Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jesli bede miec slub z facetem to jakie nazwisko bedzie miec dziecko

Polecane posty

Gość gość

jesli dIecko jest tylko moje tzn z poprzedniego zwiazku a nie wspolne to jakie nazwisko bedzie mialo moje dsiecko??? chcemy wziasc slub.partner chcialby by moja corka miala tez jego nazwisko ale zy tzy to mozliwe

Gość gość
tylko jesli je adoptuje

Gość gość
Są 2 możliwości abyście mieli jedno nazwisko. Albo partner adoptuje dziecko (o ile jest taka możliwość) albo jeżeli dziecko obecnie nosi Twoje nazwisko to po ślubie partner może również przyjąć Twoje nazwisko i cała rodzina będzie miała jedno.

Gość gość
aha. jest taka sutuacja wytlumaze na wymyslonyn przykladzie... mam nazwisko kowalska i corka tez kowalska bo to nazwisko mojego bylego meza... moj partnwr nazwisko nowak i chce by po slubie ja i moje dIwcko mialo nazqiako nowak i ja nadal cche otrzymywac alimenty od poprzedniego meza na daiecko i co wtedy

Gość gość
fajahfhdghiufhgdr naucz się pisać składnie bo nic nie rozumiem z ostatniej wypowiedzi

Gość gość
niech mąż przyjmie nazwisko kowalska. inaczej nie ma opcji otrzymywania alimentów - jeżeli nowy partner adoptuje dziecko. a żeby dziecko nosiło nazwisko twojego nowego męża to musi dojść do pozbawienia biologicznego ojca praw i adopcji przez nowego. ale wtedy to już zapomnij o kasie od byłego. pieniążki bye bye

Gość gość
Kowalski

Gość gość
Dziecko będzie mieć nazwisko ojca.

Gość gość
Jeśli nie będziecie mieć ślubu - takie jakie Ty podasz. A jeśli będziecie mieć ślub, to podacie je w USC.

Gość gość
nie musi adoptowac twojego dziecka co za bzdury po ślubie ty przyjmiesz nazwisko meza i masz prawo zmienic nazwisko dziecka z poprzedniego związku na aktualne nazwisko tzn to po męzu prosta sprawa ale wymaga sprawy sądowej i ojciec biologoczny nie ma nic do gadania a sprawa alimentów pozostaje bez zmian,to jest jedynie zmiana nazwiska a nie usynowienie

Gość gość
Oczywiscie ze nie zmieni nazwiska dziecku bez wiedzy i zgody ojca, co za bzdury tu ktos pisze!!!!

Gość to ty piszesz bzdury
Art. 8. 1. Zmiana nazwiska obojga rodziców rozciąga się na małoletnie dzieci i na dzieci, które zrodzą się z tego małżeństwa. 2. Zmiana nazwiska jednego z rodziców rozciąga się na małoletnie dzieci pod warunkiem, że drugi z rodziców wyraził na to zgodę, chyba że nie ma on pełnej zdolności do czynności prawnych, nie żyje lub nie jest znany albo jest pozbawiony władzy rodzicielskiej. Jeżeli w chwili zmiany nazwiska dziecko ukończyło 13 lat, do zmiany nazwiska dziecka jest potrzebne także wyrażenie zgody przez dziecko.

Gość gość
moja kolezanka miala podobna sytuacje , matka wyszla poraz drugi za maz i obecny partner dal jej tylko nazwisko wcale nie musi adoptowac alimenty dostawiala dalej wiec to jak najbardziej mozliwe i rzeczywisce to tylko szybka sprawa sadowa i prosta

Gość gość
Jeśli ojciec dziecka nie jest pozbawiony praw rodzicielskich, musi być jego zgoda, ale tyle wystarczy żeby dziecku zmienić nazwisko. Musi być podany powód, ale zmiana nazwiska mamy to zupełnie wystarczający, i adopcja nie jest konieczna. Inna opcja to właśnie przyjęcie twojego nazwiska przez drugiego męża albo podwójne nazwisko u Ciebie.