Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość upichcić cos do kawy

Podajcie jakieś proste przepisy na potrawy z dzieciństwa

Polecane posty

Gość upichcić cos do kawy

Dzień w dzień kombinuje tej mojej rodzince jakieś rarytasy, wymyślne obiady, a tak dzisiaj pomyślałam, że przecież jak byłam mała to mama potrafiła tak raz dwa na szybciocha coś szybko upichcić i było pycha. Mama już nie żyje, nie mam kogo podpytać, a sama z moją "super" pamięcią pamiętam tylko makaron z serem białym na słodko i sałatka z ziemniaków gotowanych, cebuli i oleju. Co Wam się z dzieciństwa przypomina i ślinka na język cieknie? :) Zabiorę rodzinkę w kulinarną podróż do przeszłości :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upichcić cos do kawy
Nikomu nie przychodzi nic do głowy? Rzućcie chociaż hasło, już sobie wygogluje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ex_debill_znowu_po
legumina

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ex_debill_znowu_po
zupa 'nic':)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
he, he... kromka chleba posypaną cukrem i zwilżona wodą :-) żółtko tarte i cukrem (kogiel mogiel) od święta, przetarte truskawki przez sito z bitą śmietaną i cukrem. Jak sobie przypomnę te "rarytasy" to wolę gnać do sklepu i kupić coś gotowego :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zapiekanka z gotowannych ziemniaków,ogórka kiszonego,jajka gotowanego ,pieczarek .można dodać jakąś dobra kielbaske do tego.wszystko zalewasz smietanka wymieszana z koncentratem .zapiekasz .ukladasz warstwowo składniki.ta smietane trochę posol i popieprz .ja to zapiekam w naczyniu zaroodpornym w kształcie brytwanki .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
kasza manna z sokiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smak ech
Może to nie przepis tylko smak dzieciństwa.Mieszkam na wsi i mama parowała wielki gar ziemniaków dla świń,taki z łupką przekroić na pół,sól i serek biały ze śmietaną.Próbowałam tak teraz zrobić ,no niestety nie wyszło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ex_debill_znowu_po
ziemniaki są teraz inne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upichcić cos do kawy
Ja gotowców nigdy nie kupuję, siedzę w domu i wymyślam :) Mam to szczęście, że ja uwielbiam gotować, a rodzinka nie jest wybredna i pochłania wszystko co podam, więc mam spore pole do popisu :) Kogiel mogiel, faktycznie, też to robiliśmy w dzieciństwie, z makaronem. Albo świeży chlebek maczany w swojskiej śmietanie, albo też chleb posmarowany śmietaną i posypany cukrem. Hmmm :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ma ktos przepis na lane kluski? Pamietam byly pyszne a sama nie potrafie zrobic bo mi sie glut robi w garnku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upichcić cos do kawy
Ooo też mam smak ziemniaka z dzieciństwa - babcia z dziadkiem mieli pole koło lasu i co roku jak były wykopki to po skończonej robocie rozpalaliśmy ognisko w tym lesie (już mieliśmy swój własny krąg kamienny na stałe tam ustawiony) i ziemniaki, te świeżo zebrane z pola wrzucało się do żaru i później taki gorący z solą... Boskie to było. To był najlepszy moment całych wykopków :) Do tego zsiadłe mleko babcia lała z takiej kanki, jak się krowę doiło. Teraz faktycznie ziemniaki już tak nie smakują, choć ja kupuję od sąsiada, on tam raczej żadnej dużo chemii nie stosuje i jak gotuję w całości w łupinie (do zapiekanych z mozarellą i pomidorami) to trochę ten smak dzieciństwa wraca :) zawsze sobie ze dwa trzy odłoże i tylko z solą wcinam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upichcić cos do kawy
Hehe też kiedyś próbowałam odtworzyć i mi nie wyszło, więc nie pomogę :( Mama rosół robiła często z takimi kluskami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gołąbki ziemniaczane, placki z kwiatem akacji zalewajka barszcz biały z ziemniakami lub z chlebem kapusniak z z kluskami ziemniaczynymi w to na koniec surowe jajko kapuśniak z ziemniakami zupa szczawiowa pyzy ziemniaczane z maką z nadzieniem z sera lub mięsa makaron z serem groch z masłem lub słoniną racuchy z jabłkami zacierki na mleku zupa z dyni pierogi z wszystkimi owocami nawet rabarbar, czasem polane smietaną lub cukrem pierogi z nadzieniem z ziemniaków przemielonych wymieszane z podsmażoną cebulką +pieprz sól tzw rosół z gwoździa z ziemniakami kopytka ziemniaki ze zsiadłym mlekiem lub smietaną ryż z jabłkami pęcak z mlekiem kasza ze skwarkami chleb ze smalcem lub polany wodą i cukrem ew śmietaną barszcz czerwony z buraczków z ziemniakami gotowana kapucha z ziemniakami złowine ryby parówki tzw pączki na parze s Tyle mi sie na szybko przypomniało, u nas było biednie ale zawsze wszystko smakowało, teraz narzekają.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upichcić cos do kawy
jak byłam młodsza to żyła jeszcze siostra mojej mamy, jak Boga kocham robiła najlepsze na świecie bułki drożdżowe, z serem białym lub marmoladą. Były takie wilgotne, puszyste, smak miały tak niepowtarzalny. Nigdzie i nigdy nie udało mi się zjeść takiej drożdżówki. robiła to na oko, jak ktoś chciał przepis to z chęcią dawała, ale co to był za przepis: mąka - ale ile tej mąki? - no ile, no tak żeby się nie kleiło. jajka - ile? - no ja wiem, zależy jakie duże, tak żeby ciasto... itp itd. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Placki z jabłkami, biszkopt z patelni z truskawkami, fasolka po bretońsku :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upichcić cos do kawy
Biszkopt z patelni? Coś jak biszkoptowe naleśniki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak, tylko biszkopt jest gruby i nie musisz go smażyć godzinę jak naleśniki, tylko smażysz 1, w internecie są przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
przepis na lane ciasto ? wbijasz 2-3 jajka w zależności ile potrzebujesz na garnek np rosołu, do tego mąka ucierasz a potem łyżką ubijasz w koło w garnuszku. Ciasto ma być nie za gęste i nie za zadkie w zależnosci jakie te kluseczki mają być. Jak juz nie ma grudek lejesz na gotujacy sie rosół i rozbijasz widelcem lejąca sie strugę na wierzchu gotujacego się rosołu. Ja tak robie i jest pycha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nalesniki z serem jablkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
z dżemem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Szare kluski z kiszoną kapustą:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
pyzy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
o daj przepis robiłam to kiedyś. to takie z ryżem ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mniammmm biegne do sklepu :) pamiętam, że zawsze mnie parzyły w ręce:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ryz z jablkiem u cynamonem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ryż z mamałygą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
placki ziemniaczane

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×