÓW polecam

Gość gość
Przecież nie musisz studiować cały czas w jedym mieście - zacznij od Wrocławia później się przeniesiesz międzyczasie jakiś Erazmus aby poznać inne kraje. Polecam http://www.lodz-skupaut.pl

Gość gość
Też zastanawiałam się pomiędzy Krakowem, a Warszawą, ale ostatecznie wygrała wizja przyszłości i perspektyw. Przekonała mnie oferta wsmw.edu.pli dlatego wybrałam stolicę. Miasto jest piękne, na uczelni też spoko ;) A to, co Ty wybierzesz, zależy tylko od tego, czego oczekujesz.

Gość gość
ja studiowałam w Krakowie na uczelni państwowej, ale po licencjacie, postanowiłam przenieść się do Warszawy na magisterkę na mum.edu.pl. Z miejsca dostałam pracę, więc studia wybrałam zaocznę. I tak teraz sobie i pracuje i studiuję ;)

Gość halszkaa
ooo ja też studiowałam na MUM :) To dawna Wyższa Szkoła Mazowiecka, jakiś czas temu zmienili nazwę. Zrobiłam tam licencjat z pielęgniarstwa a od pazdziernika wybieram się na studia II stopnia też na tym kierunku, od nowego roku akademickiego rusza ten kierunek więc idealnie się wstrzeliłam :)