Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy małżeństwo może być chrzestna i chrzestnym

Polecane posty

Gość gość

Czy to zgodne z przepisami ? Czy może małżeństwo być chrzestnymi rodzicami?

Gość gość
pewnie, że może

jakimi przepisami???? :O no raczej, że może - ja tak mam

Gość gość
tak oczywiscie, u nas tak jest

Gość tylko w wyobrazni
krzyzyk do I komunii kupowaliscie dzieciom kazdemu wlasny?

Gość gość
ja mam chrzestnych którzy się poznali na moim chrzcie i dwa lata potem im obrączki do ślubu niosłam.

Gość gość
Tylko pomyslcie sobie jaki to będzie dla nich wydatek jak przyjdzie czas na komunię,przecież nie kupią jednego roweru. A jeśli ta kobieta zajdzie w ciążę i nie będzie pracować, to już w ogóle nie za fajnie.

Gość gość
Czy tak ciężko postawić się na miejscu tego małżeństwa? Nigdy w życiu bym nie zaproponowała czegoś takiego, to wręcz nietaktowne. Doskonale wiemy z czym sie wiąże w obecnych czasach bycie chrzestna/ ym.

Gość gość
Czy tak ciężko postawić się na miejscu tego małżeństwa? Nigdy w życiu bym nie zaproponowała czegoś takiego, to wręcz nietaktowne. Doskonale wiemy z czym sie wiąże w obecnych czasach bycie chrzestna/ ym.

Gość gość
oczywiście, wręcz powinni! Tradycyjnie chrzestni powinni to być ludzie którzy w razie śmierci rodziców są priorytetowobrani pod uwagę pod względem przejęcia opieki. niestety w Polsce sprowadziło się to do kupowania roweru... "przecież nie kupia jednego" co to za myślenie w ogole?!

Gość gość
oczywiście, wręcz powinni! Tradycyjnie chrzestni powinni to być ludzie którzy w razie śmierci rodziców są priorytetowobrani pod uwagę pod względem przejęcia opieki. niestety w Polsce sprowadziło się to do kupowania roweru... "przecież nie kupia jednego" co to za myślenie w ogole?!

Gość gość co ma dość
A Wy znowu o wydatkach i prezentach. Dla Was naprawdę chrzest wiąże się tylko z przyszłymi wydatkami? U nas w rodzinie bardzo często bierze się na chrzestnych małżeństwa właśnie. Moje dzieci takich mają, my z mężem też jesteśmy chrzestnymi jednego dziecka.

Gość gość
No spróbuj dzieciakowi nie kupić roweru lub czegoś podobnego, to jego rodzice cię zaraz obgadaja a sam chrzesniak też nie będzie zadowolony. A to jest wszystko wina ludzi,bo z roku na rok kupują coraz droższe prezenty komunijne.

Gość gość
Witaj, mogą ale pod jednym warunkiem: Jest to ślub kościelny a nie cywilny. Chrzestny z wydatkami? Ile razy ja chrzestnych mojego Synka opiórkałam za drogie prezenty :] Że nie chodzi o prezenty a o to aby utrzymywali stały kontakt itp. itd.

Gość gość
No spróbuj dzieciakowi nie kupić roweru lub czegoś podobnego, to jego rodzice cię zaraz obgadaja a sam chrzesniak też nie będzie zadowolony. A to jest wszystko wina ludzi,bo z roku na rok kupują coraz droższe prezenty komunijne. - ale to wina takich ludzi jak ty! u mnie w rodzinie nigdy się nie nastawiało na prezenty. a na MOJĄ WŁASNĄ komunię kiedy ciotki nie przyjechały tylko zadzwoniły że prezent pocztą przyjdzie (złoto jakieś) to ja płakałam nie dlatego że nie dostałam prezentów tylko dla tego że nie przyjechały, prezent w d***e miałam. to jest wina rodziców, a jak rodzice mądrzy to chrzestnych wybiorą bo to dobrzy bliscy im ludzie a nie na podstawie zasobnośc***ortfela, i jak dziecko tak nauczą to też głupich materialnych pretensji mieć nie będzie.

Gość gość co ma dość
Zależy w jakim kręgu się obracacie i jak Wy, oraz Wasi znajomi czy rodzina, wychowujecie dzieci. Wyobraźcie sobie, ze są jeszcze dzieci, które rozumieją, że otrzymują prezenty adekwatne do zasobów finansowych obdarowującego, wiedzą czego mogą się spodziewać i nie oczekują gwiazdki z nieba.

Gość gość
A dlaczego piszesz,ze to wina takich ludzi jak ja? Gdzie ja napisałam,ze coś takiego popieram? Czytaj ze zrozumieniem to naprawdę nie jest męczące.

Gość gość
znam ludzi gdzie chrzestnymi są dziadkowie, rodzeństwo. z jednej rodziny ojciec z córką, a nawet małżeństwo.

Gość gość
moja znajoma dla dwójki swoich dzieci wybrała na chrzestnych dwa małżeństwa. Dzisiaj oba są już po rozwodach 🖐️