Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

problem z okresem przy tabletkach antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość gość

od 3 miesięcy biorę tab novynette. Wcześniej nie brałam żadnych tabletek antykoncepcyjnych ( jestem 5 miesięcy po porodzie ). Ostatnio dostałam okres 7 dni przed zakończeniem brania tabletek i w tym miesiącu jest to samo, dzisiaj dostałam okres a zostało mi jeszcze 7 tabletek. Czy to normalne czy powinnam iść z tym do ginekologa?>

Gość gość
Powinnas isc do lekarza. Podczas brania tabletek nie masz okresu tylko krwawienie z odstawienia mniej wiecej 3 dni po ostatniej tabletce z opakowania powinno wystapic. No chyba ze pominelas kilka tabletek to bym zrozumiala ale chyba bralas prawidlowo? Tabletki moga byc zle dobrane i nie dzialaja na Ciebie przez to masz okres albo to wplyw hormonow i masz takie plamienia/ krwawienia w srodku blistra.. Ale to tez nie dobrze.

Gość gość
nie zapomniałam o żadnej tabletce, a krwawienie jest takie jak przy normalnym okresie...ale czy to znaczy, że nie jestem zabezpieczona przed ciążą tak jak trzeba?

Gość kasia8777
jestes zabezpieczona, poczekaj tak do 5tego opakowania czy sie ustabilizuje, jak nie to do lekarza po zmiane tabletek. po prostu cyklu ci nie trzymaja ale to niegrozne, tylko uciazliwe.

Gość kasia8777
gosciu nie strasz kolezanki ze tabletki nie dzialaja bo przy prawidlowym stosowaniu dzialaja pomimo krwawien ktore sa dzialaniem ubocznym tylko

Gość gość
a mnie dziwi to, że dorosła kobieta, matka dzieciom zamiast spytać swojego ginekologa pyta o zdanie nastolatki z kafeterii... Jak mówisz, to nie pierwszy raz tak się dzieje, czemu nie zadzwoniłaś do lekarza? Bo przecież chyba nie uważasz, że to normalne dostawać krwawienie przed skończeniem opakowania? Pierwszą tabletkę wzięłaś w pierwszy dzień okresu? Robisz 7 dniowe przerwy i ósmego dnia zaczynasz nowe opakowanie? Jeśli tak, to tym bardziej skonsultuj to z ginem

Gość gość
jestem matka, dorosła kobietą ale chyba moge wejść na forum prawda? Nie siedza tutaj same nastolatki to po pierwsze, a po drugie sa tutaj kobiety, które od lat stosuja antykoncepcje hormonalną a ja stosuje ja pierwszy raz. To moje trzecie opakowanie, drugi raz dostałam okres wcześniej i się po prostu pytam czy tak moze byc czy nie. Okres dostałm 2 godz temu, nie muszę od razu dzwonić do gina, wizyte i tak mam niedługo. Dziwi mnie, że dogaduje sie mi bo wesszłam na forum o antykoncepcji i zadałam pyt na temat antykoncepcji

Gość gość
bo w internecie każdy może napisać cokolwiek mu slina na język przyniesie, więc takie dopytywanie tutaj jest co najmniej bez sensu. Ja na pewno zadzwoniłabym do swojego gina pytając jaka jest tego przyczyna. Biorę od lat tabletki anty i NIGDY nic takiego mi się nie zdarzyło. Coś musisz źle robić z tymi tabletkami, bo normalne to nie jest.

Gość kasia8777
to sa tabletki o bardzo malej ilosci hormonow, nie jestem lekarzem ale biore tabletki juz od 8 lat i pare razy zmienialam i z doswiadczenia wiem, ze w takim przypadku tabletki sa za slabe, ale nadal dzialaja! po prostu nie trzymaja ci cyklu - tez tak mialam. sprobuj z wieksza dawka EE, ale moze jeszcze poczekaj do tego 3-4 opakowania czy nadal bedziesz krwawic, bo moze a nuz przestaniesz (chociaz z doswiadczenia wiem ze raczej tak nie bedzie i pewnie trzeba bedzie zmienic ;) )

Gość gość
kasia dzieci za rade. To najwyzej zadzwonie do gina i sie upewnie co i jak

Gość gość
Ja jej nie strasze. Normalne 7 dniowe krwawienie i to przed koncem opakowania nie jest rzecza normalna. I nie powinna wystepowac przy braniu tabsow. A druga sprawa to nie czeka sie pieciu cykli (pieciu opakowan) tylko trzy.Na moich tabletkach novynette tak zawsze bylo pisane. Chyba ze cos sie zmienilo. I istnieja sytuacje takie w ktorych tabletki nie dzialaja z jakiegos powodu na kobiete. Za niska dawka hormonu w tabletce chociazby.

Gość kasia8777
wiem ze jest napisane ze 3 opakowania ale moj gin jest zdania ,zeby poczekac do 4-5 bo organizm to nie zegarek jesli nie jest to za bardzo uciazliwe. powodzenia

Gość gość
Bralam tabletki novynette przez 2 lata. Teraz odstwialam bo staramy sie o dziecko. I nie rozumiem czemu gin kaze czekac 4-5 cykli. Bierz tabletki jesli chcesz kolejny cykl moze Ci sie to wszystko unormuje. I nie chce Cie straszyc bo nie o to tutaj chodzi. Ja przedstawilam tylko informacje o ktorych wiem i to od ginekologa. Bo bylam bardzo dociekliwa poki w ciaze nie chcialam zajsc i wypytywalam zawsze dokladnie. Z poczatku ze strachu ze tabletki nie zadzialaja albo cos.