Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Trudna sytuacja

Polecane posty

Gość gość

Jestem w ciąży i w związku z tym planujemy z moim chłopakiem wynająć mieszkanie i się wyprowadzić. I tu zaczynaja sie schody. Ja mieszkam z sama z mama, mój ojciec zmarł, wiec dostaje po nim rentę. Zostalam sama z mama. A więc, NAPEWNO nie chcemy mieszkac z moja mama, to na 100 % pewne. Dlatego chcemy wynajac, a moja mama nie bedzie w stanie sie utrzymac sama po mojej wyprowadzce :/ Czy uważacie, ze oddanie jej mojej renty, ALE pod warunkiem ze zamieszka ze swoim partnerem, z którym sie spotyka juz 3 lata jest fair? Wtedy my bysmy zamieszkali w mieszkaniu mamy. Czy taki układ jest w porzadku?

Gość gość
Sytuacja by się poprawiła i mi i mojej mamie, ja nie musiałabym płacić za wynajem, a mamie tez bylo by duzo lżej, z renta i z partnerem który ma stałą prace.. Poradźcie czy wogóle moge takie cos zaproponowac?

Gość gość
?

Gość gość
Jak jest to z korzyścią dla obu stron to zaproponuj.

Gość gość
ile macie lat?

Gość gość
ja mam 23 a chłopak 25, mama 53. Moim zdaniem to jest z korzyścią dla obu stron. Tak jak juz pisałam, ja nie płaciłabym wynajmu, bo byłabym na swoim, a mama byłaby się w stanie utrzymac po opuszczeniu rodzinnego gnniazda przeze mnie, bo miałaby rente i partnera, który ma prace i mieszka sam. Ale to jest moje zdanie. A jakie jest wasze? Czy na miejscu mojej mamy nie poczulibyście sie np. urażeni? Czy mama nie pomysli sobie ze chce sie jej pozbyc? Co broń boże nie jest prawda nawet w 1 %

Gość gość
Uwazam ze nie powinnaś oddawać swoich pieniedzy mamie, mimo wszystko będziesz miała dużo wydatków związanych z dzieckiem

Gość gość
a kiedy to nie bylo na kafe trudnej sytuacji sa na to rozne sposoby i sa skuteczne i dzialaja na kazdego faceta jak sie to zrobi tak ale pamietaj ze taki facet moze ciebie potem 👄 www.youtube.com/watch?v=aHLH7L_I1wQ

Gość gość
I wcale bym nie chciała, lecz koszt wynajmu jest na tyle wysoki ze bardziej by sie nam opłacało oddać rentę mamie i mieszkac u mnie, poza tym bylibysmy u siebie, wiadomo zawsze to lepiej, jakoś tak bezpieczniej. Tylko ze ja z mama i chłopakiem oraz dzieckiem nie moge mieszkac z mama.. Ona ma dość ciężki charakter, bardzo uparty i rządzący jeśli tak mozna powiedziec. Nawet ja sie nie moge do tego przyzwyczaić przez 23 lata a co dopiero moj chłopak, a gdzie tu dziecko.. Dlatego ta opcja nie wchodzi w gre, to sie nie uda. I dlatego też powstala opcja z oddaniem renty mamie.

Gość gość
no dobra mama sie wyprowadzi i co?! za co utrzymacie sie w tym mieszkaniu? jedzenie oplaty wyprawka dla malenstwa ok a zastanowilas sie co bedzie jak mama sie z partnerem pokluci?! zwali sie wam na glowe bo to jest przeciez jej mieszkanie.. daj spokoj lepiej wynajmijcie stancje jakos sobie poradzicie ale przynamniej nie bedziesz sie martwic co zrobic jak mama stwierdzi ze chce do swojego mieszkania

Gość gość
Tylko w związku z tym pomysłem mam wyrzuty sumienia, że mama sobie pomysli ze chce się jej pozbyc.. a tak nie jest naprawde.. A ona i tak prędzej czy pozniej by z nim zamieszkala..

Gość gość
Ja mam pracę na etat, chłopak tez. Tez brałam taka mozliwosc pod uwage, ze mamie cos sie nagle odwidzi i bedzie chciala wrócic.. wtedy to już bysmy pewnie mieszkali wszyscy razem..

Gość gość
cos czyms albo spokoj na stancji albo mieszkanie z mama ale jesli ma taki ciezki charaktrer to sie raczej nie wyprowadzi bo uniesie sie honorem ale sama wiesz najlepiej chociaz nie liczylabym na dluga wyprowadzke z jej strony

Gość gość
ile zarabiacie?

Gość gość
Może się unieśc honorem. Tylko ze jak ja sie wyprowadze a ona zostanie tu sama to nie da rady utrzymac mieszkania. zarabia, po odliczeniu na dojazdy 1000 zł... Nieciekawie.

Gość gość
My zarabiamy razem 3000 plus moja renta poki co

Gość gość
?

Gość gość
Po rozmowie.. po temacie.. Ona tu zostanie, mimo, ze nie ma za co sie utrztymac, powiedziala ze jak nie bedzie miała pieniedzy na czynsz to wynajmie mieszkanie :) rozumiecie? WYNAJMIE. Oszalałam

Gość gość
z jakiej racji masz rentę po ojcu skoro pracujesz? Jeśli urodzisz dziecko to tą rentę i tak stracisz, Renty rodzinne wypłacane są dzieciom uczącym się,

Gość gość
przeczytaj sobie regulamin otrymywania renty rodzinnej. Dostałam ja po zmarłym ojcu. Uczę sie więc ją dostaje, a pracowac mozna ale zarabic mozna najwyżej średnią krajowa

Gość gość
ale jeśli urodzisz dziecko to rentę przeciez stracisz

Gość gość
a nie mozna zamienic mieszkania na dwa mniejsze,piszesz ze mama ma trudny charakter,facet moze z nia nie wytrzymac i co fatycznie zwali wam sie na glowe.pomysl moze zamiana bylaby lepsza,a i mama placilaby mniejszy czynsz

Gość gość
tez była mowa o zamianie - nie przeszło również. Urodzenie dziecka nie ma absolutnie nic wspolnego z tym, czy będe miala rentę czy nie.