Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

laktoza

Polecane posty

Gość gość

jak utrzymać diete dziecku przy azs, jak wam się to udawalo żeby laktozy nie podawac????? ona jest wszędzie!

Gość gość
w mleku nie tylko laktoza uczula niestety, z wielu białek występujących w mleku cztery z nich są szczególnie uczulające, w tym kazeina występująca w serach niestety dieta w której unikniesz każdego z tych białek jest niemożliwa, sama mam dzieci z alergią na mleko i właściwie jak dotąd nie udało mi się uniknąć tych białek w 100%

Gość gość
nie wystarczy nie podawać mleka lub dawać mleko bez laktozy (choć w tych mlekach niby bez laktozy laktoza jest, może nie więcej niż 0.90% ale jest), trzeba wyeliminować wszelkie produkty mleczne, nabiałowe i inne produkty przygotowane w ich oparciu lub o niektóre z ich składników (jak laktoza), jest to trudne i moim zdaniem chyba niemożliwe, dieta byłaby za uboga i trzeba by było wszystko przygotowywać w domu (własne chleby, ciasta, pieczone mięsa zamiast kupnych wędlin, zero czekolady i innych słodyczy na bazie mleka, budyniów, ciastek, itp)

Gość gość
Musisz dokładnie sprawdzać skład produktów które kupujesz dziecku, wiem że to jest uciążliwe ale nie ma wyjście. Ja piekłam synkowi chleb, ciasta, ciastka, zamiast wędlin do kanapek robiłam pieczenie i pasztety. Przy walce z alergią pomógł nam również latopic, podawałam go synkowi przez trzy miesiące, w tym czasie zmiany skórne całkowicie zniknęły i co najważniejsze nowe się nie pojawiały.

Gość gość
Mleko sojowe.

Gość gość
na pewno nie mleko sojowe przy alergii na mleko krowie, doucz się a potem doradzaj już raczej napój ryżowy