Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosc__

Czy jest jakas różnica w działaniu luteiny dopochwowej i doustnej

Polecane posty

Gość gosc__

Witam.Jestem w 33tc i mam problemy ze skracającą sie szyjką,groził mi poród przedwczesny ale sytuacja jest juz opanowana.Mam założony pessar( krążek trzymający szyjke). Biore luteine dopochwową od miesiąca 3 razy dziennie po 2 tabletki i juz mam tego dosc. Mam podrażnione wejscie do pochwy tym częstym wkładaniem tych tabletek. Dodatkowo biore tez dopochwowo antybiotyk na grzybice i ze względu na założony krążek bede go brała do konca ciąży. Czyli 4 razy dziennie musze sobie wkładac cos dopochwy. 3 razy 2 luteiny plus antybiotyk to wychodzi 7 tabletek! Jest to strasznie uciążliwe. Te wszystkie tabletki sie rozpuszczaja i wypływają ze mnie.Zuzywam mase podpasek i musze sie czesto podmywacco jeszcze dodatkowo powoduje podrażnienia. Luteina pod język jest okropna w smaku ale wole to niz ciągłe grzebanie w pochwie. Czy ktos moze sie orientuje czy te dwa sposoby podania powoduja ze lek jakos ineczej sie wchłania? Gorzej działa? Za dwa dni mam wizyte i gina i sie zapytam ale moze ktos ma podobne doświadczenia?

Gość gość
Inaczej się wchłania to fakt, bo też miejsce wchłaniania jest inne. Ale nie działa gorzej i jeżeli tak Ci lepiej, to bierz doustną.

Gość gość
tez biore luteine dopochwowa i mam jej dosc, i odnosze wrazenie ze wcale mi nie pomaga.. ale ponoc ta lepiej sie wchlania

Gość gość
ja brałam duphaston a później przeszlam na luteinę dopochwowa zeby oszczedzic watrobe i to był horror. Mega dyskomfort, ciagle mi cos wyciekało, ble

Gość gość
Tak jest roznica. Dopochwowa wchlania sie od razu w macice a dosustna idzie przez krwiobieg przez co ma wolniejsze dzialanie.

Gość gość
Ja jestem w 29 Tygodniu, Luteine dopochwowo brałam do 12 tygodnia potem mi lekarz odstawił i biore ponownie od 20 tygodnia ze względu na skracającą się szyjke i bóle brzucha, i powiem Tyle, że mi pomogła, bo na ostatniej wizycie szyjka była bez zmian, żadnego dyskomfortu nie czuje, jedyne co to bardziej się ze mnie "leje" wiec bez wkładki hig. ani rusz W necie też wyczytałam, że ma bezpośredni wpływ na szyjke wiec moim zdaniem w tym wypadku lepiej sie sprawdzi dopochwowa niż po język.

Dokładnie jak napisał gość powyżej. Luteina dopochwowa wchłania się bezpośrednio w macicę a co za tym idzie działa szybciej bo omija cały obieg w tym oszczędza wątrobę

Gość gość
Doustna nie idzie przez wątrobę, bo miejscem wchłaniania jest śluzówka jamy gardła. Jej się nie łyka, tylko trzyma pod językiem, no ludzie!