Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam chce wiedziec

ogrzewanie domu zima

Polecane posty

Gość pytam chce wiedziec

mamy dom. w nocy ogrzewanie ustawiam najczesciej na 18-18,5, w dzien jak nas nie ma w domu najczesciej na 18, a jak jestesmy w domu to na 20-21, w zaleznosci. gdy jest blizej 0 to ogrzewanie chodzi praktycznie non stop, zeby utrzymac stala temperature w domu. jak wy wlaczacie ogrzewanie? chodzi caly czas, zalacza sie co jakis czas?

Gość 4 jezdzcow Apokalipsy
u nas nie ma zimy 🖐️

Gość pytam chce wiedziec
niedawno sie wprowadzilismy i troche boje sie o rachunek :P

Gość 4 jezdzcow Apokalipsy
zna sie ktos na rachunkowosci? :P, :P, :P

Gość gość
up up

Gość gość
A jakie masz ogrzewanie? Najlepiej zainstalować taki czujnik temperatury w mieszkaniu i ustawić na temperaturę i na właściwe godziny.

Gość gość
ale jakie ogrzewanie. jeśli gazowe chodzi non stop to ok 1500 zł/m-c

w większości domów pali się cały czas. Są też różne piece Gazowe węglowe a te dzielą się jeszcze na inne typy pieców. Takie palenie zależy też czy dom jest ocieplony czy nie no i od panujących temperatur. Jeśli zaś mamy piec np węglowy w którym trzeba rozpalać codziennie i ocieplony dom. To wystarczy że napalimy po południu lub przed wieczorem i bez problemu będzie ciepło do następnego dnia w domu.

Nie koniecznie musi chodzić cały czas jeśli ma się dom ocieplony. Chociaż to też zależy jaki mamy ten piec gazowy. Bo są różne piece gazowe. Są takie które same się załąnczają i wyłaczają. w zależności od temperatury i ustawienia.

Gość gość
Samo ogrzewanie to jedno. Tylko tak – jak masz np. słabe okna albo nieotynkowany dom to to ciepło tak czy siak będzie uciekac – jak to mówia cała para w gwizdek. Ja odkąd wymieniłem stare okna na nowe, z buduaru zanotowałem znacznie większe oszczędności jeśli chodzi o ogrzewanie. Więc piec to jedno, ale warto zadbać o dobra izolację budynku.

Gość gość
Dzięki za porady, a co myślicie o pompach ciepła?

Gość gość
Możesz też zainwestować w pompy ciepła które obniżą koszty ogrzewania. Ja już jestem umówiony z firmą http://www.hydroel.com.pl/ która przeprowadzi dla mnie odwiert pod kolektory.

Gość paweł341
U mnie ogrzewanie chodzi praktycznie cały dzień na pół gwizdka - więcej nie jest potrzebne - dobrze ocieplony blok to ciepło jest :) Apropo ogrzewania zimą to tu masz ciekawy artykuł na ten temat: http://www.dcrp.pl/ogrzewanie-podczas-zimy/