Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość polamana

szwy antybiotyk i alkohol

Polecane posty

Gość polamana

We wtorek mialam zabieg wyciagania srub po zlamaniu nogi. Mam szwy (w sumie10),w szpitalu dostalam dozylnie biofazolin 3 dawki (bylam tam 1 noc tylko) i do domu dostalam profilaktycznie antybiotyk - augumentin. W srode wieczorem wzielam 1 tabletke, wczoraj 2, dzisiaj jedna i mam wziac jeszcze jedna. Jutro mam parapetowke u brata i sie zastanawiam czy brac jeszcze dzisiaj te tabletke i odstawic ten antybiotyk calkiem juz... Zmienialam dzis opatrunek i wszystko ladnie wyglada,ladnie sie goi. Jutro chcialabym sie alko u niego napic i nie wiem czy to nie zaszkodzi...

Gość gość
jednemu zaszkodzi a drugiemu nie zaszkodzi. możesz się przekonać tylko w jeden sposób...

Gość polamana
zdaje sobie z tego sprawe, ale moze ktos mial doswiadczenia z antybiotykami i alkoholem? tak mysle, zeby juz dzis odstawic calkiem

Gość gość
nigdy nie miesząć jakichkolwiek antybiotyków z alkoholem. Jeśli już, to wstrzymaj się ten dzień, popij sobie, dwa dni później weź zaległą dawkę antybiotyku. NIGDY, ale to NIGDY nie bierz antybiotyku i w tym samym dniu nie pij alkoholu. Żelazna to zasada, taka sama, jak nie wsiadanie za kółko po pijaku. Pamiętaj o tym. Nawet nie próbuj się przekonywać, bo skończy się w najlepszym razie na przeszczepie wątroby, jeśli oczywiście znajdzie się dawca...

Gość gość
nigdy nie miesząć jakichkolwiek antybiotyków z alkoholem. Jeśli już, to wstrzymaj się ten dzień, popij sobie, dwa dni później weź zaległą dawkę antybiotyku. NIGDY, ale to NIGDY nie bierz antybiotyku i w tym samym dniu nie pij alkoholu. Żelazna to zasada, taka sama, jak nie wsiadanie za kółko po pijaku. Pamiętaj o tym. Nawet nie próbuj się przekonywać, bo skończy się w najlepszym razie na przeszczepie wątroby, jeśli oczywiście znajdzie się dawca...

Gość smarkata
picie silniejsze niż zdrowie, szkoda, swoje najlepiej zlewaj do butelki potem wypijesz

Nigdy nie zmieniaj dawki antybiotyku przepisanego przez lekarza i z całą pewnością wez pełny zapisany cykl. To że "jest mi lepiej" nie jest znakiem tego, że antybiotyk już potrzebny nie jest I oczywiście nie mieszaj z alkoholem. Antybiotyk+ alkohol często dają niespecyficzne powikłania nieobserwowane przy samym antybiotyku

Gość polamana
Po pierwszej operacji (jak mi zakladali sruby) nie dostalam wcale zadnego antybiotyku i wszystko sie zagoilo wiec moze teraz jak odstawie to tez sie nic nie stanie... poza tym ogladalam ostatnio program gdzie udowadniali, ze antybiotyki to tez trucizna :P

Gość gość
lepiej zgłoś się do AA

no to skoro jakiś program uważasz że wie lepiej niż lata doświadczeń lekarzy... Twoja sprawa.

Gość gość
Antybiotyk trzeba brac do konca,zeby byl skuteczny..Nawet jak wszycho gra,to jakies bakterie moga sie jeszcze czaic,wiec ja bym nie przerywala.Poza tym,tak zaraz po odstawieniu tez pic nie wolno.Moze nic Ci sie nie stanie,ale konsekwencje moga tez byc grozne.No ale jesli musisz pic,to pij.

Gość polamana
znalazlam odpowiedz na swoje pytanie :P co racjonalista.pl to nie kafeteria ;p >Powszechnie wiadomo, że antybiotyków z alkoholem pod żadnym pozorem łączyć nie można i jeśli ktoś bierze antybiotyk to na imprezie nie pije. Takie połączenie może spowodować ostrą reakcję alergiczną, zapaść a nawet jeśli to się nie zdarzy, to wątroba cierpi niewyobrażalnie. To jest wiedza powszechna i nigdy w powyższe nie wątpiłem. odp.Ja jako lekarz jednak w tę wiedzę wątpię, gdyż nie każde antybiotyki reagują z alkoholem. Na pewno nie spowoduje to reakcji alergicznej, ani ostrej zapaści, a raczej uszkodzenie wątroby związane z zablokowaniem rozkładu alkoholu lub leku przez cytochromy w wątrobie. Objawia się to jak ciężkie zatrucie alkoholem (przysłowiowe "upicie się jednym kieliszkiem") i znacznie cięższe objawy po spożyciu (wymioty, zaburzenia widzenia itp.) Z antybiotyków na pewno z alkoholem reagują cefalosporyny, chinolony i metronidazol. Reszta raczej nie powinna, warto jednak przeczytać ulotkę ChPL. >Jednak jakiś czas temu poprosiłem lekarza, żeby przepisał mi coś, co nie przeszkodzi mi w piciu na weselu a ten zapisał jakiś antybiotyk i powiedział, że napić się mogę byle nie codziennie, bo raz że, nie wypada a dwa, że mój organizm i tak jest wyczerpany z powodu choroby. Na moje zdziwienie odpowiedział, że zakaz picia podczas przyjmowania antybiotyków to mit wymyślony przez żony i pić można pod warunkiem, że w ulotce leku wyraźnie tego nie zakazano. odp.Szczera prawda, większość antybiotyków nie szkodzi w połączeniu z alkoholem. Jednak mity są często silniejsze od wiedzy i pokutują strasząc społeczeństwo przez całe lata. >Czytałem o tym co nieco w internecie i jak rozumiem- niebezpieczeństwo istnieje tylko w połączeniu z konkretnymi antybiotykami. Mój wniosek wyciągam jednak z różnych niepewnych źródeł. Czy dysponuje ktoś jakimiś poważnymi publikacjami na ten temat lub może coś jeszcze w tej sprawie dodać? odp.Główne grupy antybiotyków, które dają interakcje już wymieniłem. Jednak najbardziej niebezpiecznie w połączeniu z alkoholem są inne leki. Oto najważniejsze z nich: -benzodiazepiny -barbiturany -gryzeofulwina (lek przeciwgrzybiczy) -nitrogliceryna -leki antyhistaminowe (przeciwalergiczne)dają groźne intrakcje nawet przy małych dawkach, szczególnie leki starszej generacji (np. powszechnie stosowany na chorobę lokomocyjną dimenhydrinat (Aviomarin), a także u ludzi starszych. -niektóre leki przeciwbólowe (np. paracetamol, aspiryna, ketoprofen, acetaminofen)! -niektóre leki hipotensyjne (metyldopa, hydralazyna, rezerpina (alkohol znacząco nasila działanie tych leków, spożycie nawet niewielkiej dawki może doprowadzić do omdlenia)! -neuroleptyki ("psychotropy")- działanie zależne od rodzaju leku, często bardzo niebezpieczne -opioidy -niektóre antydepresanty Nie iść na imprezę z błahego niby powodu zażywania tabletek? Zawsze warto przeczytać ulotkę, jeśli zamierza się spożywać leki i pić! To może uchronić od pobytu w szpitalu, a nawet uratować życie.