Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy Wasze 18 24 miesięczne dzieci odczuwają empatię

Polecane posty

Gość gość

Czy przytulają, mówią że jesteś ach czy słowami kocham cię. Czy jak ktoś płacze jest im smutno albo opowiadają i przeżywają?

Gość gość
tak

Gość gość
tak

Gość gość
moje prawie płakało jak mu śpiewałam teraz wszystkie żabki płaczą, że jej więcej nie zobaczą miał koło 1,5 roku i zdziwiłam się, teraz już nie płacze ale pokazuje jak żabki płaczą. Przychodzi i przytula się i mówi kocham albo jak przytulają się inni to mówi babcia kocha albo pani kocha itp.

Gość gość
Moja córka będąc w tym wieku wiedziała już że psa trzeba głaskać delikatnie a przy wizycie z psem u weterynarza krzyczała że nie wolno psa dotykać. :) Ale my ją wrażliwości uczyliśmy na słabszych, na zabawkach tłumacząc i ucząc spokojnego, pozytywnego zachowania.

Gość gość
moja ma 1,5 roku i raczej empatii nie odczuwa, natomiast zauważa, że ktoś płacze: mówi np. o mama pjacze. Zdarza jej się przytulić i pokazać jak kocha itp. i np. mówi: dzidzia śpi budzić nie wolno (o dziecku piętro niżej), ale to nie empatia raczej. Jak udaję, ze mocno płaczę (trzymam ręce na twarzy i szlocham), jest lekko skonsternowana, ale zwykle podchodzi i przytula i mówi: moja mama, moja. Może to zalążki empatii??

Gość gość
tak myślę, że powoli zaczyna wspólczuć