Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Agusiazwwa

JAKIE STUDIA POLECACIE

Polecane posty

Go艣膰 Agusiazwwa

Cze艣膰! Mam pro艣b臋 do starszych i bardziej do艣wiadczonych kole偶anek. Jestem w 2kl LO i za jakies 1,5roku bede pisac matur臋. Chcia艂abym sie was poradzi膰 :) Jakie wg was kierunki op艂aca sie teraz studiowa膰? Jestem o profilu matematyczno geograficznym. Szczerze m贸wi膮c, gdy wybiera艂am profil klasy, to kompletnie nie interesowa艂am sie tym, co mo偶na po maturze z tych przedmiot贸w robic. Z matma rozszerzona 艣rednio sobie radz臋... Ale mysle, ze je艣li pisalabym rozszerzenie z matmy i gegry, to startowalabym pewnie na SGH, bo nic innego po maturze z tych przedmiot贸w jakos specjalnie mnie nie poci膮ga. I tutaj rodzi sie moje pytanie. Czy my艣licie, ze studia na sgh sa dobrym pomys艂em? Ciezko sie tam dostac i utrzyma膰? Kiedy najlepiej zacz膮膰 bra膰 korki do matury? I mam kolejne pytanie. W sumie duzo my艣la艂am o tych studiach i kierunkach, i mysle ze chyba szlab na sgh tylko dlatego, ze mam duzo godzin matmy i geo w tygodniu, wiec warto zdawa膰 z tego matur臋. Ale tak naprawd臋 duzo ciekawsze sa dla mnie inne kierunki, zw艂aszcza medyczne. Niestety profil wybiera艂am sobie maj膮c 15 lat i zerowe poj臋cie o tym wszystkim, wiec w konsekwencji, ilo艣c innych przedmiot贸w jest teraz znikoma. Strasznie 偶a艂uje ze nie moge sie w szkole przygotowa膰 do matury z biologii i chemii, bo kierunki po tych przedmiotach wydaj膮 mi sie duzo ciekawsze - stomatologia, fizjoterapiia albo dietetyka. My艣licie ze przez te 1,5h da艂abym rade sama przygotowa膰 sie do matury z biologii i chemii? Czy raczej odpu艣ci膰 sobie, skupi膰 sie na matmie i geografii i startowa膰 na sgh? Bardziej przysz艂o艣ciowe sa kierunki medyczne czy ekonomiczne? Pozdrawiam i dziekuje ze wszystkie odpowiedzi! :)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Liddddie357
Sgh jest o tyle dobre ze nie trzeba od razu sie ukierunkowywac tylko na poczatku wszystko jest og贸lne.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Agusiazwwa
A ile mniej wiecej trzeba mie膰 procent z matury zeby sie tam dostac? G艂ownie chodzi mi o matme na rozszerzeniu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Agusiazwwa
Nikt nic nie wie? :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Robcochcesz
Ciezko przygotowa膰 sie samemu do matury z obydwu tych przedmiot贸w. Trudny wyb贸r przed tob膮 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Robcochcesz
Ja tez nied艂ugo pisze matur臋 to jest jakis koszmar.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Robcochcesz
Ja tez nied艂ugo pisze matur臋 to jest jakis koszmar.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mo偶esz si臋 do matury przygotowa膰 i bez szko艂y, w ko艅cu doros艂o艣膰 to samodzielno艣膰, wi臋c patrz na to co wolisz w przysz艂o艣ci, a nie to co daje obecnie szko艂a.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Przez po艂tora roku jesli bedziesz pracowita masz szanse dostac sie na medycyne. Ale musisz duzo samodzielnie pracowac. Ja z kierunk贸w polecam ci: - medycyne- ciekawa praca, prestiz, dobre zarobki - fizjoterapie- ciekawa praca, aczkolwiek masaze sa troche meczace, ale mozna miec swoj gabinet specjalizowac sie np w neurorehabilitacji i jest super - finanse i rachunkowosc- ksiegowosc zawsze bedzie potrzebna, dobre zarobki, praca wbrew pozorom tez ciekawa, zarazem spokojna i wymagajaca analitycznego myslenia Odradzam nastomiast dietetyke- to tylko tak pieknie brzmi, z praca gorzej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Agusiazwwa
A co s膮dzicie o stomatologii? Mnie medycyna, tzn kierunek lekarski ca艂kowicie przera偶a pod wzgl臋dem tego ze studia+specjalizacja trwaj膮 baaardzo d艂ugo. A co s膮dzicie o stomatologii?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Agusiazwwa
Upss, przepraszam, pytanie powtorzylam dwa razy :D W ka偶dym razie czekam na odpowiedzi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
najlepiej id藕 na takie studia, kt贸re Ci臋 interesuj膮. Po co masz si臋 m臋czy膰? Ja np. jestem na I roku turystyki. I uwielbiam to. Wiem, 偶e w innym zawodzie tylko m臋czy艂abym si臋. A geo zdawa艂am na maturze. Po to aby dosta膰 si臋 na studia jak r贸wnie偶 dla w艂asnej korzy艣ci- czyli wiedzy z tego przedmiotu, kt贸ry lubi臋 :)

Udost臋pnij ten post

na stomatologii jest du偶o ci臋偶ej ni偶 lekarskim. To dobry kierunek, po nim te偶 mo偶na si臋 specjalizowa膰 w ramach rezydentury. Nie ma jednak w艂a艣ciwie szansy praktycznego nauczenia si臋 na studiach tego co przynosi pieni膮dze: protetyki, implantologii, ortodoncji

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
W takim razie, jak mo偶na zostac ortodont膮? Najpierw trzeba uko艅czy膰 studia a p贸zniej robi sie jakies podyplomowe, czy jak to wyglada?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Idz na takie studia, ktore cie interesuja i nie oczekuj od szkoly, ze cie przygotuje do egzaminu. Ja poszlam na biol chem, chcialam studiowac chemie. Za rok stwierdzilam, ze ide na anglistyke i przez nastepne 3 lata ostro sie uczylam, wychodzac znacznie za program mojego profilu, w ktorym angielski byl znikomy. Udalo sie.

Udost臋pnij ten post

Najpierw studia, potem sta偶 podyplomowy (1rok) a potem specjalizacja (kilka lat, zale偶y w jakim systemie)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Zdawa艂 ktos mature z biologii i chemii b臋d膮c na innym profilu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 todenek45
Moim zdaniem warto jest i艣膰 na kierunki techniczne - szczeg贸lnie w dziedzin臋 IT. Wsz臋dzie przecie偶 s艂yszy si臋, ze informatycy to obecnie najwi臋cej chyba zarabiaj膮ca grupa zawodowa w Polsce i nie wydaje mi si臋 aby mia艂o si臋 to zmieni膰. Tak wi臋c korki z matmy i do roboty ;) Warto jest zastanowi膰 si臋 nad fajn膮 speck膮. Ciekawe s膮 na pewno aplikacje i systemy mobilne, kt贸re s膮 mo偶liwe do studiowania na WSNHiD w Poznaniu (tutaj mo偶na sobie o kierunku poczyta膰; http://www.wsnhid.pl/aplikacje-i-systemy-mobilne.html ). Na nie藕le skonstruowanej aplikacji mo偶na sporo zarobi膰. Ale w艂asnie - trzeba to umie膰.

Udost臋pnij ten post

Ja r贸wnie偶 uwa偶am, 偶e kierunki techniczne daj膮 dobry start. Rynek potrzebuje fachowc贸w, in偶ynier贸w itd. D艂ugo nad tym my艣la艂am i stwierdzam, 偶e faktycznie to mo偶e si臋 uda膰. W tym roku m贸j brat rozpoczyna studia, wybra艂 budownictwo na UTH w Warszawie. Na samym pocz膮tku by艂am sceptycznie do tego nastawiona, ale teraz po zorientowaniu si臋 w temacie stwierdza, 偶e faktycznie mia艂 ch艂opak racj臋 i b臋d臋 go w tym wspiera膰 ;). Sprawd藕cie to sami http://www.uth.edu.pl mo偶e i wy dojdziecie do tych samych wniosk贸w co ja :).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie wiem czy jeszcze tu zagl膮dasz autorko ale mam znajom膮 z mat-fizu, kt贸ra zdawa艂a chemi臋 i biologi臋 (i fizyk臋 te偶) i bez problemu zda艂a i dosta艂a si臋 na medycyn臋 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
decyzja o tym co po maturze nie powinna by膰 pochopna, trzeba wybiera膰 to, co nas kr臋ci, ja lubi臋 psychologi臋 i wybra艂am kierunek na http://www.psychologia.org/

Udost臋pnij ten post