Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy rodzice i inni tłumili waszą prawdziwą osobowość

Polecane posty

Gość gość
Nie, ale czasami sama musiałam ja ukrywać, aby osiągnąć dany cel.

Gość gość
gdyby to zmierzało w złym kierunku, to na pewno bym z tobą dużo rozmawiała i tłumaczyła, dla czego ta "twoja prawdziwa osobowość" wydaje mi się niebezpieczna. W czym się wyraża ta twoja "prawdziwa osobowość" że jest tłumiona?

Gość gość
Charakter, osobowość, nie mogliście robić, tego co chcieliście, ubrać się tak jak chcieliście, mieliście mówione, żeby siedzieć cicho itp.?

Gość gość
Nie chodzi wyłącznie o mnie ;) takie obserwacje mnie i innych osób po np. wyprowadzce z domu.

czyli jak sie wychowuje np . 5 lata wpajajac mu zasady dobrego wychowania to znaczy ,ze ise tłumi jego osobowość ?:D

Gość gość
Czy jesteście tak ograniczeni czy tylko udajecie? Wpajanie zasad dobrego wychowania nie jest tłumieniem osobowości, to dwie różne sprawy. Tłumienie osobowości to zabijanie jego pasji, cech charakteru, urabianie pod wyobrażenie rodziców.

jako rodzic powiem tak - są dobre i złe pasje i obowiązkiem rodziców jest dostrzeganie tych plusówi i minusów . Jeśli n , mój syn rozwijałby swoje pasje w kierunku ogrodnictwa - ok :) ale jeśli to ogrodnictwo w istocie byloby sadzeniem marychy i jej hodowaniem - to tak , tłumiłabym ta pasję ze wszystkich sił :D

przed 18 rokiem życia rodzice mają prawo "urabiać", i dobrze poza tym dzieci nie mają osobowości, a raczej jakieś wrodzone cechy charakteru. Reszta zmienia się na przestrzeni lat, w początkowej jego fazie głównie za przyczyną rodziców

Charakter ciężko jest zmienić, temperament jest w dużej mierze wrodzony, ale jeżeli dziecko jest głośne i np. biega po poczekalni i zaczepia ludzi, albo bardzo głośno opowiada coś w autobusie to należy uciszyć, prawda?

Gość gość
Znacie się w temacie :D