Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Arecki446

sciąganie abonamentu nie zgodne z prawem

Polecane posty

Dla tych co nie płaca abonamentu - warto wiedzieć. 1. Wezwani do zapłaty abonamentu powinni przeczytać Kodeks Spółek prawa handlowego, który stanowi, że abonament jako forma rozliczenia finansowego jest możliwy jeżeli obie strony umowy cywilno- prawnej zaakceptują jej warunki i dojdzie do zawarcia takiej umowy. Telewizja Polska SA jedynie na podstawie takiej umowy może wystąpić do drugiej strony o wypełnienie swojego umownego zobowiązania. Stworzona TVP SA - jest innym podmiotem gospodarczym niż peerelowska TVP i jako osoba prawna powinna takie umowy z odbiorcami swoich programów zawrzeć, gdyż jako Spółka prawa handlowego nie może postąpić inaczej. Żaden posiadacz telewizora w Polsce nigdy nie zawierał umowy ze spółką TVP SA. Ustawa o tzw. abonamencie dotyczyła TVP, która była w PRL-u firmą państwową i która działała na zupełnie innych zasadach, w której obowiązywały ograniczenia płacowe. Ale rządzący się chcieli płacić swoim pupilom krociowe wynagrodzenia to powstała TVP SA jako spółka prawa handlowego mogła już tak działać, biznes - to biznes i co komu do tego, żadne ustawy kominowe już nie obowiązywały. Zapomniano tylko, że ustawa o abonamencie też już ich nie dotyczy i tu popełniono błąd. Reasumując Ci - co płacą datki na TVP SA robią to z przyzwyczajenia oraz z braku wiedzy nie orientują się, że nie muszą tego robić. Rada Nadzorcza TVP Spółka Akcyjna powinna być natychmiast odwołana i postawiona w stan oskarżenia pod zarzutem nienależytego sprawowania swoich funkcji, które są wysoko opłacane, a Zarząd Spółki również za bezczynność i świadome generowanie strat Spółki. Planowane na ten rok straty to ponad 60 mln zł. Pytanie co na to właściciel udziałów - pewnie też liczy na narodową zrzutkę, bo "ciemny" lud jest. 2. No, to szykują się dodatkowe wydatki do Skarbu Państwa: 7 grudnia 2011 pobieranie opłaty radiowo- telewizyjnej kwestionuje Komisja Europejska. System finansowania Telewizji Polskiej jest bowiem niezgodny z unijnym prawem (albo reklama albo abonament!). Komisja Europejska poinformowała, że pobieranie abonamentu radiowo- telewizyjnego przez publiczną Telewizję Polską stoi w sprzeczności z prawem europejskim. Oświadczenie takie przekazała Krajowej Radzie Radiofonii i Telewizji oraz Ministerstwu Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Zaznaczyła w nim, że dalsze, nieuzasadnione łamanie przepisów może mieć poważne konsekwencje. Do tego stopnia, że KE może nakazać KRRiT zwrot wszystkich środków pozyskanych z abonamentu. Dodam, że prawo unijne jest prawem nadrzędnym nad prawem polskim. Jeżeli rząd polski nie dostosuje się do nakazów, będzie można domagać się również odszkodowania za szantaż! 1.Finansowanie spółek z powszechnych danin jest niedozwoloną pomocą publiczną, niezgodną z prawem polskim i unijnym. 2. Poczta Polska nie ma prawa ścigać za nie zapłacony abonament, bo też jest spółką handlową. Równie dobrze można by powierzyć te obowiązki sieci Biedronka. 3. Poczta Polska nie ma prawa do wystawiania tytułów egzekucyjnych (odkąd przestała być "urzędem pocztowym" stając się Pocztą Polską Spółka Akcyjna). Aby ściągnąć "dług" za abonament, musi tak jak każdy podmiot gospodarczy wystąpić do sądu i wykazać, że dług jest wymagalny, a następnie z wyrokiem do komornika. Będziemy naszemu Państwu zakładać sprawy w Sądach.

Gość gość
Oni ciężko pracują po nocach, dlatego trzeba płacić.

tak myślałem. Na tej kafeterii to może siedzi nieliczna garstka tych,którzy myślą trochę. Reszta to osoby płytko myślące. Tematy mające więcej niż jedną stronę mówią same za siebie. SPADAM Z TĄD. Mój błąd że tu zajrzałem.

Gość w górę bo ważne
up

Gość gość
Masz rację, spadaj. A po drodze kup słownik.

Gość gość
Za kazdym razem gdy pojawia sie problem placenia abonamentu,ktos wielce madry odsyla nas maluczkich do przeczytania kodeksu spolek prawa handlowego.Znam juz ta spiewke na pamiec.Wbij sobie do swej jakze swiatlej glowy,drogi Arecki,ze owo czytanie niczego nie zmieni.Dostales wezwanie do zaplaty?Ja tak,1480zl.Musialam to wplacic w ciagu 7dni,bo inaczej wlaza na konto.Co mi da wiedza zaczerpnieta z kodeksu w tym wypadku?Gdzie mam z ta wiedza isc,do kogo?Mam zadzwonic do siedziby TVP i wdawac sie w pyskowki?Co to da?Nakaz wystawiony i finito.Moja ciotka nie zaplacila,wiec co miesiac odciagaja jej z pensji po 120zl.I tez nie bylo gadania,bo gdy w ciagu 7dni nie uregulowala naleznosci,to US wyslal pismo do zakladu pracy o egzekucji.I szefowa nie miala nic do gadania.Mozna co najwyzej skierowac do nich pismo z prosba o umorzenie,ale musisz podac powody/bieda,choroby/i musisz miec dowody na udokumentowanie swych slow.A potem czekasz,dluuugo czekasz na ich reakcje.Jak nie uznaja prosby to musisz i tak zaplacic i to z odsetkami,ktore narosly w trakcie czekania na ich odp.Czytajcie,a bedziecie ocaleni!

Gość gość
Ty od slownika psychiatre odwiedz bo te twoje uwagi to sie nadaja na psychoterapie imbecylu ortograficzny. Ty zyciu chyba na niczym sie nieznasz tylko na ortograi. O ile wogole sie znasz zasrancu:-)

Gość gość
zapłać i wyrejestruj na poczcie telewizor od dnia wyrejestrowania nie dostaną grosza

Gość gość
swoje racje wtykacie,a pewnie nawet nie przeczytaliście tego co autor napisał. Albo nie rozumiecie tego.

Gość gość
ja nie mam zarejestrowanego odbiornika. nie mam zadnej umowy podpsianej z krrit.jakos tak. wiec nie musze placic.

Gość gość
gosciu,ja wszystko kumam,ale teoria swoje,a zycie swoje.Nic mi nie daje swiadomosc,ze nie maja prawa,ze to granda,itd.W praktyce musze dac,a jak nie,to biora sami z konta.Po prostu nie mamy nic do gadania,lapy zwiazane.Owszem,mozna sie bujac po sadach,ale przedtem i tak Ci zabiora,co "ich".Wygrasz w sadzie?Zycze Ci tego.Ja nie mam na to ani pieniazkow,ani czasu.Dopoki ktos tam na gorze nie zrobi z tym porzadku,my de facto niewiele mozemy.Gdyby ktos przylazl mi do domu i powiedzial plac,to wiem co robic.Ale jak ktos bierze mi z konta i ma do tego prawo,ma tytul wykonawczy,to co ja mam zrobic?No poradz mi tak lopatologicznie,skoro tak ciemna jestem.

Gość gość
te nasze cudaki od rządzenia wymyślili coś lepszego. Będziemy płacić za samą możliwość odbioru tv. Nie ważne czy ktoś to ogląda,czy nie. Czy ma telewizor,czy nie.

Gość gość
trzeba na ulicę wyjść i zapytać tuska. Jak to jest,że jeszcze do niedawna abonament był haraczem,a teraz już nim nie jest.

Gość gość
14.01.14 [zgłoś do usunięcia] gość Ty od slownika psychiatre odwiedz bo te twoje uwagi to sie nadaja na psychoterapie imbecylu ortograficzny. Ty zyciu chyba na niczym sie nieznasz tylko na ortograi. O ile wogole sie znasz zasrancuusmiech.gif X Nie pij tyle.

Gość gość
14.01.14 [zgłoś do usunięcia] gość swoje racje wtykacie,a pewnie nawet nie przeczytaliście tego co autor napisał. Albo nie rozumiecie tego. X Autor napisał? Wkleił tuman jakieś info, nie wiadomo skąd, bez podania źródła i się podnieca.

Gość gość
Ale jak ktos bierze mi z konta i ma do tego prawo,ma tytul wykonawczy,to co ja mam zrobic?No poradz mi tak lopatologicznie,skoro tak ciemna jestem. X Trzeba było wyrejestrować odbiornik, tumanie. A nie żalić się teraz.

Gość gość
SPADAM Z TĄD. Mój błąd że tu zajrzałem. . . masz rację. twój błąd. ortograficzny

Gość gość
to jest wklejona wypowiedź jednego z internautów na WP, CHodziło o informację na temat zmian proponowanych przez ministra kultury.

Gość gość
Ja też mam na karku urząd skarbowy, ściągnęli z mojej emerytury już 800zł za niepłacony abonament. Mam się sądzić? psuć nerwy? zdrowie mi ważniejsze. Trudno, dałam się nabrać na słowa premiera, eh.

Gość gość
Nie placilam 6lat.Nie wyrejestrowalam owe 6lat temu,bo nie sadzilam,ze wyniknie z tego taka maniana.Wszedzie trabiono,by nie placic,bo nic nikomu i tak nie zrobia.Nawet jasnie pan Tusk zabieral glos w tej sprawie.Gdy zaczeli scigac dluznikow i sciagac zobowiazania nie bylo sensu juz wyrejestrowywac.Primo,tak czy inaczej sciagali za pelne piec lat.Secundo,tych,ktorzy nagle wyrejestrowali scigali w pierwszej kolejnosci,a mnie sie nie spieszylo do placenia.Tertio,nie umiesz osadzic adwersarza bez uzycia obelg?"Tuman"zyczy milego dnia.Zegnam

Gość gość
dałaś się nabrać na słowa premiera? mówił, że likwiduje abonament rozporządzeniem rządowym a nie zlikwidował?

Gość gość
A żegnaj się i spadaj. Ręce opadają na takie tłumaczenia. Bo trąbiono? A kto trąbił? Takie mądrale jak jarecki. :D

Gość gość
Nie interesuje mnie co Ci opada.Nie prosilam Cie o zadna dotacje,wiec przestan sie rzucac.Zaplacilam 1480zl,wyrejestrowalam,finito. Nie zale sie,nie skomle,jak Ty to raczyles nazwac.Spytalam co robic w sytuacji,gdy US wlazi na konto,bo w teorii wszyscy madrzy,a w praktyce zabieraja tysiacom ludzi i jakos nikt w zycie swoich zlotych rad nie wciela.I tu tez nie doczekalam sie odp.Nie pozwolcie,nie godzcie sie,ale w praktyce co?Ja nie pytam,co trzeba bylo zrobic kiedys/wyrejestrowanie/tylko pytam,co robic teraz.I powtarzam,ja mam dlug splacony,to pytanie hipotetyczne.Skoro nie mamy placic,to jak tego dokonac w praktyce,gdy sami zabieraja?No panie madry?

Gość gość
A Ty myślisz trochę? Skoro nie wyrejestrowałaś wcześniej odbiornika, to masz zaległości. Nie płaciłaś, masz tytuł egzekucyjny, weszli ci na konto i ściągnęli co swoje. Czego nie rozumiesz? Przed czym się chciałaś wybronić? Brawo skuteczne państwo!

Gość gość
w ktorym miejscu napisalam,ze chce sie wybronic?Gdzie?!W kazdym esku podkreslam,ze wybronic sie nie idzie.To,ze w ogole podjelam temat spowodowane bylo pierwszym postem autora.I do tego postu sie caly czas odnosze.Ja o mydle,Ty o powidle.

Gość gość
Po prostu WYREJESTROWAĆ i po zabiegu :)

Gość majk248
10.17 jestes zaszczepiony na wsciekliznę?

Gość gość
Ty chyba generalnie nie wiesz o co ci chodzi.... Skoro powstało zobowiązanie, to trzeba je spłacić i na to nie ma innej metody, nie wybronisz się. Jedynym sposobem, żeby nie płacić abonamentu, jest nie rejestrowanie odbiornika albo jego wyrejestrowanie, rozumiesz cokolwiek z tego? Jeśli jest zarejestrowany odbiornik, odbiorca nie płac****owstaje dług, który jest potem egzekwowany. Proste? Czy dalej nie kumasz?