Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość milenka2014

Pcos i co dalej

Polecane posty

Gość milenka2014

Witam, Mam 19 lat rok temu lekarz wykrył u mnie pęcherzyki na obu jajnikach, podejrzewał pco. Miałam nieregularne i bolesne miesiączki więc przepisał mi tabletki anty. Po nich natomiast zaczął się trądzik, bóle miesiączkowe się zaostrzyły a w piersiach straszne guzki. Zostałam skierowana na usg piersi tam wykryto dysplazję w obu piersiach oraz powiększone przewody mlekowe dwu rzędowe. Po tym zostałam skierowana na badania hormonów : TSH - 2,760 ulU/ml. Estradiol 157,50 pg/ml. Progesteron 7,02 ng/ml. Prolaktyna 330,30 mlU/l oraz testosteron 48,50. Pani z laboratorium dziwiła się że w moim wieku jest tak wysokie TSH i żę to może prowadzić do niedoczynności tarczycy. Co sądzicie o tych wynikach ? Czy do mojego wieku one są dobre? do lekarza idę dopiero za 2 tygodnie. Czy dysplazja w piersiach może być spowodowana hormonami? Sprawa druga wiem, że przy pco trudno zajść w ciążę, ja od 16 roku życia współżyje z narzeczonym i tylko przez pierwszy miesiąć się zabezpieczaliśmy potem nie czyli prawie 4 lata uprawiamy sex bez zabezpieczeń a dziecka nie ma. Teraz pytanie skoro przez tak długi czas nie zaszłam w ciąże to czy powinnam już teraz próbować zajść wspomagając to lekami czy jednak za kilka lat a efekt leków będzie taki sam jakby był teraz? z Góry dzięki z odpowiedź :* pozdrawiam:)

Gość milenka2014
?

Mogę Ci odpowiedzieć z ciążą. Ja miałam pco wykryte w wieku 20 lat do tego niedoczynność tarczycy tsh w pierwszym badaniu miałam 30. Do tego niedrożne jajowody. W tym roku kończę 29 lat nigdy się nie leczyłam ani nawet nie starałam o dziecko. Zaszłam w ciążę w zeszłym roku niebawem rodzę. W czasie wykrycia pcos czyli 9 lat temu lekarz powiedział mi, że lepiej zacząć się leczyć już teraz żeby w ogóle mieć dzieci oczywiście wtedy nie chciałam i tego nie zrobiłam. Pięć lat nie zabezpieczałam się i nic w końcu sięgnęłam po tabletki anty, bo akurat wtedy nie chciałam wpaść, brałam przez 3 lata i na tych tabletkach zaszłam w ciążę - bez leczenia - taka ironia losu. Myślę więc, że z leczeniem możesz spokojnie zaczekać do momentu kiedy sama zechcesz być mamą i nie ma się co spieszyć. Najlepiej zapytaj kilku lekarzy.

Gość milenka2014
Dziękuj***ardzo za odpowiedz :) Gratuluję ciąży :)

Gość gość
Też jestem ciekawa jak jest z tą ciążą bo zdania są podzielone na ten temat:)

Dzięki :) Jak widać na moim przykładzie to chyba od organizmu zależy jednak lekarze zalecają jak najszybsze leczenie. Ja już przekonałam się, że w nie każdą ich stałą śpiewkę warto wierzyć :)

Gość gość
Zaszłaś w ciążę podczas brania tab. czy zaraz po odstawieniu? bo trochę nie rozumiem :)

no właśnie podczas brania tabletek :) nie brałam od 20 do 25 roku życia. Od 25 roku życia brałam cały czas, aż do momentu kiedy się dowiedziałam o ciąży.

PCO mam też od kilku lat, miałam 20 lat jak mnie zdiagnozowali. Szczerze, nie leczyłam się, bo byłam młoda i głupia. 2 lata temu zaczęłam się starać o dziecko - bez efektu przez 1,5 roku. Poszłam w końcu do lekarza. Stymulacja owulacji i jestem w ciąży :)

Gość milenka2014
Jak długo trwały Twoje starania przy stymulacji owulacji? Czy od razu zaszłaś ? No więc narazie stwierdzam że chyba jednak nie muszę aż tak bardzo martwić się o dziecko skoro przy pco trudno zajść wam nie było:)

Gość milenka2014
do daga-jaga. Branie tab. nie wyrządziły żadnych szkód na dziecku ? Szok :)

nie, dlaczego? Z tego co wiem nie jestem jedyna, która zaszła na tych tabletkach i jest ok. Ogólnie z tego co wiem to była jakaś wadliwa partia nic nie dawały więc nie mogły mi zaszkodzić chyba. Zostały wycofane w Czerwcu.