Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mammaitaliana

zastepnik mleka jaki

Polecane posty

Gość mammaitaliana

Moje dziecko po jelitówce uczuliło się na mleko modyfikowane. Ma 2 latka prawie, i zastanawiam się co mu podawać i w jakiej ilości by nie zabrakło mu wapnia i białka? zaczęłam mu dawać mleko ryżowe, owsiane lub sojowe. np. rano kubeczek do wypicia lub z kakao i na wieczór. Lubi kawę zbożową z dodatkiem takich mlek. Ale czy to zastapi mu mlekoi czy ta ilość wystarczy???chociaz podobno te problemy są przejsciowe i uczulenie ustąpi po jakims czasie to i tak juz chyba nie wrócę do mm. Macie jakies sugestie???

Gość gość
co to znaczy uczulilo sie? jesli mu nie odpowiada mleko zwykle bo dostal skazy bialkowej to jest bebilon peptin albo nutramigen to sa preparaty podawane dzieciom przy skazie białkowej. No i zalezy ile dziecko ma bo jak ponad rok to dwa razy dziennie mleko sojowe czy ryżowe wystarczy albo jakieś przetwory mleczne niekoniecznie mleko, ale jeśli to niemowle to powinno dostawac taki preparat

Gość mammaitaliana
to znaczy, że po rotawirusie jelita są podniszczone i chwilowo nie wytwarzają laktazy która trawi laktoze. Dlatego po wypiciu mleka ma biegunki i boli go brzuch. Ale być może ma skazę..bo wyszły mu ostatnio plamy czerwone i suche na ciele oraz miał mega infekcje, bez przerwy katary i kaszel. Wiec narazie musze odczekac. je tylko jogurty i czasem sery, po nich czuje sie w porządku. za jakis czas dostanie zwykłe mleko np. w nalesniku, żeby zobaczyc skutek. Ale narazie nawet nalesnik doprowadza go do ostrych biegunek.

Gość gość
a doczytalamz e ma 2 lata to sery i jogurty zupełnie wystarczą. Jak dolożysz jakieś mleko ryżowe sojowe migdalowe itd to spokojnie bedzie ok i nie musisz wcale modyfikowanego dawać. Ogólnie to tylko chwyt reklamowy zeby mieszanki podawać do 2 roku życia a nawet dlużej. Wtedy wiecej zarobią. Takim dzieciom spokojnie wystarcza to co sie dostarcza w codziennej dwiecie z nabiału jedzonego w dobrze dobranym jadlospisie. Mleko modyfikowane jest zupełnie zbędne.

Gość gość
polecam ci sinlac. Bebilon pepti zawiera laktoze nie wielkie ilości ale ma , wątpie żeby w wieku 2 lat przekonał się do nutramigenu który smakuje jak karma dla rybek. Ja mam dwulatka je sinlac nie może żadnego mleka sinlac jest słodki to jest kaszka więc może zastąpić jeden z posiłków zawiera wszystko co w mleku

Gość gość
To jaki problem skoro po serach jest ok? Mają więcej wapnia niż mleko, jogurty też są zdrowsze. Sporo wapnia jest w małych rybkach (szprotkach, sardynkach). Biało w jajkach, mięsie, rybach, twarogu...

Gość mammaitaliana
hmm..dzięki, rozwiałyście mój problem, w takim razie nie ma co się martwic.

Gość gość
znam ten problem, przerabialam przy córce, która dorobiła sie nietolerancji laktozy po czyms takim. I to trwało ponad 1,5 roku zanim mogla jeść mleko i jego przetwory. Choroba i/lub leki uszkodzily jelita, potrzeba wiele czasu na regeneracje kosmków jelitowych. Sprawdź jak reaguje na jogurt, ale znajdź taki który w składzie nie bedzie miał mleka w proszku. Sprawdź jak reaguje na sery żółte, ale wybierz tylko te twarde, one niestety są z wyższej półki. Moja córa normalnie tolerowala mleko kozie i jego przetwory. Albo mleko ryżowe, migdałowe, na sojowe bym uważała. Najwięcej laktozy ma mleko stad z nim najwięcej jest problemu, z przetworami zwykle jest lepiej. Laktoza w kozim jest lepiej tolerowana, rzadko zdarzają sie po nim problemy. Jogurty najlepsze są takie tuz przed terminem wazności albo po (tak tak!). Córka moja była na diecie niskolaktozowej dość długo, jakby co to pytaj. A proponowanie nutramigenu czy bebilonu pepti dziecku w tym wieku to totalna pomyłka!

Gość gość
Mam taki sam problem z corcia, daje jej mleko ryzowe firmy alpro, bez laktozy i soi :)