Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ala666

problem z ziemniakami

Polecane posty

Gość ala666

tak więc, na obiad miało stawić sie osób 4, a będą 2 o czym dowiedziałam się w środku płukania ziemniaków. Co mam zrobić z tymi mokrymi, nieobranymi, których nie chcę gotować? jak włożę je do siatki to zgniją, a bardzo nie lubię marnowania jedzenia. nadmiaru tez nie ugotuje, bo nie przejemy. proszę o odpowiedz doświadczone kucharki ;)

Gość stara modelka bez związku
Ugotowałabym jak na 4 osoby. Z pozostałej części na drugi dzień zrobiłabym np. kluski śląskie. Chcesz przepis? :)

Tak myślę- może ugotuj całość, nadmiar ugotowanych przechowaj i jutro podaj odsmażane z jakimiś ziołami. Chyba,że np. chce Ci się usmażyć placki...

Gość ala666
no kurcze własnie zrobiłabym tak normalnie, tylko ze jutro i w niedziele mamy imprezy rodzinne i obiad będzie poza domem

Gość ala666
może do lodówki?

Gość gość
Odżałuj jakoś te parę ziemniaków , ile tego w końcu jest 1/2 kg

Gość stara modelka bez związku
Możesz obrać, pokroić w plastry i zrobić tzw. zapiekane w piekarniku. Najsmaczniejsze wychodzą na tłuszczu pozostałym w garnku po pieczonym kurczaku lub indyku. Ale na oleju też są b. dobre. Wrzucasz przyprawy do tego: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie albo duużo majeranku i zapiekasz pod przykryciem w piekarniku. A do tego kefirek albo prawdziwe zsiadłe mleko. Pyychotka. A i oczywiście jak dziś zrobisz to spokojnie w lodówce może poleżeć do pojutrza. Potem na gazie podgrzewasz i masz gotowy pyszny obiadek.

Gość ala666
dzięki, chyba tak zrobię, najwyzej będziemy jeść dużą kolacje ;)

Gość gość
to jakiś żart? osuszyć ziemniaki i mogą leżeć jeszcze długo. No nie wierzę

Gość gość
zrób kluski śląskie lub kopytka i zamroź , wyjmiesz i zjecie kiedy będziecie mieli ochotę

Gość gość
a jak ziemniaki zmokną na polu, w czasie wykopków często leje, albo jak zmokną na rynku? to znaczy, że trzeba z nich frytki biegiem robić? no żesz nie róbcie z siebie skończonych idiotów :O

Gość gość
Mają skórkę inteligencie. :O Myślisz, że po co ona tam jest? :classic_cool: