Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak się mówi ubijane ziemniaki czy krychane ziemniaki

Polecane posty

Gość gość

Pytam poważnie ponieważ przez znajomego zostałam wyśmiana iż nie istnieje coś takiego jak ubijanie ziemniaków, tylko krychanie... Pytam tylko kto ma racje ja znów nie znam chyba jego gwary ;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
trzeba było powiedzieć, że nie mówi się ziemniaki tylko pyry ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
u mnie się ziemniaki... dusi :) nigdy w domu nie bylo powiedziane inaczej niż duszone ziemniaki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a krychane? pierwszy raz słyszę. z której częśc***olski ta dziewczyna pochodzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja nie znam ubijanych ziemniaków, ani krychanych (?) a tłuczone :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tluczone ziemniaki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ubijane /tłuczone Krychane jak popowiada google to z gwary poznańskiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Z Łodzi :) Ja właśnie znam tylko ubijane i tłuczone :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
u mnie się mówiło dukane :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
znam tylko tłuczone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość polamana
krychanie?? (nawet slownik to podkresla) - pierwsze slysze... ubijanie czy tluczenie jak najbardziej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kartofle tłuczone się mówi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
teraz mówi się puree!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dla mnie puree to co innego niż tłuczone ;) Tłuczone są tylko zgniecione po ugotowaniu a puree jest zmiksowane z dodatkami :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jo na to godom mięczaki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
u mnie były tłuczone, a "piure" to ziemniaki tłuczone z masłem i śmietaną, chociaż zauważyłam że tę nazwę błednie się używa do ziemniaków tylko tłuczonych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
U mnie też tłuczone, jest tłuczek do ziemniaków to i ziemniaki tłuczone. Ale z kolei często czytam w przepisach "przepuszczone przez praskę"- nawet nie wiem jak taka praska wygląda...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
mam taką praskę ale nie uzywam jest niepraktyczna wole tłuczek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
też nigdy nie słyszałam o krychanych - nawet mi słownik błąd zaznacza - u mnie były tłuczone a mama urodzona w pile, wychowana w poznaniu... Kartofle uzywalismy zamiennie z ziemniaki - ja wole okreslenie ziemniak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
praska to też duszaczka do czosnku :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja te slyszalam o tej prasce w przepisach, ale nie wiem nawet co to u mnie gniecione/tluczone ziemniaki/kartofle wymiennie podkarpacie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tłuczone. Przynajmniej u mnie w domu się tak mówi. Ale polecenie brzmi: ubij ziemniaki, rzadziej: utłucz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dodam, że w życiu nie słyszałam słowa krychane, ani krychać. (Mazowieckie woj.)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nopoznotroche
Kartofle to surowe bulwy prosto z pola a ziemniaki to już ugotowane kartofle, dzizas!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
u mnie duszone ziemniaki :D podkarpacie a krychane źle mi się kojarzą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość spiacakrólewna
ja to zawsze deptam kartofle ;) znaczy tak na to mówię ;) mówię mężowi, podeptaj kartofle ;) hihi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
U mnie w domu zawsze było krychane. Jestem z Kujaw :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
U mnie od zawsze mowilo sie puree

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kartofel to po Niemiecku,po polsku ziemniak.Jestem z Wrocławia i u nas się mówi tłuczony.A miałam sąsiadkę co robiła prychane ,a jak ? nabierała w usta śmietanę i do każdego talerza prychała.A przez praskę przeciskam ugotowane ziemniaki i robię z nich kluski śląskie,kopytka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×