Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosiciófka

Jak to iest z tym konfliktem serologicznym

Polecane posty

Gość Gosiciófka

Moglby mi ktos wytlumaczyc jak to jest z druga ciaza jesli przy pierwszej wystapil konflikt serologiczny. Mam grupe krwi Rh-, moje dziecko ma Rh+. W czasie trwania ciazy dostalam zastrzyk anty D i po porodzie takze anty D. Teraz jest moje pytanie: Jesli zajde w ciaze kolejny raz to czy moje dziecko juz jest chronione poprzez ten zastrzyk co go kiedys dostalam czy nie. Jak wyglada sprawa ze zdrowiem dziecka tzn, jak duza jest mozliwosc tego ze dziecko urodzi sie uposledzone lub ze poronie? Przepraszam ze tak chaotycznie napisalam.

Gość Gosiciófka
*jest

Gość gość
Czemu już w trakcie ciąży dostawałaś zastrzyk? Pojawiły się u Ciebie przeciwciała? Generalnie powinno chronić, konflikt nie powinien występować w pierwszej ciąży a jeśli poda się zastrzyk to kolejna ciąża powinna przebiegać pod tym kątem jak pierwsza. Ale... bywa różnie, bo sama leżałam na patologii z dziewczyną którą diagnozowali bo właśnie takie przeciwciała miała, a zastrzyk po pierwszym porodzie dostała i powinno być ok. Mój gin, bo i u nas było ryzyko konfliktu, mówił że jest teoria że bywa np. poronienie w czasie kiedy kobieta nie wie nawet o ciąży, więc i nie dostaje zastrzyku, bywa podany za późno a poza tym organizm to nie maszyna i nie ma cudownego leku. Wiem że jest ryzyko odrzucenia ciąży,poronienia, porodu przedwczesnego czy obumarcia płodu, o upośledzeniu nie słyszałam ale i nie doczytywałam dokładnie.

Gość Gosiciófka
Dostalam zastrzyk w czasie ciazy poniewaz mialam lekkie krwawienia