Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jolka fasolka

kobiety które wybrały bycie paniami domu

Polecane posty

Gość jolka fasolka

Jak uważacie, czy są gorsze? Czy jesli mąż zarabia kilka tysiecy i stac ich na wszystko to czy ona powinna mimo wszystko isc do pracy? Mam tu na mysli pracę mało rozwijająca typu sklep odzieżowy z pensją max 1500zł.

Gość gość
podjęcie pracy w sklepie w sytuacji gdy mąż potrafi zapewnić utrzymanie byłoby głupotą, szkoda czasu na taką beznadziejną pracę i jeszcze nisko opłacaną lepiej już zapisać się na jakieś studia podyplomowe, nawet dla samej przyjemności rozwoju. albo jakieś kursy ale pomyśl też o zabezpieczeniu finansowym w razie jakichś przypadków losowych typu: śmierć męża, strata pracy, rozwód itp. załóż sobie osobiste konto i wpłacaj regularnie jakieś sumy, żebyś czuła się bezpiecznie finansowo

Gość gośćówka
ja może nie do końca wybrałam bycie panią domu, ale obecnie zajmuję się dzieckiem i jeszcze dobre 10 miesięcy w domu posiedzę, z mojej perspektywy mogę napisać, że nie poszłabym do pracy za 1500zł bo uważam to za nieopłacalne. Opieka obcej osoby nad moim dzieckiem wynosiłaby pewnie więcej niż bym zarobiła, a wolę sama wychować dziecko skoro mam taką możliwość. Chcę isć do pracy gdy dziecko pójdzie do przedszkola, będzie miało kontakt z rówieśnikami a ja wyjdę "do ludzi", ale mam to szczęście, że nie grozi mi praca na kasie w biedronce, mam możliwość rozwoju i chcę z niej skorzystać, bo siedzenie w domu mnie nie satysfakcjonuje (właściwie pracując również będę "panią domu" :) ). Uważam, że kobiety mające możliwości dobrej i ciekawej pracy a z niej nie korzystają są leniwe (jakkolwiek by sobie tego nie tłumaczyły) ale nie dziwię się tym, które zarobiłyby grosze, bo mając taką sytuację materialną, która nie wymaga dorabiania każdej złotówki za wszelką cenę zwyczajnie się to nie opłaca. Ale jak kto woli, jak ktoś chce siedzieć w domu to niech siedzi (tylko niech nie dorabia do tego teorii o cudownej żonie, atmosferze, pieczeniu ciast itp ;) )