Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak komornik liczy kaskę

Polecane posty

Gość gość

witam, wie ktoś jak to komornik liczy sobie kaskę odzyskiwanego zadłużenia? tzn. jest dług alimentacyjny dajmy na to 4000 zł to ile on oddaje wierzycielowi a) 4000 minus koszty prowizje itd czyli np 3000 zł b) 4000 oddaje wierzycielowi i dodatkowo sobie bierze 1000 na koszty i prowizje a więc z dłużnika ściąga 5000 zł (kwoty oczywiście zmyślone by zobrazować tylko) Ciekawi mnie to czy dolicza do długu koszta i wynagrodzenie czy odlicza sobie z długu...

Gość gość
odliczy sobie od wierzyciela, ale sa to grosze w skali roku

Gość gość
a skad jesteś?

Gość gość
kraków. czyli 4000 minus kwoty wiec bym dostal 3000 ? dziwne bo czytam jakies arty i raczej wnioskuje ze doliczają se do długu kwoty... hmmm pewne to ?

Gość gość
jak się dogadasz z komornikiem i będziesz mu wysylam bezpośrednio konkretna kwote to on odliczy wierzycielowi.

Gość gość
"jak się dogadasz z komornikiem i będziesz mu wysylam bezpośrednio konkretna kwote to on odliczy wierzycielowi." to tak ogolnie prawo mowi??? mi chodzi na koniec juz zakonczenia jaka koncowa bedzie kwota 3000 czy 4000 dostanie wierzyciel do reki. to reguluja przepisy a co w trakcie ustale z komornikiem to mniej mnie interesuje bo nie jestem dłużnikiem. tak mnie to interesuje - ktos znajomy ma mniej wiecej taka sytuacje.

Gość gość
tylko nie do konca kumam ta ustawe. i nie do konca rozumiem czy odliczaja czy doliczja swoje oplaty komornicy. na pewno nie jest to tylko kwestia jak sie dogadam. moze w trakcie splat ale koncowa kwote reguluje ustawa, o to mi chodzi :)

Gość gość
komornicy w d***e maja od kogo sciagna swoja prowizje on wyegzekwowal 4000 tys. zadluzenia a czy zawinie wierzycielowi czy dłużnikowi to już można się z nim dogadać bo komornicy maja w******* na sprawy alimentacyjne bo sa mało dochodowe.jak dluznik będzie przesylal miesięcznie okreslona kwote komornik może zabrać wierzycielowi?(choć nie powinien-ale często tak robia)

Gość gość
chodzi o to ze masz 4000 tys. zalozmy ty je oddajesz bo tyle byles winny.i tyle!! a komornik często zabiera wierzycielowi

Gość gość
acha, ale jak wierzyciel powie ze ma scigac reszte do 400 plus wynagrodzenie to komornikowi powinno jednak zapasic i dalej podoić dłużnika nie? wiadomo praktyka może inna ale wg prawa to raczej dolicza rozumiem a w praktyce roznie bywa tak?

Gość gość
no wlasnie w praktyce roznie, komornik woli nie utrudniać sobie zycia, jemu zwisa czy zabierze temu czy temu, on wynagrodzenie ma.

Gość gość
a jakie masz koszty komornicze?i za jaki okres zadluzenia

Gość gość
"chodzi o to ze masz 4000 tys. zalozmy ty je oddajesz bo tyle byles winny.i tyle!! a komornik często zabiera wierzycielowi" no kumam ale z tego co czytam na prawnych stronkach ustawa każe doliczać. więc jak odda 4000 minus swoje opłaty to wierzyciel ma prawo uznać ze dlug nie spłacony czyż nie? kwadrans temu czytalem jakas wypowiedz kogos od prawa szkoda ze liknka nie zapisalem ze niby czemu wierzyciel ma pokrywac koszty - wynikaja one tylko z tego ze dluznik zaniedbuje swoje obowiazki splaty wiec komornik dolicza... ech to komu tu wierzyć?

Gość gość
praktyka nie zawsze idzie w parze z teoria, zależy na kogo trafisz

Gość gość
nie mam kosztow itd. to sytuacja hipotetyczna a raczej podobna do sytuacji znajomego. wisi ok 4000 plus odsetki i bierzaco dochodza 500 alimenty co miesiac i ciekaw jestem bo mnie pytal jak komornik go skasuje bo planuje wziac pozyczke i splacic to bo juz chce splacic to i miec luz wiekszy

Gość nic z tego nie rozumiem
Dolicza co miesiąc odsetki dla wierzyciela. Dług alimentacyjny to najgorszy dług, bo jest to zobowiązanie ciągłe i odsetki nalicza się co miesiąc.

Gość gość
nie prawda odsetki to sa grosze liczone w skali roku..siostra sciagala alimenty 1100 zl koles nie placil przez kilka lat, albo raz na 3 miechy po 300 zl..i odsetki sa niskie, a komornik zawija dla siebie 15% jeśli nie ma większych trudnosci

Gość gość
nie kłócić mi się tu :) komornik dostaje powiedzmy 300 a odda wierzycielowi wiadomo z 250 ale kiedyś obowiazek alimentacyjny sie skonczy i wtedy bedzie trzeba to podliczyc i tu mi chodzi kto ponosi koszty komornika tego ze dłużnik ma w d***e swoje obowiązki dłużnicze. poniesie je dodatkowo dluznik czy zakosi sie je wierzycielowi...

i tak np Styczeń: stan zadłużenia na 01.01= 4000,00 + odsetki (1,083%)= 43,32 +alimenty bieżące= 500,00 -wpłata= 0 Luty: stan zadłuzenia na 01.02= 4543,32 + odsetki = 49,20 +alimenty bieżące= 500,00 - wpłata= 0 Marzec: stan zadłużenia na 01.03= 5092,52 itd Do wpłacanych kwot należy doliczyć 16-18% kosztów komorniczych + opłaty za przelew.

,,gość nie prawda odsetki to sa grosze liczone w skali roku..siostra sciagala alimenty 1100 zl koles nie placil przez kilka lat, albo raz na 3 miechy po 300 zl..i odsetki sa niskie, a komornik zawija dla siebie 15% jeśli nie ma większych trudnosci '' A składając wniosek o egzekucję dopisała magiczne słowa ,, wraz z odsetkami za zwłokę'' ? Ja mam taką sytuację i odsetki co miesiąc są dopisywane do długu. Alimenty 300 zł, dług ok 40 tys, bo odsetki miesięcznie już koło 400zł wynoszą.

Gość gość
odsetki to 13% w skali roku..zobacz sobie na kalkulator odsetek ustatowych!! sa to grosze, komornik zawija 15% od wyegzekowowanej kwoty

Gość gość
to komornik naciąga policz sobie tutaj infor.pl

Tak, ale alimenty są długiem ciągłym- rozliczanym co miesiąc narastająco, więc te odsetki po miesiącu są doliczane do długu i już nie widnieją jako odsetki, tylko dług. Tak mi wyjaśnił Komornik. To od niego mam ten schemat jak to się liczy.

,,poniesie je dodatkowo dluznik czy zakosi sie je wierzycielowi... '' Koszty zawsze poniesie dłużnik.

A dlaczego kolega nie dogada się z wierzycielem i płaci bez komornika? Wierzyciel alimentacyjny może w każdej chwili zamknąć egzekucję.