Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nie obejrzałam filmu Kwiat Pustyni do końca

Polecane posty

Gość gość

Prawie do końca obejrzałam, uciekłam z pokoju jak była scena pod koniec jak tą małą 3 letnią Warris obrzezali :( Jezu, jak można tak krzywdzić małe dzieci, małe dziewczynki, do teraz nie mogę się jeszcze uspokoić :(

Gość gość
bo ciapaci to s*******ny i to przez duże "S", co poradzisz.... nam tylko pozostaje się cieszyć, że nie urodziłyśmy się w ich kulturze..

Gość gość
bo oni sa tam p**********i

Gość gość
dziwne, że te wszystkie feministki, które tak wrzeszczą o tym równouprawnieniu, nie pomogą tym, gdzie tej nierówności jest najwięcej

Gość gość
Zajmowałam sie kwestią praw kobiet w Afryce. Jest wiele rodzajów obrzezania. Ten był jeszcze z tych łagodniejszych. Straszne jest to, że taką tradycję podtrzymują kobiety. Z drugiej strony często po prostu nie mają wyjścia i nie jest dla nich do przyjęcia, że moze być inaczej.

Gość gość
Boże, dziękuję Ci, że nie urodziłam się w islamskim kraju :(

Gość gość
obrzezanie nie jest zwiazane z kultura islamu, jest to zwyczaj typowo afrykański, wiec praktykowany w krajach arabskich znajdujących się na terenie Afryki (Egipt, Sudan, Somalia, Libia, Maroko) Praktyka obrzezana jest nie znana wogóle na półwyspie Arabskim, więc proszę nie uogólniać na wszytskie kraje w których religią dominującą jest islam!!!

obrzezanie nie jest związane z islamem ;/ Trzeba mieć świadomość, że dla nich obrzezanie jest tak samo oczywiste jak w Polsce chrzest dla większości...

Gość gość
Kwiat Pustyni mieszka w Gdańsku, konkretnie w Gdansku Jelitkowie, w kazdym razie jeszcze nie dawno tam mieszkała

Gość gość
a wgl co mają ciapaci z obrzezaniem wspólnego??? z tego co wiem to hindusi nie są obrzezani, zarówno mężczyźni jak i kobiety, więc co wy pie***licie?

Gość gość
gościu powyżej, pewnie masz rację, tym lepiej jeśli to prawda bo to oznacza, że mniej kobiet cierpi.

Gość gość
obrzezanie mężczyzn owszem związane jest z islemem, ale kobiet absolutnie nie.... tak jak mówiłam jest to zwyczaj afrykański, który zadomowił się w krajach arabskich w Afryce

Gość gość
tak czy siak dziękuję za to, że nie urodziłam się w islamie bo myślicie, że co - w islamskim kraju nie w Afryce kobiety mają dobrze ?

Gość gość
autorko ale zauważ, że kto w tym filmie robił tę krzywdę tej małej dziewczynce ? kobiety czy mężczyźni ? kobiety prawda? one same się tam na to zgadzają i same to praktykują, same nawzajem siebie krzywdzą

Gość gość
Zwyczaj trudno jest wykorzenić. CI którzy nawet gotowi byliby się wyłamać, boją się że np ich dzieci będą z tego powodu odrzucane, źle oceniane, że będą miały gorszy start w życiu. To o cąłym życiu dotyczy tamtej kultury... A nasza? Jak zmienić ludzką mentalność wie każdy, kto próbuje apelować... o to żeby nie brać tych niemowlaków i małych dziewczynek do gabinetów kosmetycznych i nie przebijać im uszu. Spróbuj zaapelować o rozsądek a od razu bydło się sprzeciwia. To co się dziwić prymitywnym kulturom i gdy chodzi o sprawy tam ważniejsze?

Gość gość
z reguły nie przeklinam ale.... co za p**********a tradycja !!! :(

Gość gość
21:54 a co mają robić? głupia jesteś. nieobrzezana kobieta nie ma szans na wyjście za mąż- co w tamtej kulturze jest równoznaczne z być albo nie być, jest wyrzutkiem społecznym i może zostać w najlepszym wypadku żebraczką albo prostytutką. twoje rozumowanie jest błędne, bo to mężczyźni ustalają takie normy społeczne, które robią z kobiecej seksualności tabu a z nieobrzezanych kobiet pariasów

Gość gość
Kobiety sie na to zgadzają i podtrzymują ten zwyczaj, bo w takiej kulturze wyrosły, nie mają wyjścia, bo nieobrzezana kobieta moze być wykluczona, ale tzn zwyczaj wynika z męskiego pragnienia podporządkowania kobiety i zapanowania nad jej seksualnością. Poczytajcie o skrajnych rodzajach infibulacji. Pocieszające jest to, że prawo państwowe stoi po stronie kobiet, więc jest nadzieja na zmianę Niestety obrzezanie kobiet jest zbyt mocno zakorzenione w kulturze.

Gość gość
gdybym urodziła się w takim kraju jak np Somalia to modliłabym się o to, żeby mieć samych synów bo nie mogłabym znieść tego jak moja córka by cierpiała :(((

Gość gość
a fuj, fuj fuj