Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mutyzm wybiórczy

Polecane posty

Gość gość

Czy są tu mamy takich dzieci?

Gość gość
ja znam chlopca ktory to niby ma - syn kolezanki. i jak dla mnie to on po prostu jest zaniedbany na kazdym etapie wychowania i przez to taki, a nie zaden mutyzm. ale nie speram sie z lekarzami. ona w ciazy pila i palila, potem go bila, niezajmowali sie nim bo nie mieli czasu ani checi, najpierw podejrzewano inne rzeczy, teraz niby ten mutyzm, chlopak ma lat nascie ijest utrapieniem dla matki i rodzenstwa (ojciec zmarl ostatnio)

Gość gość
diagnozy nie stawia się bez powodu,czy zadbane czy nie mutyzmu nie wywołuje

Gość Czyczek
Mutyzm wybiórczy najczęściej wywołany jest właśnie przez czynniki zewnętrze, trudną sytuację w rodzinie, brak któregoś z rodziców, bicie itp. Każdy poważny czynnik psychiczny może spowodować, że twoje dziecko przestanie odzywać się w danym miejscu czy sytuacji. Jeśli mutyzm wykryje się wcześnie nie ma z tym problemu, powinno się to wyleczyć. Jednak, jeśli dziecko ma już naście lat to może mieć na tyle utrwalone zaburzenia, że nie będzie w stanie już sobie z tym poradzić. Najlepiej udać się z tym do specjalistycznej poradni, tam zbadają dziecko i stwierdzą, jak dalej z nim postępować. Jeśli chodzi o Warszawę polecam wam poradnię "Mówię", mają już spore doświadczenie w tym zakresie, dziecko założycielki też cierpiało na to zaburzenie.

Gość gość
A czy w tej poradni trzeba długo czekać na wizytę? I jakie jest podejście specjalistów do dziecka? Mam złe wspomnienia z poprzednimi badaniami, logopeda nie miał pojęcia, jak powinien postępować z dzieckiem i chyba tylko pogorszył sprawę.

Gość gość
Mojemu synowi logopeda odmówił pomocy, bo stwierdził, że skoro dziecko nie chce rozmawiać, to on nie może nic na to poradzić. W Polsce jest bardzo niewiele poradni na ten temat, jednak mi udało się znaleźć dużo informacji na stronie www.mutyzmwybiorczy.pl. Jeśli chodzi o ich poradnię stoi ona na bardzo wysokim poziomie, mają dobre podejście do dziecka.

Gość gość
Znam tę poradnię, pani która badała moje dziecko ma świetne podejście do dziecka, nawet kiedy te bało się z nią komunikować. Polecam każdemu rodzicowi zajrzeć tam ze swoją pociechą jak najszybciej. W tym przypadku im wcześniej zdiagnozuje się mutyzm tym łatwiej będzie pozbyć się tego zaburzenia.

Gość gość
Także mogę polecić tę poradnię. Panie mają niesamowite podejście do dzieci.

Też mogę polecić poradnie, bo to tylko tam trzeba iść i nie zwlekać, jest taka poradnia leczenia mutyzmu wybiórczego "Mówię", tam pracują świetne fachowcy którzy naprawdę mogą pomóc

Słyszałam o niej, z pasją i zaangażowaniem od wielu lat pomagają dzieciom chorym na mutyzm, nie warto z tym zwlekać

Gość gość
Mój 4 letni syn wykazuje objawy mutystyczne. Czy przedszkole rzeczywiście jest takim najlepszym miejscem dla dziecka, które 4h siedzi przerażone i zestresowane? Żal mi patrzć na syna bo wiem, że się tam męczy :( Tylko czeka kiedy mama po niego przyjdzie. Zaczął mieć już tiki nerwowe, na początku września teściowa przyuważyła gryzienie rękawów, to przeszło w gryzienie kołnierzyka z bluzki. Bluzki całe mokre, cały dzień to robi. Nie wiem psycholog w ppp do, którego syn zaczłą chodzić ma odpowiednie podejście do tego typu problemu. Logopeda myślę, że nie, syn mia usiąść koło pani i zacząć rozmowe, j miałam siedzieć 2 metry dalej. Dziecko wytraszone bo nie wiedziało co i jak w nowym miejscu. Po 10minutach wizyta się skończyła.

Gość gość
Mój 4 letni syn ma podejrzenie mutyzmu. W domu z nami rozmawia normalnie. W przedszkolu się nie odzywa. W ogóle późno zaczął mówić. My chodzimy do Pani logopedy, która prowadzi z nim wieloplaszczyznową terapię i teraz zdarza mu się odezwać do dzieci w przedszkolu. Z Paniami nie rozmawia ale wykonuje wszystkie polecenia. Czekamy na diagnozę psychologa

Gość gość
Polecam grupe na fb mutyzm wybiórczy reaktywacja skarbnica wiedzy w temacie mutyzmu wybiorczego.