Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kreator1729

Zawód nauczyciela w Niemczech

Polecane posty

Gość Kreator1729

Witajcie! Obecnie mam 15 lat i w tym roku kończę 2 klasę gimnazjum. Po skończeniu tej klasy wyprowadzam się z mamą do Niemczech, do polaka, który mieszka tam już 8 lat. Wiele czytałem na temat edukacji i życiu imigrantów polskich, lecz teraz sam mam kilka pytań. Mianowicie: -Jak będzie wyglądała moja dalsza edukacja? (celuję w szkołę polsko-niemiecką, moje oceny wahają się przy średniej 3,5-4,0) -Myślałem o tym, by w przyszłości zostać nauczycielem (geografii) w polsko-niemieckiej szkole. Jakie mam na to szanse i jak się na ten zawód nakierować? -Czy język niemiecki w wyżej wymienionym zawodzie będzie odgrywał dużą rolę? -I czy zawód ten jest opłacalny? Pozdrawiam i z góry dziękuje :)

Gość gość
mauczyciele ( Niemcy) zarabiaja zupelnie dobrze.

Gość gość
k***a k****e lba nie urwie

Gość gość
w polsko-niemieckiej szkole. --- nie ma takich szkol.

Gość gość
Czy język niemiecki w wyżej wymienionym zawodzie będzie odgrywał dużą rolę? --- najwazniejsza

Gość gość
Trafisz do niemieckiej szkoły. Cofną cię o jeden rok, w porównaniu z Polską, a więc jak teraz jesteś po 8 klasie (6 podstawówki plus dwie gimnazjum) to trafisz do klasy siódmej. W Niemczech masz trzy rodzaje "gimnazjów" - Hauptschule, Realschule i Gimnasium. Hauptschule kończy się na 9 klasie (najniższy poziom) i właściwie jest przeznaczony dla osób słabo się uczących, które po tej szkole zostają skierowane na naukę zawodu (Ausbildung). Realschule może zakończyć się podobnie, ale możesz też ubiegać się o robienie matury. Realschule trwa do 10 klasy i jest na wyższym poziomie. Do Gymnasium, jako obcokrajowiec nie trafisz. Poczytaj: http://www.mywerbefilm.vizz.pl/poloniaflensburg/index.php?option=com_content&view=article&id=226:system-szkolnictwa-w-niemczech&catid=79:edukacja&Itemid=655 Przy okazji - jeśli tylko masz możliwości (np. babcia) za wszeklą cenę staraj się (ucząc się języka) skończyć w Polsce gimnazjum, a później liceum ze zdaniem matury. Później trafisz na pół roku na kurs językowy na egzamin DSH i będziesz mogła studiować. Oczywiście w tym przypadku matura musi być z niemieckiego, a nie angielskiego.

Gość gość
Linka obcieło. Wpisz na goglach "System szkolnictwa w Niemczech" koło siódmego wyniku będzie strona poczytaj sobie. Jeszcze raz c***owiem, wyjeżdżając teraz na jakiekolwiek studia nie masz właściwie najmniejszych szans - za późno, żeby nadrobić wiedzę i zdać w Niemczech maturę.