Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przystanek Woodstock

Dlaczego nie daję Owsiakowi ARGUMENTY W PUNKTACH

Polecane posty

Gość Przystanek Woodstock

Pieniądze z WOŚP nie trafiają do chorych dzieci, tylko do „chorych” czyli niedofinansowanych instytucji publicznych, jakimi są szpitale. Działalność charytatywna powinna z definicji trafiać do osób. WOŚP nie pomaga chorym dzieciom, tylko uzupełnia braki wyposażenia szpitali, odciążając w ten sposób budżet państwa z ustawowego obowiązku zapewnienia opieki zdrowotnej swoim obywatelom z zebranych podatków. Wrzucając pieniądze do puszki płacę podatek drugi raz. Owsiak tylko za część zebranych pieniędzy (ok. 50%) kupuje sprzęt dla szpitali. Reszta idzie na koszty obsługi imprez i koszty własne fundacji. Można to sprawdzić w sprawozdaniu finansowym fundacji dostępnym w internecie. Nie wszyscy artyści grają za darmo, niektórzy pobierają spore gaże. Fundacja wydaje milionowe kwoty na własną siedzibę, nowe samochody, sprzęt studyjny, tzw. „działania propagatorskie”, etaty pracowników itp. Zgodnie ze statutem fundacji WOŚP, tylko pieniądze z działalności gospodarczej fundacja musi wydać na cele statutowe, czyli ochronę zdrowia. Natomiast pieniądze uzyskane ze zbiórek publicznych, aukcji, darowizn, imprez może legalnie wydać na dowolny cel. Fundacja WOŚP jest 100% udziałowcem spółki „Złoty Melon”, a J. Owsiak jej prezesem. Spółka w przeciwieństwie do fundacji nie musi ujawniać sprawozdania finansowego. Po co istnieje i dlaczego jest ściśle powiązana z WOŚP?

Gość FACET 23LATTAA
Ja nie daje bo działa mi ten gość na nerwy. W*********y troglodyta.

Gość gość
Odświeżam, bo temat ciekawy, a naiwni ludzie znowu się dadzą nabrać.

Gość gość
Miało być w punktach, a tu jednolity tekst. Kto tu jest kłamcą?

Gość gość
przeciez to jasne ze za ta cala niby dobrodusznoscia kryje sie co innego, ja od lat nie daje na ta zalosna orkiestre, a koles raz w roku zrobi akce a potem reszte roku inni pracuja za niego, a ten konto na karaibach

"Miało być w punktach, a tu jednolity tekst. Kto tu jest kłamcą?" Dokładnie to samo chciałam napisać. Nikt Ci nie każe dawać. Chociaż z pierwszymi dwoma argumentami ciężko się nie zgodzić, to np. w szpitalu u mnie w mieście cała porodówka obklejona jest serduszkami i gdyby nie to, to byłaby to raczej mordownia, a nie oddział (aczkolwiek kto inny powinien wyposażyć szpital, no ale jak się nie ma co się lubi...)

Gość wkoorfiona fiona
brawo! ja mam dokładnie takie samo zdanie a oni jeszcze się szczycą, ze Polacy to taki hojny narod, ze taką kase to tylko w Polsce można zebrac,! - każdy cywilizowany kraj, ma sprzet medyczny na wyposazeniu! nie musi się na niego zrzucać a wy się k****a niedługo na dziure budżetową będziecie zrzucać będzie to wielka orkiestra budżetowej pomocy

Gość Gdzie jest Państwo
Pieniądze z WOŚP nie trafiają do chorych dzieci, tylko do „chorych” czyli niedofinansowanych instytucji publicznych, jakimi są szpitale.

Gość gość
A ja się z tym nie zgodzę. "Działalność charytatywna powinna z definicji trafiać do osób" - z definicji słowa "charytatywny" nic takiego nie wynika. Może trafiać do osób, do zwierząt, do instytucji, do firm, do państw - do każdego kogo sobie wymarzy darczyńca. Może też mieć różne formy tzn. może dostarczać żywnośc*****eniędzy, towarów, usług (jak w przypadku WOŚP) i wszystkiego co darczyńca wymyśli.

Gość asia dawna
Nie daję WOŚP ponieważ uważam, że skoro odprowadzam składki, podatki i opieka zdrowotna nie jest sprywatyzowana(a powinna) to domagam się aby za te pieniądze zapewnić mi dostęp do podstawowych świadczeń zdrowotnych. Sprzęt zakupiony przez WOŚP pochodzi z przetargów(kto za nimi stoi?) Ile kosztuje eksploatacja, konserwacja takiego sprzętu? Ktoś na tym zarabia przecież. NFZ jest zupełnie niewydolnym tworem i jestem za jego likwidacją. Koszty utrzymania lekarzy, którzy w większości są zupełnymi konowałami kosztują horrendalne sumy. Służba zdrowia powinna być sprywatyzowana. Woodstock-akcja "róbta co chceta"- to jest XXI wiek?

Gość asia dawna
czekam na dzień sznura

Gość gość
Chore dziecko otrzymuje od WOŚP za darmo usługę, która na wolnym rynku kosztuje kupę pieniędzy - na tym polega charytatywność tej działalności. Sprzęt nie jest własnością szpitala, nie wchodzi w skład aktywów i nie łata żadnej dziury. To, że dziecko otrzymuje zabieg jest zasługą po pierwsze szpitala (budynek, specjaliści) i to nie jest żadna pomoc charytatywna, a po drugie WOŚP, który udostępnił sprzęt. Jasne, że szpital powinien mieć więcej sprzętu, ale to inny temat. Porównując: WOŚP np. sfinansowałoby leki w tabletkach na coś tam. Dziecko wówczas może odbyć terapię dzięki WOŚP, który sfinansował leki, ale też dzięki publicznej służbie zdrowia, która sfinansowała badania, diagnozę itd. WOŚP i NFZ działają razem w celu zwiększenia efektywności. Tak jakby.

Gość asia dawna
Ojciec Owsiaka działał w MO

Gość gość
Autor jakoś nie chce ustosunkować się do zarzutu, że okłamał nas już w tytule topiku. Czy możemy mu ufać w innych kwestiach?

Gość asia dawna
POzatym określa się, że POnad połowę zebranych pieniędzy na WOŚP rozchodzi się na koszty 'fundacji' jak i imprezy, wielki final,woodstock. Totalną głupotą i jakże nie ekologiczną jest 'światełko do nieba'! Wiecie jak zwierzęta cierpią przy tym

Gość gość
Bo zbierają wiecznie na niemowlaki, jakby w tym kraju nikt inny nie potrzebował pomocy.

Gość gość
tez racja, wiecznie tylko na noworodki, a co ze starszymi ludzmi? jak dorosli poumieraja to taki noworodek dlugo tez nie pozyje

Gość gość
Ogólnie ostatnio coraz bardziej działają mi na nerwy takie akcje charytatywne, wiecznie daj, pomóż...ileż można od obywateli wyciągać na coś, co powinno być standardem

Ale to miej pretensje do polityków, nie do ludzi, którzy proszą o pomoc. Zresztą, nie ma przymusu dawania, to nie jest obowiązkowe, więc o co tak naprawdę Wam chodzi?

Gość gość
o to, ze tyle pieniedzy co te wszystkie akcje charytatywne uzbieraly, sumy nie z tej ziemi, ale jakos wciaz jest malo, wciaz jakos daleko do europejskich standartow, a jak juz zbieraja to ciagle na te noworody. Skoro tych zmian ani poprawy nie widac to mogliby te miliony na badania nad rakiem wydac

Gość gość
Piszemy tylko dlaczego nie dajemy i tyle. Kto chce to niech daje.

Gość gość
zastanawia mnie za co Owsiak zyje i ci ludzie, którzy na co dzień z nim pracują? przeciez muszą jeść, zapłacić czynsz itd.

Problem w tym, że w naszym kraju ośrodki badawcze, które nie zmarnowały by tych pieniędzy praktycznie nie istnieją. A chyba nie chcesz, żeby ktoś finansował zagraniczne ośrodki? Poza tym, od zeszłego roku zbierają też dla oddziałów geriatrycznych, nie wiem czy zauważyłaś. Dzięki temu może ktoś wreszcie zauważy, że geriatria w tym kraju praktycznie nie istnieje...

Gość gość
JA ZAWSZE DAJE, pamietacie afere w tamtym roku, chcieli zakupic specjalistyczne lozka do mycia chorych i jakis szpital odmowil ich przyjecia -------ze oni pacjentow nie myja,

Gość gość
nie chcesz nie dawaj to takie proste... wszystkie tu słowa łatwo sie wymawia gdy nie choruja Twoje dzieci, Gdy umieraja nie Twoi rodzice... Pewnie uogólniam ale sprzet to wazna sprawa, na jakie bzdury czasem wywalamy kasę? lepszy sprzet muzyczny, koleda itp To wszystko dopiero mozna objac rozumem jak się znajdziesz po tej drugiej stronie czyli potrzebujacego, albo gdy ktos z waszej rodziny stanie na tej granicy.

Gość gość
taaa tyle ze z 30mln on przeznacza tylko polowe, i ktos mi k***a powie, ze te drugie 15mln kosztuje jakis woodstock i oplacenie pracownikow pff

Gość gość
niech se sese kukuuuupi czerwooone okulokuulary w ksztalcie serserserrrrduuuuuszek

Ten tekst to kopia artykulu autystycznego reprtazyny Warzechy.Ktory z przyjemnoscia usmierca zwierzeta,obraza WOSP i nigdy nie napisal nic poza netem.Jestem pewna ze tatus jest sponsorem jego debilizmu. Co roku wspomagam akcje Owsiaka. Bo jak do tej pory nikt nie dal tyle co on.To ze tez cos z tego ma? I co z tego.Ktory z was pracuje za friko ? Dziekuje Panie Owsiak za to co Pan robi.Ciezko bedzie Pana przeskoczyc. Gardze czarnymi,ktorzy w tym samym momencie zbieraja do puszek z napisem "potrzeba chleba " Wredne ,paskudne,obrzydliwe czarne gowno wtraci swoj ryj we wszystko jesli nie moze zarobic.

Gość gość
kochanka Franka,ale ty jesteś debilna,ta głupkowata twoja wypowiedz tutaj i nie tylko na tym watku potwierdza sie,ale optymistyczne jest to że większosc ludzi wypowiadających się mają rozum i myślą,a niektórzy nawet wnikliwie interesują się takimi sprawami.

Gość gość
Ale w Was jadu :-o:-oTo nie wina Owsiaka, że NFZ nie daje tyle pieniędzy żeby szpitale mogły się w pełni wyposażyć. Ja jak mam okazje to wrzucam do skarbonki. Kiedy moje dziecko urodziło się miało dwukrotnie badany słuch sprzętem z WOŚP. Bez Orkiestry badanie przesiewowe słuchu nie byłoby tak popularne. Opamiętajcie się ludzie :(