Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Essie

Ale dzisiaj pieknie pewien dr habilitowany mowil o Bogu

Polecane posty

Gość głos jezUSA
Do góry brzuchami *

Gość gość
po co ta gonitwa o główną wygraną o życie w niebie ? Bóg nie przewidział że diabeł skusi Ewę ? Przewidział :-) To po co stwarzał Ewę skoro wiedział że ona rodzaj ludzki pogrąży na wieki ? Czy można wypisac się z życia i zrezygnowac z wiecznej duszy ? NIE,. Gdzie więc wolna wola ? Jeśli Bóg jest panem życia i śmierci to nie mamy wolnej woli jesteśmy zależni od tego że ON zdecydował że istniejemy i albo gramy wg jego reguł - niebo , albo nie- piekło :-O

Gość stara modelka bez związku
11.01.14 gość wszystko fajnie ale ta sama przyroda jest nie tylko piękna sama widziałam film jak samiec lew zabijał nie swoje potomstwo , cóż Bóg jest zaiste miłością x Owszem. Zwierzęta zabijają i pożerają się nawzajem ponieważ ponieważ to jest tzw. łańcuch pokarmowy. Za bardzo uważam uosabia się zwierzęta i podchodzi się do zwierząt jak do ludzi. Zresztą zwierzę jak każde inne stworzenie tu na ziemi musi umrzeć jednocześnie będąc pokarmem dla zwierząt kolejnych i instynkt zwierzęcy jest taki, że zabijają żeby żyć a nie posiadają świadomości jak ludzie. Z tym, że zwierze nie zabija jak człowiek z egoizmu, cynizmu, nienawiści i innych chorych emocji. I tu jest ta właśnie subtelna różnica.

Gość gość
nie ma tej różnicy w przypadku tego LWA...on zabijał by nie jego geny były unicestwione nie zabijał dla pożywienia ale dlatego by geny jego rywala się nie mnożyły :-) a to że jest łańcuch pokarmowy nie musisz nikogo chyba uświadamiac... przyroda jest i piękna ale też bezwzględna i okrutna patrząc na nią oczami człowieka

Gość gość
więc jak ktoś się zachwyca przyrodą i przy niej czuje bliskośc Boga to niech równiez pamięta o tym lwie bo to też element prawdy o przyrodzie..tyle że może niewygodny dla niektórych

z całym szacunkiem do kościoła i do wiary innych, ale ja z kościoła nie usłyszałam do Boga, ja przez kościół się oddaliłam od Niego, ale to moja indywidualna historia. Bóg dał człowiekowi wolną wolę i gdyby przewidział zachowanie "ewki" i ją powtrzymał to czy byłaby wtedy ona człowiekiem czy marionetką Boga? Miała wybór i wybrała jak wybrała, znając konsekwencje. W dalszym ciagu nie rozumiem o jaki egoizm ci chodzi :)

Gość gość
nie miała wolnej woli bo została stworzona niedoskonałą a więc podatną na kuszenie :-) to Bóg wprawił całą machinę w ruch wiedząc o konsekwencjach. Więc jaka wolna wola powtarzam skoro nie możesz zrezygnowac ze swojego istnienia ? tylko ktoś ci je narzucił.

pierwotnie Adam i Ewa byli ludźmi doskonałymi, ale mieli wybór. Znali zło i dobro i dobrowolnie wybrali zło. To nie chodzi czy byli podatni na kuszenie czy nie. Mieli wybór i skorzystali z niego. Nie szukałabym tutaj winy Boga, że ich źle stworzył, ale ich osobistej decyzji.

również masz wybór, możesz się zabić, ale wtedy nie będziesz z Bogiem. Wydaje mi się, że tak twierdzą osoby, które nie wypracowały sobie ze Stwórcą żadnej więzi i traktują go jak takiego surowego żandarma.

muszę leciec moi drodzy, za długo siedzę na tym forum, może zajrzę tutaj jutro, miłego wieczoru

Gość gość
2 wojna była kara za grzechy zapowiedziana w fatimie medjugorie maryja terz prosiła o modlitwe za pokuj i nie posłuchali i wybuchła wojna domowa w jugosławi kibecho to samo nie posłuchali i wybuchła wojna domowa

Gość gość
": również masz wybór, możesz się zabić, ale wtedy nie będziesz z Bogiem." nie pisałem o samobójstwie które jest grzechem , tylko unicestwieniu duszy :-) Co do Adama i Ewy to zanim nie zjedli jabłka znali tylko dobro :-)

Gość gość
czy doskonała Ewa zerwałaby jabłko z drzewa wiedząc o konsekwencjach ? NIE. :-) Tak więc ktoś ją taką niedoskonałą stworzył . Mało tego dlaczego ja mam ponosic odpowiedzialnośc za jej wybór i rodzic sie z grzechem pierworodnym ?

Gość gość
Ja p*****le przeciez wiadomo ze Bog istnieje.

Gość gość
"Mało tego dlaczego ja mam ponosic odpowiedzialnośc za jej wybór i rodzic sie z grzechem pierworodnym ?" Bo jestes frajer i dlatego musisz.

Gość martyna 33
Bóg jest miłością.I największym szczęściem jest kiedy Jezus otwiera oczy na tą prawdę.Bo ja już nie muszę się bać życia wiecznego

Nie rozumiesz pojęcia wolnej woli. Ona WIEDZIAŁA o konsekwencjach a mimo to zrobiła to. To tak jakby matka urodziła dziecko i wychowała je jak najlepiej, ale ono pod wpływem złego kolegi ukradło torebkę staruszce, mimo iż wiedziało, że to jest złe. Czy będziesz winić za to matkę?

Gość gość
powiem Ci Essie, że częściowo to byłaby wina matki, popełniła jakiś błąd w wychowaniu, skoro dziecko ukradło torebkę=popełniło zło

nieraz zdarza się, że dziecko jest dobrze wychowane, ale robi źle i wie o tym. Wtedy to nie jest wina rodziców.

Gość gość
ale to wtedy musimy przyjac tez ze bog nie zna przyszlosci więc nie jest wszechwiedzacy bo nie zna decyzji swoich stworzen

Gość gość
A nie wiecie, że Bóg stwarzając człowieka dał mu WOLNĄ WOLĘ. To człowiek się odwrócił od swojego Stworzyciela.

Gość gość
,,ale to wtedy musimy przyjac tez ze bog nie zna przyszlosci więc nie jest wszechwiedzacy bo nie zna decyzji swoich stworzen.'' *** Lub jest Wszechwiedzacy i zna decyzje swoich stworzen.:)