Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy w polskich szpitalach nadal Znieczulenie zewnątrzoponowe jest za darmo

Polecane posty

Gość gość
O a nadal prosze o to w jaki sposob sie dopominac :P od ginekologa jakies zaswiadczenie by mi pomogloale jakie?? :P

Gość gość
Rodzilam 1,5 mc temu w Matce Polce i dostalam znieczulenie bez problemu

Gość gość
Kurcze to tylko ja taka pechowa :( za miła czy co byłam że nie doprosiłam się a teraz mam traume :( bardzo chce już córeczki ale boje się porodu po pierwszym chciała bym pstryknąć palcami i ooo po bólu :)

Gość gość
u nas w szpitalu niby jest zzo:) ale jak przychodzi co do czego to nie ma anestezjologa;P

Fakt, ja na anestezjologa w ICZMP czekałam 20min, przez ten czas myślałam, że już urodzę :D Ale uprzedzali, żeby powiedzieć wcześniej, bo jest tylko jeden w szpitalu na dyżurze, sama dałam ciała :P

Gość gość
u nas może jest więcej, aleeee tak zbywają kobiety, a potem mówią, że juz za późno:)

Gość gość
czyli juz marudzic przy oddawaniu wyników i wstepnym badaniu ? nie wierze ze w wielkim szpitalu Matki Polki nie ma ani jednego anestezjologa

Gość katarzynaWW
connie francis - a duże są różnice miedzy tymi blokami porodowymi? W takim razie będę się dopominać o ten drugi ;) Rodzę w kwietniu... Jak ogólne wrażenia? Opieka nad dzieckiem, mama?

Gość karla4
NFZ refunduje WYŁĄCZNIE znieczulenie ze wskazań medycznych, innych nie. Stąd nie robią go w szpitalu jak ktoś ma taką zachciankę Wskazaniami są: A. Choroby układu krążenia: nadciśnienie tętnicze wady serca z wyłączeniem*: ciasnej stenozy aortalnej i mitralnej, nadciśnienia płucnego, wad przeciekowych z nadciśnieniem płucnym, kardiomiopatii przerostowej, nieskorygowanej tetralogii Fallota, stanu po przeszczepie serca, *wady te wymagają niestandardowego sposobu znieczulenia regionalnego z rozszerzonym monitorowaniem krążenia. Opis pojawiajacy sie po najechaniu kursoremzaburzenia rytmu serca kardiomiopatia rozstrzeniowa choroba wieńcowa i stany po zawale m. sercowego niewydolność serca stany po korekcji chirurgicznej wad serca choroby naczyń tętniczych przebyta choroba zakrzepowo-zatorowa B. Choroby płuc z ograniczeniem wydolności oddechowej w tym: przewlekle obturacyjne choroby płuc astma oskrzelowa mukowiscydoza rozstrzenia oskrzeli C. Choroby neurologiczne: padaczka nużliwość mięśni (miastenia) i miopatie przerwanie rdzenia kręgowego na poziomie ≥Th6 D. Choroby układu dokrewnego m.in.: cukrzyca insulinozależna choroby tarczycy włączając duże wole obojętne ograniczające drożność górnych dróg oddechowych choroby nadnerczy E. Stany po transplantacji narządów. F. Niewydolność wątroby, marskość, żylaki przełyku. G. Miopia >6 D lub miopia ze zmianami na dnie oka z zagrożeniem oddzielenia siatkówki. H. Powikłania ciąży i wskazania położnicze: Nadciśnienie indukowane ciążą, stan przedrzucawkowy (bez zaburzeń krzepnięcia krwi). Cukrzyca ciężarnych leczona insuliną. Zaburzenia przepływu łożyskowego. Ciąża przeterminowana >42 tyg. Poród przedwczesny <34 tyg. Ciąża mnoga. Nieskoordynowana czynność skurczowa. Dystokia czynnościowa. Wskazania do skrócenia II okresu porodu.