Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cleo5

fotelik samochodowy od 9 do 18 kg

Polecane posty

Hej hej hej! to znowu ja [cześć] Coś cudownego pojawiło się na YT. Filmik który pokazuje jak zachowuje się ciało dziecka w trakcie wypadku w foteliku przodem do kierunku jazdy i potem tyłem. Cała seria crash testów! .http://www.youtube.com/watch?v=isy01F0ufns . Obejrzyjcie :-) a potem same zdecydujcie jaki fotelik jest bezpieczniejszy dla Waszych dzieci.

Gość D25D
no ok. ale co sie wtedy dzieje z nozkami kiedy wyrzuca go z powrotem? nie złamie sobie kiedy docisnie je do oparcia fotela samochodowego?

Nie było jeszcze żadnego przypadku aby dziecko złamało sobie nogi. Zresztą nawet jeśli, to chyba lepsze złamane nogi niż kark?

Gość D25D
a co z dziecmi ponizej 9 kg?

Gość gość
Co za głupie pytanie, co z dziećmi małymi.. przecież wiadomo, że wszystkie foteliki 0-10. 0-13 i 0-18 są montowane tyłem. I znów kwestia nóg... ja napiszę to, co wyczytałam.. podczas wypadku, gdy dziecko siedzi przodem do kierunku jazdy, urazy nóg zdarzają się (w tym ciężkie złamania) o 75% częściej, niz gdy dziecko siedzi tyłem do kierunku jazdy.. i można to zauważyć na filmiku, jak nogi latają.. Już pisałam w tej sprawie i napiszę jeszcze raz... Na synek kończy za kilka dni roczek, jeździ w 0-13, ma jeszcze miejsce, nie wyrósł z fotelika, więc pojeździ w nim jeszcze jakiś czas, a potem fotelik tyłem do kierunku jazdy (prawdopodobnie Max Way z Britaxa, ponieważ przeszedł pozytywnie Plus Test, jest bardzo bezpieczny i najtańszy chyba z tych, które mamy do wyboru, ale jeszcze mamy czas do zastanowienia się).

Gość gość
A co z uderzeniem od tyłu? Ile częściej ktoś wjeżdża nam w tył?

Dobra decyzja :) Jak najdłużej tyłem do kierunku jazdy!

Gość gość
Częstsze są zderzenia czołowe.

1-2% wypadków to uderzenia w tył. jakieś 70% to zderzenia czołowe. Foteliki RWF bardzo dobrze chronią dziecko i uderzenie w tył w foteliku rwf i tak będzie mniej inwazyjne dla dziecka niż zderzenie czołowe w foteliku przodem do kierunku jazdy.

Gość gość
Wiesz.. rzadko się zdarza, żeby ktoś wjechał w tył z pełną prędkością.. czasem się zdarza, owszem.. ale bardzo, bardzo rzadko... ale jeśli już, to najczęściej pierwsze auto, albo hamuje (więc znacznie zredukowało prędkość), albo stoi (na światłach, w korku), więc tak na prawdę siła uderzenia pochodzi od prędkości jednego samochodu, a nie od dwóch. Po drugie, jeśli kierowca nie zasłabł, nie usnął itp. to najczęściej orientuje się, że auto przed nim stoi (późno, bo późno), i zdąży chociaż troszkę zmniejszyć prędkość.. Zresztą najechanie na tył ma najczęściej miejsce w mieście w korkach, gdzie prędkości są niewielkie. A zderzenia czołowe to najczęściej na szybkich drogach, gdzie prędkości są duże, a siła zderzenia pochodzi od 2 samochodów.