Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taaaki tam

Własne kiełbasy

Polecane posty

Gość taaaki tam

Robię sam kiełbasy. Dodaję krojoną słoninę, żeby były tzw sęczki. Krojenie słoniny w małą kosteczke to HORROR. Dotychcczas tak robię. Przepuszczanie przez maszynkę, sito największe mam 8 mm. daje miazgę a nie regularne słupki. Prosze o radę , bo krajanie nozem już mnie złosci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na godzinę daj do zamrażarki i wtedy pokrój w kostke pozdrawiam www.barman-wesele.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taaaki tam
Słoninę zmrażałe jak radzisz, ale krojenie nożem około 1,5 kg słoniny w małą kosteczkę to wymaga anielskiej cierpliwości i spokoju. Czy są jakieś urządzenia żeby zrobić to szybiej i lepiej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Witaj, kup szarpak wkłada się go w miejsce sitka w maszynce. Musisz zwrócić uwagę na rozmiar maszynki którą masz i do nie kupić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
doniosę na ciebie unii europejskiej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taaaki tam
Dziękuję, już popatrzyłem co to szarpak. Kupię na pewno. Nigdy o takim czymś nie słyszałem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A jak już tak smaka narobiłeś to może podzielisz się sprawdzonym przepisem na taką kiełbasę ? Ja też wpiszę swoją recepturę - co ty na to?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
róbcie własne kiełbasy, budujcie wędzarnie w ogródku. Niedługo Unia zabroni nam przecież wędzic . co za koszmar... Nie będzie wędzonych kiełbasek. Ten topik jest bardzo przyszłościowy . wymiana doświadczeń i przepisów bardzo ale to bardzo sie nam przyda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tatatatatatatatat1111
A gdzie kupić szarpak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
szarpak kupisz w sklepie, przepis wstawię jutro pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepisów na domowe kiełbasy jest bardzo dużo. Ja swoje kiełbasy robię od kilku lat i muszę wam powiedzieć, że kazdy przepis trzeba dostosować do włąsnych warunków. To co włożymy do flaka jest, wg mnie, mniej ważne niz dobre wyrobienie masy i najważniejsze właściwe wędzenie. Mam w tym już spore doświadczenie, jeżeli kogoś to interesuje to zapraszam do kontaktu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam:) Często robię takie swojskie kiełbasy,mam sprawdzony przepis,który najbardziej mi odpowiada.Zmodyfikowałam go trochę i od dłuższego czasy go robię.Jeśli ktoś chętny to przepis podam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
no dawajcie te przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Taaki tam to właśnie Keepski, Moja kiełbasa. Jest wiele przepisów na domową kiełbasą, ja robię tak. Ilość mięsa które bierzemy do przygotowania kiełbasy, zależy od wielkości wędzarni jaką dysponujemy. Ja zapełniam wędzarnie całkowicie, gdyż uważam, że mniejsza ilość to strata czasu, dymu i powierzchni. Mięso kupuję w prywatnej, wiejskiej ubojni. Mam pewność, że nie dostaję mięsa z tuczu przemysłowego, tylko pojedyncze sztuki od rolników. Kupuję : 6 kg łopatki wieprzowej, 2 kg dobrej wołowiny, 1,5 – 2 kg boczku lub zamiennie podgardla, 1 kg słoniny. 15 m jelita. Mięso z łopatki segreguję, to zupełnie czyste jako kat 1, Przerośnięte kat 2. Wyrzucam całkowicie jakieś żyłki, błonki. Mięso kroję w kostki ok 1,5 cm, mieszam z solą peklową ( ok 1 – 1,5 dkg soli na kg mięsa). Wstawiam do lodówki na dobę lub dwie. Mięso wołowe, oddzielam wszystkie przerosty i wyrzucam. Tnę na kostki jak łopatkę i mieszam z peklosolą , jak łopatkę. Do lodówko doba, dwie. Boczek lub pogdardle, kroję na kawałki stosowne do maszynki. Słonina, no tutaj mój horror i szukam pomocy. Zmrażam, ale nie zbyt mocno. Kroję ostrym nożem na kawałeczki 2 – mm!!. Będą to w kiełbasie tzw sęczki. Jelita dokładnie płuczę wodą z dodatkiem octu, octu winnego. Po peklowaniu, mięso przepuszczam przez maszynkę i tak. Łopatka kat 1 – sito największe( u mnie 8), Kat 2 sitko z oczkami najmniejszymi. Wołowe – sitko najmniejsze bo będzie lepiszczem dla pozostałego mięsa, Boczek lub podgardle – sitko najmniejsze. Po zmieleniu, mieszam najpierw partie mięsa zmielonego najdrobniej, a potem sęczki słoninowe i łopatkę kat 1. Przyprawy, obowiązkowo przetartą główkę czosnku, czasami 1,5 główki. Sól, pieprz oraz inne przyprawy wg smaku własnego. Dodaję kubek bulionu rosołowego. Wyrabiam ręcznie min. godzina!! Lepkość sprawdzam przyklejając mały kotlecik do dłoni. Jeżeli trzyma się, nie spada około 5 sek, masa jest dobrze wyrobiona i o odpowiedniej lepkości. Smak, co do przypraw, robię dwa małe kotleciki i smażę na patelni. Smak odpowiednio koryguję i dobrze mieszam masę. Napełniam jelita. Wielkość batonów wg własnego uznania i możliwości wędzarni. Batony wieszam na drążkach i suszę przez noc. Wędzarnie rozpalam i susze przez około 30 min. Nie może być nigdzie kondensatu wody. Wieszam batony i suszę przy otwartej wędzarni około 45-50 min. Stosuję dym rzadki, temp. około 40 st. Potem zamykam wędzarnie, daję mocny dym i temp. około 50 stopni. Czas wędzenia około 4 godzin. Obserwuję stan i barwę kiełbas. Po 3 godz, zwiększam temp do około 75-80 st przez około 25 min. Jest to tzw podpiekanie kiełbasy. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa. Kiełbasy nie parzę. Do wędzenia stosuję drewno bardzo dobrze wysuszone min 5 lat!! Buk, olcha, wiśnia, czereśnia, koniecznie bez kory!!. Dodaję jałowiec gałązki lub jagody. Jeżeli o czymś zapomniałem, to uzupełnię. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A to mój przepis na swojska kiełbasę: 5 kg łopatki wieprzowej 2 kg mięsa z golonki wieprzowej 1,5 kg boczku surowego 1,5 kg wołowiny Przyprawy: pieprz czarny 1 gram na 1 kg mięsa sól 2 dkg na 1 kg mięsa polski czosnek 3-4 ząbki na 1 kg mięsa Wykonanie: Mięso kroimy na małe kostki i dzielimy na: - I klasę - mięso chude bez błon -II klasę nieco bardziej tłuste Mięso klasy I mielimy na sitku o dużych oczkach - 10 mm,gatunek II,boczek i wołowinę na sitku o najmniejszych otworach - 2 mm. Przed zmieleniem mięso pokrojone posypujemy solą(każdy gatunek mięsa w osobnym naczyniu) dobrze mieszamy i przechowujemy w chłodnym miejscu 48 godzin.Mięsa zmielone na najmniejszych oczkach wyrabiamy ręcznie tak długo na jednolitą masę,aż stanie się kleiste i spójne,przy wyrabianiu farszu dodajemy 2 szklanki przegotowanej zimnej wody.Po dokładnym wyrobieniu dodajemy mięso zmielone na sicie o dużych oczkach,dodajemy pieprz i drobniutko posiekany czosnek.Wszystko długo i dokładnie wyrabiamy.Jelita płuczemy pod bieżącą wodą i nadziewamy.Po nadzieniu kiełbasy rozwieszamy na kije i pozostawiamy jeszcze w chłodzie na kilka godzin. Wędzenie: 2 godziny kiełbasa cienka 2,5 godziny kiełbasa żywiecka Sprawdzanie prawidłowo uwędzonej kiełbasy: - uwędzona jest sprężysta - po uciśnięciu nie powstają wgniecenia,tylko powracają do pierwotnego kształtu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
margolka. Zamiast wody do masy kiełbasianej dodaję kubek buliony rosołowego, chyba o tym nie napisałem. Wędzisz krócej. Czy podpiekasz w wędzarni czy też oarzysz kiełbasy gotowe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Te dwie godzin wędzenia to takie minimum,w razie gdy trzeba przedłużam czas wędzenia,aż będą jak pisałam jędrne i niepoddające się uciskowi,czasem tak jak Ty pod koniec zwiększam temperaturę i dowędzam do pięknego koloru.Drewno podobnie jak Ty - głównie olchowe,sezonowane,bukowe a na sam koniec wiśnia dla pięknej barwy - nie lubię kiełbasy zaparzanej.Mam do Ciebie pytanie może masz przepis na kiełbasy grube?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Co rozumiesz przez grubę kiełbasy? Obawiam się ze i tak nie będemógł pomóc gdyż dopiero zacżąłem swoje kiełbasiane praktyki . Czy chodzi o przekrój flaka?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Margolka jeżeli mogę doradzić ,to zajżyj na forum wędliny domowe ,tam znajdziesz przepisy i pomoc doświadczonych zadymiarzy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Miałam na myśli kiełbasę typu żywiecka,krakowska - w nich brak mi doświadczenia.Na forum domowe wędliny zaglądam i chętnie korzystam z porad i przepisów - dziękuję i pozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tatatatatatatatat1111
A jaka jest dalsza procedura kiełbasy po uwędzeniu? Czy się wkłada do wody, parzy, gotuje itp...Żeby była miękka, a nie jak podeszwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gościukurwka
margolka we wszystkim jesteś ekspertem-kiełbach robie jak ty,dolewam bardzo lodowatą wodę(tak robił masaż)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Do wpisu powyżej - nie jestem we wszystkim ekspertem ,sposób na kiełbasę dostałam na forum,od pana,który robi to od lat,trochę ten przepis dostosowałam do swojego smaku tzn. zwiększyłam ilość czosnku,oraz do wyrobu kiełbasy użyłam mięso z golonek,bo lubię jak w kiełbasie pojawia się taka fajna galaretka i, wyraziste smaki.Bardzo chętnie słucham rad innych osób,można w ten sposób dużo się nauczyć,nigdy nie upieram się przy tym,że tylko moje jest dobre.Tak piszemy o tych pychotach,aż ślinka lec***ozdrawiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gruby16
Swietne przepisy, ale trzeba miec czas... Ja kielbaske najczesciej kupuje. Moj wybor Kania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Piękna18
slyszalam ze ten Kania wypuscil jaks serie "Bez E". gdzie moge kupic takie wedliny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Wszystkie te kiełbasy to o d....... roztrzaskać.Wpychają tam łój,skóry,chrząstki i czy kiełbasa kosztuje 15 zł czy 45 to i tak smakuje jednako.Jak sobie sam człek zrobi to przynajmniej wie co je:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sr4nia, spamerko :) Oni muszą jakieś wyjątkowe g00wno robić, skoro nikt nie chce tego kupować i takim głupim płacą za d3bilną reklamę spamerską.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×