Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamdylemattt

Prosze o porade edukacja milosc praca

Polecane posty

Gość Mamdylemattt

Dzien dobry, Stoje przed wyborem drogi zyciowej. Od niedawna mieszkam w Norwegii, moj poziom jezyka okreslam na chwile obecna na bardzo niski, gdyz dopiero zaczynam sie go uczyc. Jakis czas temu bylam studentka krakowskiej AGH, jednak zrezygnowalam ze studiow w Polsce i wyjechalam do Wielkiej Brytanii z zamiarem podjecia tam studiow, na ktore sie dostalam, ale postanowilam je rozpoczac od kolejnego roku akademickiego z racji niewystarczajacych srodkow pienieznych wowczas posiadanych. Pracowalam przez jakis czas w Wielkiej Brytanii w administracji jednak za sprawa faceta przenioslam sie do Norwegii gdzie juz niestety nie moge wykonywac podobnej pracy z powodu nieznajomosci jezyka norweskiego. Moje pytanie brzmi : czy biorac pod uwage latwosc uzyskania zatrudnienia oraz mozliwosci rozwoju zawodowego, najlepszym wyjsciem bedzie a) poswiecenie czasu na nauke norweskiego i studia w Norwegii polaczone z praca fizyczna, b) powrot do Wielkiej Brytanii i studia na tamtejszym uniwersytecie polaczone z praca fizyczna, c) powrot do Polski i studia na AGH powiazane z ewentualnym korzystaniem z programu Erasmus i programu praktyk studenckich polaczone z praca dopiero, gdy bedzie mozliwe podjecie pracy zgodnej z kierunkiem? Prosze o porade, dodam, ze w tym roku koncze dopiero (juz) 21 lat. Pozdrawiam.

Gość Zsazsa
Czy facet pomoże Ci jeśli pozostanieszw Norwegii ? Studia w Norwegii w jakim języku ?

Gość Zsazsa
Wracaj do GB i kontynuuj studia

Gość Mamdylemattt
Jesli zdecydowalabym sie zostac to owszem, facet jak najbardziej mi pomoze. Studia w jezyku norweskim. Jesli powrot do Polski to rowniez z tym samym mezczyzna natomiast jesli zdecyduje sie na studia w Wielkiej Brytanii to juz niestety bede zmuszona zamieszkac tam sama.

Gość Zsazsa
Dlaczego wszystko uzalezniasz od faceta ? On jak jechał do Norwegii to patrzył na twoje potrzeby ? Na to ze musisz rzucić dobrze płatna , studia :D? Ja bym wróciła do UK i kontynuowała studia , język znasz i prace dostaniesz w Polsce kto c***omoże ? Facet ? Hahaha nigdy nie licz na nikogo tylko na siebie , co i ile w Polsce dorobisz ?

Gość gość
tez wybieram opcje z wielka brytania. Mialas juz prawie ulozone zycie i polecialas za facetem. Po co? Tego kwiatu to pol swiatu bedziesz tak skakac z miejsca na miejsce to do 30tki bedziesz sie tak zastanawiac. Mowisz A to powiedz wreszcie B a nie cofasz bez przerwy do poczatku

Gość Mamdylemattt
Powrot do Wielkiej Brytanii jest rozsadna opcja tylko jak przekonac do tego mezczyzne?

Gość gość
Nie oglądaj sie na nikogo i wracaj do UK dobrze ci dziewczyny radzą

Gość Mamdylemattt
Ostatni rok dal mi sie we znaki, jestem juz zmeczona byciem poza krajem, brakiem znajomych. Wiem, ze to nie jest w zyciu najwazniejsze, ale jest wazne. Ponadto biorac pod uwage fakt, ze chce sie uczyc, mysle, ze Polskie uczelnie krakowskie tez dadza mi odpowiednie przygotowanie do podjecia pracy po ich ukonczeniu. Generalne myslac o Polsce, moge powiedziec, ze mam plan na siebie i zawieral on bedzie wyjazd z kraju po ukonczeniu studiow i zdobyciu pewnego doswiadczenia. Rozwazajac Wielka Brytanie, tez widze zarys tego, w jaki sposob moglabym sie realizowac, chociaz juz byloby to trudniejsze ze wzgledu na wieksze wydatki i brak czasu, natomiast Norwegia jestem niesamowicie zmeczona i chcialabym jak najszybciej z tego kraju wyjechac. Nie rozumiem taki glosow, ze "Wielka Brytania dla Polakow sie juz skonczyla", poniewaz z mojego punktu widzenia nie jest to prawda i jest to stwierdzenie co najmniej dziwne, jednakze dokladnie takimi przeslankami sie kieruje moj chlopak, kiedy poruszamy temat Wielkiej Brytanii. Byc moze moj sposob myslenia jest nieco idealistyczny, ale nie chcialabym konczyc naszego zwiazku, a wydaje mi sie, ze zwiazek na odleglosc bylby dosc ciezki.

Gość gość
Słuchaj jak nie chcesz rozłąki z facetem to tak mów od razu a nie wciskaj ciemnoty ,ze polskie uczelnie to hoho ... Govno prawda w UK nic nie znaczą i dobrze o tym wiesz Jest inna sprawa jak konczysz dobra uczelnie w UK , i robotę szybciej masz i zupełnie inaczej do ciebie podchodzą na interview także nie picuj . Tylko ukończenie uczelni i praca w UK to POT , TRUD I ŁZY parafrazując winstona Churchilla . Dziewczyny dobrze c****sały i szczerze doradzamy ale jak latasz za portkami to nauki z tego nie będzie , Zobaczymy jaki topik założysz na Kaffe za 10 lat " rzucił mnie po latach " czego Ci nie życzymy .dlatego ogarnij sie i inwestuj w siebie a nie usluguj facetowi w Norwegii 🖐️