Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MłodyTatuś

Ile kosztuje utrzymanie niemowlaka

Polecane posty

Gość MłodyTatuś

Jestem młodym chłopakiem, moja dziewczyna będzie rodzic kiedy będę zaczynał ostatnią klasę szkoły. Chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje utrzymanie dziecka miesięcznie i chodzi mi o produkty które zużywają się co chwile pieluchy, chusteczki i co tam dalej,nie chodzi mi o wózek łóżeczko ubranka itd bo to będę miał ;)

Gość gość
pieluchy-zależy które, nam na pampers active baby obecnie schodzi 300-400 zł, wydaje mi się, że od początku tak było. Mleko modyfikowane, jeśli nie będzie karmić piersią, u nas w pewnym momencie szło opakowanie na 3 dni, to był ok 2-3 miesiąc życia, jedno opakowanie 30 zł, czy ok. 300 miesięcznie chusteczki nie mam bladego pojęcia-na początku były tylko takie na dwór, bo w domu waciki+woda. Kosmetyki: sudecream, mega opakowanie 39 zł (ale nie w aptece a w sklepie) na miesiąc-dwa miesiące starczało szampon-urodził się łysy prawie, jeden szampon nam na pół roku starczył. my używaliśmy do kąpieli oilatum, 1 opakowanie na miesiąc gdzieś i kosztowało ok 60 zł. podsumowując ok 800 zł w najgorszym wypadku. Nie licząc zabawek, gryzaków etc.

Gość gość
Wszystko zależy od tego czy będziesz używać tańszych produktów, czy droższych. Trzeba się liczyć z tym, że dziecko będzie tolerowało tylko jeden typ pieluch, chusteczek, zasypek itd. U mnie na początku były głównie tetrówki, fakt uprałam się tego dość sporo, ale na jednorazowych bym wtedy nie wyrobiła. Musisz doliczyć do tego ciuchy, bo dziecko szybko rośnie. Może się okazać, że matka dziecka nie będzie mogła karmić dziecka, to na mleko sobie wydasz. ciężko jest coś powiedzieć, bo może cię kosztować 200-300zł, a może i 1000 zł.

Gość gość
Trzreba doliczyc proszki do prania dla dzieci i szczepionki, oczywiscie nie refundwane ale zalecane, a tych sporo jest w pierwszym roku o ile bedziesz je chcial. Krem do buzi, smoczki, butelki, witaminy k+d lub samo d, fryzjer.

Gość MłodyTatuś
Dziękuję za ciekawe odpowiedzi, raczej myślę że tańsze produkty będziemy stosować, jakby ktoś mógłby mi polecić jakieś książki lub strony www o "tatusiowaniu itp" to bede wdzięczny :)

Sudocrem mega opakowanie na miesiąc - dwa starczyło??!! łooo matko, też przy wyprawce siostra zafundowała mi sudocrem mega opakowanie i mam je do dziś. Synek ma 16 miesięcy.. Ile Ty tego na dziecko ładowałaś? Do autora Jeśli chodzi o pieluchy to są tańsze niż pampers, ja od początku kupowałam Dada z Biedronki, więcej jak 150 zł nigdy miesięcznie na pieluchy nie wydałam. Mleko modyfikowane faktycznie sporo kosztuje, zdarzały się miesiące, że nawet 500 zł szło na mleko, bo synek miał jakieś kaprysy, niby chciał mleko, robiło się 90 ml, on z tego wypił 30, a reszta do zlewu.. Z kosmetyków używałam tylko sudocrem, a to tylko jak miał jakieś zaczerwienienie czy coś, jak się nic nie działo to niczym dziecka nie smarowałam. Do kąpieli normalne mydełko, żadnych emolientów też nie wlewałam. czasami zwykłą oliwkę tylko. Chusteczki kupowałam najtańsze, bo i tak przed użyciem płukałam je pod kranem w bieżącej wodzie i dopiero takimi po części wypłukanymi z chemii myłam dziecko. Jedna paczka takich chusteczek to niecałe 4 zł, miesięcznie może szło z 5-6 takich, ale to przy takim całkiem maluszku, bo im dziecko starsze tym tych chusteczek jak i pieluch idzie coraz mniej.

Gość gość
pampersy - promocja tesco 150zł/mies. mleko modyfikowane - bebiko kupisz za 13zł op, jedno na 3 dni. teraz bebilon pepti 2x11,50zł na tydzień = 92zł mies. chusteczki - cleanic, promocja w superpharm 4 op/10zł. linomag zielony 6,50x2/mies do kąpieli płyn ziajka (ciało i głowa) 15zł/3 miesiące, kąpiel codziennie. oliwka 7zł /4 miesiące wychodzi ok 300zł/miesięcznie u nas kasa została w aptece. witaminy, kropelki itp czasem 150zł/mieś. teraz zaczynają się słoiczki, córa ma skończone 4 miesiące.

Gość gość
oczywiscie szczepienia - 5w1 - 120zł lub 6w1 - 300zł, zalezy na co się zdecydujesz. aha - nie musisz szukać tańszych zamienników, wystarczy śledzić promocje, a markowe produkty kupisz czasem taniej niż np biedronkowe (pampersy, chusteczki itp)

Gość gość
Ja kupilam ten sredni sudokrem i corka 3l go nie wykozrystala:-) stosujesz go za kazdym umuciem pupy??

Gość gość
proszek do prania - pierwszy kupilam lovela, ale wychodzi bardzo drogo, bo jest mało wydajny, potem spróbowałam płynu kokosal hypoalergicznego, jedna butla 2l, 15 zł - 40 pran, lovela - 2kg proszku 25 zł, 11 prań...

Gość gość
Nie straszcie chlopaka:-) powinienes odkladac kase juz teraz bo moze byc miesiac gdy wydasz tylko 400zl a przyjdzie i taki w ktorym np bedziesz musial dziecko zaszczepic a sama szczepionka ponad 100 bedzie kosztowala.

Gość gość
sudokrem mi nie podszedl bo to jak bejca jakas, najlepszy linomag

Gość gość
Nie twierdze ze sudokrem jest jakis wspanialy, po prostu sie dziwie czemu wam tak duzo idzie ogolnie kremow na odparzenia? Moze ja blad robilam ze smarowalam tylko w tedy gdy one sie pojawialy. Jestem w drugiej ciazy, na dniach rodze wiec mam czas sie doksztalcic.

Gość gość
A jeszcze mam pytanie po jakiego ciorta uzywacie oliwki?

Gość gość
ja oliwka smarowalam takie luszczace sie stopki malucha ii potem kapalam zmywajac ta oliwke. Oliwka wlasnie zmiekczala ten stary naskorek i on schodzil. Tak samo z wszelakimi zagieciami

Gość gość
gratuluje ;) dziecko kosztuje ile sie ma i jest sie sklonnym na nie wydac, taka prawda :D