Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

praca

Polecane posty

Gość gość

Witam! Dnia 30 grudnia zrobilam 2 testy i wynik byl pozytywny. 2 stycznia pojechalam na ostry dużur, ponieważ miałam dosyć silny ból brzucha taki jaki mam przed okresem a plamienia nie było. Pani doktor była wyjątkowo nie miła, powiedziała, że ona nie jest od tego żeby stwierdzać ciąże i z łaski zaprosiła mnie na fotel. Zrobiła mi usg dopochwowe i powiedziała, że nic nie widać, bo jest za wcześnie. Wszystko robiła na tzw "odwal się". Na karcie napisała mi "macica rozpulchniona", "podejrzenie wczesnej ciąży", "endometrium 2cm" a na koniec powiedziała, że albo "to" sie rozwinie albo "złuszczy i dostanie pani miesiączki". Byłam troche zaawiedziona podejściem pani doktor. Jutro mam wizyte u swojego lekarza, bo chciałabym żeby ktoś kompetentny mnie zbadał, bo nie wydaje mi się zeby dwa różne testy się pomyliły, pozatym bolą mnie piersi po bokach, mam nudności i ciągle śpię, dodatkowo boli mnie brzuch czasem tak jak przed miesiączką. W pracy powiedziałam, że zrobiłam dwa testy i są pozytywne na co usłyszałam, że praca to praca. I tak pracuje po 12 godzin co drugi dzień na stojąco, robię dostawy, dźwigam kartony z towarem a gdy chcę wyjść do toalety bądź na zaplecze, bo jest mi niedobrze to słyszę, że od tego jest przerwa (15 minutowa dwa razy, pierwsza o 14 a druga o 18.30). Dodatkowo dają mi nocne zmiany, na liczenie towaru, czasem pracuje 2 dni 12 godzin i trzeci dzień 6 godzin. Czy powinnam o tym powiedzieć lekarzowi? Co z tym zrobić? Nie mam siły tak pracować, bo naprawde mimo, że to dopiero początek to bardzo źle się czuję. Proszę o odpowiedź co z tym zrobić. Wydaje mi się, że to jest 6 tydzień, ponieważ ostatnią miesiączkę miałam 23 listopada. Pozdrawiam!

Gość gość
jasne - bierz l4 i niech się walą - wogóle to jest taki przepis że kobieta w ciąży nie może pracować nocek, nie może dłużej niż 4 godz przed kompem - jak się tego nie spełni to trzeba zwolnić pracownice z obowiązku pracy a płaci się normalnie - więc albo ich strasz kodeksem pracy albo idź na l4 i olej ich

Gość gość
bez potwierdzonej ciąży i karty ciązy nic nie zdziałasz. A kartę ci lekarz założy koło 8 tygodnia. powiedz lekarzowi jak sprawy się mają - moze cos wymysli. a do tej wyzej - 4H przed kompem te relikt minionych czasów, chodzilo o stare monitory. Ja pracuję po 10h przy kompie, koncze drugi trymestr i do głowy mi nie przyszło wykorzystywać ten przepis. przez takie myslenie nikt nie chce kobiet zatrudniać, wcale sie nie dziwie...

Gość Patusia83
Ja dostałam zaświadczenie o ciąży w 5 tygodniu. Mimo że lekarz stwierdził tylko rozpulchnioną macicę, i miałam wyniki bety które potwierdzały ciąże. Kartę założono mi dopiero w 10 tyg. w pracy nic nie zdziałasz bez zaświadczenia, zresztą trudno im się dziwić że nie uwierzą ci na słowo. Powiedz lekarzowi że potrzebujesz zaświadczenia i jak wygląda twoja praca.

Gość gość
ja dostalam zwolenienie odrazu, moj syn mial wtedy 2,5 tyg dokladnie, zwykla biala plamka na czarnym tle, jak lekarz dowiedzila i eze pracuje n atrzy zmiany to odrazu mi powiedzial ze musze brac zwolnienie, nawet go o to nie poprosilam, oczywiscie bylam prywatnie

Gość gość
Nie moja droga. Praca przy kompie to nie relikt tylko takie jest prawo. Bodajze rozp. Prezesa rady misistrow z96 roku. To ze u ciebie lamia prawo to inna kwestia.