Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak rozsadnie gospodarowac kasa

Polecane posty

Gość gość

co jesc by bylo taniej. majac teraz ok.2500zł. na miesiac. na 2 i dziecko przedszkolak.

Gość gość
Zalezy ile z tego przeznaczasz na zywnosc, mozna robic rozne zapiekanki, risotto, kluski slaskie, placki ziemniaczane, pomyslow jest sporo

Gość gość
oplat ok.1200zł. wiec na zycie zostaje 1300zł ale musze zaczac wydawac mniej. tylko jak? niewiecej niz 200 zł tyg. na jedzenie.

Gość gość
Trzeba planowac posilki i zakupy z kartka

Gość gość
Ja robie tak: raz w tygodniu siadam i układam sensowny jadłospis na cały tydzień i taknp. jak jednego dnia jest zupa i naleśniki np. To drugiego dnia jest mielone (z miesa co tą zupe gotowałam) itd. Ciasto jak upieczesz raz w tygodniu, albo ciasteczka, też na pewno wyjdzie taniej niż codziennie kupować coś słodkiego. Jak juz mam ten jadłospis to wtedy robię pod to listę zakupów (wiadomo, dokładam tam też chemię jeżeli coś się kończy). Idąc na zakupy mam w portfelu 200zł i to mi musi starczyć. Zazwyczaj zostaje coś jeszcze. Ważne żeby nie kupować nic oprócz tego co na liście :) I jeszcze jak dostaje wypłate to od razu ustawiam sobie przelewy na rachunki, opłaty itd, odkładam na oszczędnościowe tyle ile mam zaplanowane i dopiero potem wyznaczam kase na jedzenie itd.

Gość gość
oj ja też nie mam pomysłu jak oszczędniej żyć . Zakupy w necie u mnie to masakra :(

Gość kilka radd
1) należy bezwzględnie oszacować swoje stałe wydatki w miesiącu wówczas możemy oszacować ile jestesmy w stanie odkładać pieniędzy 2) załozyć osobne konto oszczędnosciowe 3) ustalić stałą kwotę która co miesiąc przelejemy na konto oszczędnosciowe w dniu wypłaty- najlepiej zrobic sobie zlecenie stałe!Uznać ze tej kwoty nie ma, ona po prostu nie istnieje 4)Trzymać się ściśle swojego planu 5)Robic selekcję swoich przyjmności 6) Robić zapiski swoich wszytskich wydatków 7)UNIKAĆ JEDZENIA NA MIEŚCIE!!!! Na to idzie najwięcej kasy! Zadne drożdżóweczki, żadne bułeczki, soczki, obiadki, tortille. Zamiast tego robimy sobie śniadanko w domu z tego co mamy w lodówce!Jeśli już musisz zjeść na mieście wybieraj tańsze restauracje np bar mleczny, chinol 8) Wyrzucić wszytskie karty kredytowe- nad wirtualnymi pieniędzmi nie mamy kontroli. A ubywająca kupka pieniędzy zmotywuje nas do oszczedzania. 9) zakupy ubraniowe 2-3 razy do roku 10)SKARBONKA- odkłądać w niej calutki rok np 5 złotówki na dany cel np wakacje 11) TAŃSZE KOSMETYKI- często sa tej samej jakości co te ze średniej półki. Warto poczytać opinie na wiżażu przed zakupem. 12)KUPOWAĆ KOSMETYKI W PROMOCJACH - np.rossman ma codziennie wiele produktów w promocjach. 13)robic dzienny/ tygodniowy limit wydatków 14)kupować chemie i kosmetyki oraz żywność niepsującą sie w dużych oopakowaniach 15)każde dodatkowe pieniądze z premii, sprzedazy na allegro, z urodzin odkładać bezwzzglednie na konto- przyjąć że ich po prostu nie ma i nie było 16) NIE KUPUJ NAPOJÓW DO PRACY - zamiast tego kup sok i rozcienczaj z wodą 17) LUBISZ KAWĘ NA MIEŚCIE? Pomyśl o zakupie eksperesu do kawy lub kup sobie kubek termiczny i rób kawę w domu 18)RÓB LISTĘ ZAKUPÓW 19)NIE CHODZ PO SKLEPACH ODZIEŻOWYCH I KOSMETYCZNYCH 20)KOSMETYKI ZUŻYWAJ DO DEŃKA- nie kupuj kolejnego kosmetyku kiedy nie wyczarpałaś jednego do samego końca 21)TELEFON NA KARTĘ 22) Zamiast pomadki ochronnej wazelina, kremu do rąk wazelina itp 23)rower zamiast samochodu 24)Kupować ubrania zimowe w lecie ( allegro) a w lecie zimowe 25)Nie kupowac zbędnych gadżetów typu płyn do prania czarnego 26)gotować większe porcje i mrozić 27)zakręcać wodę przy mydleniu, myciu włosów , zębów i goleniu nóg 28)nie kupować żywności szybko psującej na zapas 29)robic przetwory zimowe 30) Kupować chleb zamiast bułek 31) KOnta bankowe mają być darmowe!! Płacąc za prowadzenie konta np 8 zł w roku tracisz prawie 100 zł!! 32)robić menu na cały tydzień 33)na zakupu chodzić najedzonym 34)robic LISTĘ ZAKUPÓW i brać tyle pieniędzy ile bedzie potrzeba na produkty z listy 35)mrozić wieczorem niedojedzony chleb 36)PRZECINAĆ OPAKOWANIA ZUŻYTYCH KOSMETYKÓW- nawet nie wiecie ile można jeszcze z tego wygrzebaćusmiech.gif 37) WYKORZYSTYWAĆ DANIA/PRODUKTY NA POSIŁKI KOLEJNEGO DNIA np z rosołu można zrobić pomidorówkę, z mięsa z rosołu zrobić krokiety czy pierogi, z resztek w lodówce pizze 38)MALUJ ŚCIANY MIESZKNIA NA JASNE KOLORY- biała farba odbija 85% światła a to daje niższe rachynki za prąd 39)MARZYSZ O FAJNYM SPRZĘCIE? KUPUJ NA RATY!! Oczywiście rób to z głową!! Bierz tylko jeden kredyt, wybieraj raty 0%, poczekaj na np weekend bez Vatu bo to dodatkowo 23% rabatu, warto też mieć swiadomość ze można odmowić ubezpieczenia kredytu który podraża ratę 40)LUBISZ CHODZIĆ DO KINA? Zorientuj się gdzie organozwane są seanse kinowe za pół ceny. Ja chodzę w " środowe wieczory" 41)ODGRZEWANIE OBIADÓW - też możesz ograniczyć kupując termos obiadowy. Przekładając do niego ziemniaki i mięso nie będziesz musiała odgrzewać mężowi/facetowi gdy wróci z pracy. 42)MASZ ZMYWARKĘ DO NACZYŃ? Ustaw program szybkiego zmywania, bez suszenia naczyń. Ja zmieniłam z 80 minut na 20 minut a naczynia tak samo czyściutkie

Gość gość
dzięki :)

Gość gość
Wow :-) jestem pod wrażeniem rad. Nie zgadzam się tylko z rada o zmywarce. Moje naczynia moja się 2, 5 godz. Jak włącze na 30 min, to nawet nie ma co porównywać... Poza tym- super rady

Gość gość
Najważniejsze to planować zakupy żywności i obiady. Ja na rodzine 3 osobowa kupie jednego kurczaka i mam dwa dwudaniowe obiady. Kurczaka obrabiam. Robię rosół na drugie piersi z kurczaka dla dziecko skrzydełka. Na drugi dzien z rosolu który zostanie robię zupę. A na drugie z mięsa ktore zostało ugotowane z rosolu robię albo potrawke z kurczaka w sosie np pomidorowym albo smażę mięso z warzywami ( takie mieso z rosolu jest trochę mniej smaczne). Dość dokładni E planowałam wydatki na początku. Teraz jest ok. Czasem nawet przyoszczedze na jedzeniu to pozwalamy sobie z mężem na jakiś rarytasik :)

Gość gość
no jestem pod wrażeniem, muszę zacząć kupować mniej kosmetyków , zwłaszcza jak jednego danego rodzaju wcześniej nie skończę.

Gość gość
a ja bardzo lubię płyny do czarnych jedna ważna rzecz to trzeba je kupować w promocji. ZAwsze trzeba przelić cenę za litr:) Poza tym stosuję zasadę: piorę w płynie to nie dolewam już płynu zmiękczającego

Gość gość
kupowanie na raty to głupota, zawsze są dodatkowe koszty najlepiej kupować za gotówkę właśnie w weekendy bez vatu:)