Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rybciaaaa

bojownik

Polecane posty

Gość rybciaaaa

Witam. Kupiłam sobie kilka dni temu rybkę-bojiwnika. Od nniedzieli nic nie zjadła. Czy to normalne?

Gość gość
spróbuj wrzucić mu do akwarium parę mniejszych rybek, może się skusi

Gość rybciaaaa
Serio..? bojownik je inne ryby? Coś mi się bie wydaje

Gość gość
Kup mu kolegę - drugiego bojownika, bo pewnie jest samotny.

Gość gość
kupiłaś sobie zwierzątko i nawet nie wiesz czym je żywić? co z ciebie za hodowca

Gość rybciaaaa
Mam specjalne jedzenie dla bojowników. One z reguły są.. samotnikami, zazwyczaj trzyma się je pojedynczo. Poza tym musiałabym samice kupić bo samce się chca wzajemnie wyeliminować

Gość gość
Przyrządź mu coś smakowitego np wątróbkę z cebulka i papryką do tego smazone kartofelki no i ewentualnie piwo o ile lubi bo większość rybek nie przepada.

Gość rybciaaaa
Facepalm

Gość gość
a tam. mój już prawie dwa lata w kuli pływa i ma się dobrze. a samiczkę jak miał to zjadł:D

Gość gość
A co , alimenty chciała ?

Gość gość
może nie jest głodny. ja mojego karmię raz na 5-7 dni.

Gość gość
nie:D bezdzietni byli:D poodgryzał jej płetwy, nadgryzł brzuch i zdechła.:O

Gość gość
Ryby żerują CIĄGLE. Dosłownie. Może ryba odczuwa zbyt duży stres, ma pasożyty, za małe akwarium, brak nappwietrzania czy filtra też może mieć wpływ. To, że bojownik (a także inne labiryntowate) może przeżyć w kuli to nie znaczy, że ma się dobrze. Ryba na 100 % będzie miała problemy z błędnikiem, pływanie w kółko nie jest zdrowe dla nich. Już nie rozwijając tematu o pływanie we własnych odchodach itd.

Gość gość
zmieniam mu wodę raz na tydzień, leję zimną kranówkę i git.

Gość gość
A bojowniki, jeśli już mają żyć z samicami to w haremie, 1 samiec i minimum 3 samice, inaczej samiec zabija samice

Gość gość
a i dodam, że w kuli ma muszelki, roślinkę plastikową i dużą muszlę-swój domek, do którego chętnie się chowa:)

Gość gość
Woda dla ryb powinna być odstała, musi mieć taką samą temperaturę jak ta poprzednia. A przez ten tydzień to myślisz że się ryba nie wypróżnia? O czystośćwody dba filtr, a nie bezsensowne wwymienianie wody. Zero wiedzy akwarystycznej, biedne zwierzę.

Gość gość
Chętnie się chowa bo co ma robić? Pływać w kółko? A ta sztuczna roślinka to mu tyle daje że ho ho. Sama się Zamknij w kuli, siedź we własnych odchodach, zmieniaj sobie ściółkę raz na tydzień, jedz raz na kilka dni i wstaw sobie sztucznego kwiatka. Po miesiącu siedziała byś w kąciku zrezygnowana...

Gość gość
miałam już kilka bojowników i zawsze dożywały ponad 2 lata, więc tak źle im chyba się w tej kuli nie żyło? średnio bojowniki żyją 2 lata, a w zimnej wodzie potrafią do 3 dożyć , ale to rzadkość.

Gość gość
Jeszcze raz tłumaczę: to, że tyle przeżyły nie znaczy, że żyło im się dobrze. Kup mu akwarium 20l chociażby, wsyp piasek jako podłoże albo żwir o drobnej granulacji, posadź mu żywe rośliny np rogatek, valisneria i wtedy zobacz, jaka ryba jest. Moje bojowniki żyły w 60 akwa, z roślinami, był samiec i 6 samic. Zachowanie samca różniło się od tych, które znajomi trzymali w kulach. A wystarczy trochę więcej zainteresowania i wlozonego wysiłku

Kup mu "Tetra" Betta Granules to bardzo smakuje bojownikom. Kupiłam dzisiaj bojownika z koleżanką która zna się na rybkach, facet z zoologika wciskał mi jakieś tropikalne karmy ale koleżanka powiedziała, że karma ma być ta i ta. Po przyjściu do domu wpuściłam bojka do aqwa i go nakarmiłam zjadł prawie wszystko. A więc polecam ;-)