Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość EX ministrant

kto z was był za młodu ministrantem

Polecane posty

Gość EX ministrant

pytanie oczywiście do facetów. Jak długo byliście członkami tej formacji, rodzice was tam zaprowadzili czy poszliście z własnej nieprzymuszonej woli? Jakie miejsce w hierarchii zajmowaliście (za moich czasów ministrantura to różne stopnie wtajemniczenia i odpowiednie insygnia: kandydat na kandydata na ministranta (!)nosił biało niebieską szarfę, kandydat na ministranta nosił komżę uszytą z firanki, a ministrant na komżę zarzucał jeszcze czerwoną pelerynkę). Jak to się stało, że przestaliście być ministrantami? U mnie wynikły malwersacje kolędowymi pieniędzmi, tymi dla ministrantów. Po prostu starsi ministranci mnie okradli. W ogóle to było patologiczne środowisko - palili papierosy, klęli jak szewcy i tyrali słabszych (czyli mnie). Bez żalu opuściłem tę organizację i już nigdy później nie wstapiłem ani do partii, ani do kółek zainteresowań, ani do kół naukowych. Ksiądz - opiekun ministrantów i inni księża byli w sumie spoko, z molestowaniem i innymi brudnymi czynnościami się tam nie spotkałem. Do dziś, gdy spotykam na mieście dawnych "kolegów", skacze mi ciśnienie na wspomnienie ukradzionych przez nich pieniędzy i tyrania. A minęło już ponad 20 lat.

Gość gość
ja ale wtedy msze byly jeszcze po lacinie 🖐️

Gość EX ministrant
ktoś jeszcze się wypowie?

Znam jednego ministranta i naprawdę to też uświadomiłem sobie w życiu, że można być ministrantem i wyzywać boga,****** go w d**ę, spowiadać się dla jaj, pić i przeklinać, a w niedzielę iść jako ministrant do kościoła. Niektórzy ludzie traktują religię po prostu jako część życia, coś jak szkołę niby jej nie znoszą ale zawsze można z kimś pogadać, popatrzeć się na ludzi itp.

Gość 7laila
Mój ojciec był, ale tylko przez jedną mszę, bo opił się wina mszalnego i cały czas głośno bekał :D

Gość 7laila
i jeszcze zaglądał księdzu pod sutannę :D