Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co ugotować dla 4 miesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witam Córka ma 4,5 m-ca i na razie podaję jej na obiad słoiczki. Marchew,ziemniek,dynia. Powoli wprowadzam nowe produkty. Chciałabym ugotować cos sama,może zupkę? I zamrozić. Marchew z ziemniakiem też mogłabym zrobić,ale czytałam w necie,że ponoć ziemniaków się nie mrozi??? Drogie mamy podpowiedzcie,co mogę ugotować- może jakiś przepis na smaczną zupkę/krem?

Gość gość
po co mrozić, nie lepiej gotować na 2 dni? ja nie trzymałam się przepisów i nie wyliczałam warzyw i owoców co do grama. jest tyle warzyw, że codziennie możesz gotować co innego, jednego dnia ziemniak, marchewka, drugiego ziemniak, pietruszka korzeń i natka, innego cukinia, brokuły, kalafior, burak, brukselka.

Gość gość
nigdy nie mroziłam bo po co? mam specjalny mały garnuszek i gotowałam na 2 dni. Przepis? A co to za filozofia? jeśli ma wprowadzone: marchewka, ziemniak, dynia to tak 1 zupka: marchew ziemniak, 2: ziemniak dynia, 3: marchew ziemniak dynia, 4 marchew, dynia

Gość gość
Po co dziecku w tym wieku tyle różnych zupek? gotuje się bez soli i przypraw, uważaj na warzywa, bo nie wszystkie są odpowiednie dla tak małego dziecka. Nie musisz się spieszyć. Brukselka wzdyma, pietruszka jest ostra (moje dziecko po zupie z pietruszką miało wręcz rany na pupie, bo mocz był tak żrący). Cukini, kalafiorów bym nie podawała - teraz są sprowadzane, więc muszą być jakoś chemicznie zabezpieczane żeby się nie psuły.

Gość gość
Dzieki,czyli zrobię na razie marchew,ziemniak,dynia. A brokuły czy kalafior ze słoiczka. Miałam zamiar dodać pietruszkę,seler itp. ale może jeszcze poczekam...

Gość gość
z brokułem i kalafiorem poczekaj, u nas na początku były mega sensacje żołądkowe, karmisz mm?

Gość gość
Tak,mm. Domyślam się że były sensacje,bo to wzdymające. A zalecają takie warzywa już po 4-miesiącu. Poczekam w takim razie. Wyglada na to,że zbytniego wyboru nie mam :-) Zostaje marchew,dynia,ziemniak.

Gość gość
z zupek tak jak dziewczyny pisałay, marchew, dynia, ziemniaczek itd, ja mroziłam myslałam, że bedzie mi łatwiej póżniej wszystko wywaliłam bo i tak gotowałam na birząca. moge c***olecic jeszcze buraczka jest bardzo zdrowy i dziec**przeważnie go lubią

Gość gość
Ale buraczka można podać niespełna 5-miesięccznemu niemowlakowi? bo ponoć buraczek dopiero po7 -miesiącu.