Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość metalówaa1994

Religia jest dla przygłupów i dla prostych

Polecane posty

Gość dywanem w morde
juz o tym po przejmuje topik i będzie to topik o metlu chrześcijańsko-patriotycznym od tego momentu. :classic_cool:

no szkoda , bo od dawna nie widziałam tu dyskusji, rozmowy o Bogu - i Jego istnieniu albo braku istnienia na poziomie wyższym niż ten który zaprezentowała autorka .A szkoda , bo wiem , że śa na tym forum ludzie - wierzący i ateiści - świadomi swoich wyborów z którymi możanbyłoby przyjemnie porozawiać .

ale ty niczego nie skrytykowałaś . przepisałaś tylko schematyczne teksty i tyle .

Ja tak to widze jak napisałam w pierwszym poście. Nie wiem czemu miałabym stosowac jakieś argumenty teologiczne itd. , skoro teologia to jakies wasze bzdury służace do uzasadnienia waszych bzdurnych wierzeń. dlaczego argument o niewidzialnym przyjacielu jest niby zły?

znikąd nie przepisałam tych tekstów, napisałam je sama bo sa zgodne z moimi poglądami. Schematyczne teksty to przepisują bez przerwy wierzący, z biblii i katechizmu, a nie potrafią wyjasnić dlaczego wierza w takie nielogiczne bzdury.

zakładanie z góry , że każdy kto ma inne zdanie niz ty jest głupi to zły początek , Bo dowodzi zamkniętego umysłu , niechęci do zmian i zamknięcia na inne argumenty . Ale ok . Każdy się czego uczy ,miejmy nadzieję, że ty tez . Powiedz mi więc - co to jest twoim zdaniem religia a co to jest wiara ? czy są tożsame ? czy jest pomiędzy nimi różnica ?

Gość dywanem w morde
"a nie potrafią wyjasnić dlaczego wierza w takie nielogiczne bzdury." - wiara cech**e sie tym że nie można wyjaśnić dlaczego się w coś wierzy, w kosmitów, w tarota, w absolut itd, nie mozesz tego ogarnąc widze. trudno.

Gość gość
metalówaa1994 ale z ciebie tepa krowa!!!! ktos na poziomie nie wysmiewa ludzi religijnych tylo dla tego ze sam jest pusty, bez wiary.... to takie jak ty, moim zdanie, puste, zepsute, bez wiary i nadziei nie potrafia zalozycz szczesliwej rodziny

Gość dywanem w morde
jezeli dałoby się albo gdy ktoś próbuje choćby uzasadniać na podstawie drogi logicznego myślenia swoją wiarę w cokolwiek to nie jest to już wiara. jeśli ktoś powie że wierzy w kosmitów bo widzial statek latający to nie jest już wiara w kosmitów tylko przekonanie lub uznawanie za bardzo prawdopodobne itd istnienie kosmitów. kapujesz czy nie bardzo?

religia to według mnie zorganizowana instytucja mająca na celu krzewić w społeczeństwie mitologiczne zabobony sprzed wielu lat. Celem tego jest: 1. bzdurne, nielogiczne, nienaukowe wyjasnienie zjawisk niewyjaśnionych(im społeczeństwo prymitywniejsze tymw większym stopniu" 2. danie ludzom nadziei na życie po śmierci, bo ludzie boją sie nicości. 3. wsparcie władzy państwowej(kiedyś, za czaśów cesarstwa rzymskiego i wśredniowieczu) 4. zarabianie pieniędzy. 5. danie sensu życia ludziom, którzy go sami nie potrafią znaleźć. Natomiast wiara to wyznawanie zabobonów proponowanych przez religie. Tak to widze.

Zreszta nie kłóćmy się o semantyke(co to znaczy wiara itd.).Fakty są takie że religia jest zwyczajnie czymś nieprzeciętnie głupim i tylko fakt że jest głęboko zakorzeniona w społeczęństwie chroni ją przed totalnym wyśmianiem. Nie rozumiem więc dlaczego miałabym ją szanować.

Gość dywanem w morde
mieszasz mylisz pojęcie wiary i religii

i oczywiście uważasz ,ze masz rację . Ok . ja też uważam ,ze mam rację . Powiedz mi tylko na jakiej podstawie uważasz , wierzysz w to co wierzysz ? i co jest złego w dawaniu ludziom nadziei czy pomaganie z znalezieniu sensu w życiu ? lepiej wierzyć , ze po śmierci zjedzą cie robaki i koniec ? to jest lepsze bo " naukowe " ?:) zarabianie pieniezy ?:) to truizm postały z wiary , żę wierzć W Boga można koniecznie tylko poprzez jakiś zorganizowany Kościół. Podstawowym błędem jaki popełniłaś w swoim tezie to założenie ,że wiara musi sie wiązać z jaomś kościołem , no i co tu dużo mówić z KK . A to błąd i to duży . Nie potrafisz powiedzieć co to jest religia ani wiara . to o czym chcesz rozmachiwać ?

Gość gość
metalowa myslalam ze jestes malo inteligentna ale dobrze prawisz a katoli nie przekonasz bo religia jest sensem ich zycia a oni przeciez nie chca go stracic wiec wcisna kazda bajke i kazdy bzdurny argument

Gość gość
buahah to dopiero inteligencja wierzyc w boga na podstawie tylko i wylacznie opowiadan i zapiskow zapisanych przez ludzi zyjacych 2 tys, lat temu nie ma nic zlego w dawaniu ludziom nadzieii poza tym ze to nieprawda:)

"i co jest złego w dawaniu ludziom nadziei czy pomaganie z znalezieniu sensu w życiu ? lepiej wierzyć , ze po śmierci zjedzą cie robaki i koniec ?" Choćby nie wiem jak mocno ktoś wierzył w życie po smierci to i tak zjedza go robaki. I tak, dla mnie wiara w nieprawde, ze wzgledu na to że nieprawda jest przyjemniejsza jest złem i głupotą. A założyłam ten temat bo chce zrozumiec. Co może skłonić inteligentnego cżłowieka do wyznawania religii/wiary mimo iż powinien na pierwszy rzut oka dostrzec w tym wszystkim nielogicznośc. Wyjąsnijcie mi to drodzy religijni i wierzący. CO jest powodem dla którego wierzycie. Może mieszam wiare z religią, ale chyba wiecie o co mi chodzi.

Gość dywanem w morde
gosciu, ludzie wierzą w boga od początku istnienia czlowieka więc zastanow sie co piszesz. na dlugo przed narodzinami jezusa. i wiara nie wynika z zapoznaniem sie z zapiskami albo ze sluchaniem innego czlowieka ani z zadnym logicznym rozumowaniem. wiara to wiara. nie ma nic wspolnego z religią. religia jest stworzona przez człowieka, wiara nie.

ja wiem o co tobie chodzi z mieszaniem religii i wiary lae ty nie widzisz różnicy pomiędzy jednym i drugim co jest powodem dla którego nie możesz przeskoczyć pewnych rzeczy - szczególnie tych dotyczących świata duchowego . Jak więc mam ci wytłumaczyć Miłość ?

i jaka ty autorko widzisz nielogiczność w wierze ? chętnie posłucham . Tylko bez bzdur typu - skąd sie zwieli ludzie na świecie skoro na początku byli tylko Adam i Ewa .:D

Gość gość
się allium nie doczekasz :D poleciała google wertować w poszukiwaniu tych nielogicznych rzeczy :P

Gość dywanem w morde
jelsi na poczatku byl tylko adam i ewa tzn ze wszyscy pochodzimy z kazirodczego zwizku adam z córkami, ewa z synami, i pomiedzy rodzeństwem adama i ewy. 🖐️ a miłośc to prcesy chemiczne w mózgu :classic_cool: tyle jeśli chodzi o fakty. reszta jest kwestią wiary.

Gość gość
się allium nie doczekasz :D poleciała google wertować w poszukiwaniu tych nielogicznych rzeczy :P

Gość gość
Allium, daj spokój, bo próbujesz prowadzić dyskusję z kimś mentalnie na poziomie gimnazjum. Nie warto, to zwykły internetowwy troll, który obraża wszystko i wszystkich co się rusza. Jak nie słucha metalu - debil, w coś wierzy - przygłup, chodzi do kościoła - upośledzony. Następnym razem napisze, że jak ktoś nie je czegoś co ona lubi to jest kretynem. Ot, cała filozofia metalówy, cały świat jest głupi, tylko ja mam rację we wszystkim ;]

Gość gość

Gość gość
Allium, daj spokój, bo próbujesz prowadzić dyskusję z kimś mentalnie na poziomie gimnazjum. Nie warto, to zwykły internetowwy troll, który obraża wszystko i wszystkich co się rusza. Jak nie słucha metalu - debil, w coś wierzy - przygłup, chodzi do kościoła - upośledzony. Następnym razem napisze, że jak ktoś nie je czegoś co ona lubi to jest kretynem. Ot, cała filozofia metalówy, cały świat jest głupi, tylko ja mam rację we wszystkim ;]

Gość gość

Gość dywanem w morde
jelsi na poczatku byl tylko adam i ewa tzn ze wszyscy pochodzimy z kazirodczego zwizku adam z córkami, ewa z synami, i pomiedzy rodzeństwem adama i ewy. 🖐️ a miłośc to prcesy chemiczne w mózgu :classic_cool: tyle jeśli chodzi o fakty. reszta jest kwestią wiary.

Gość dywanem w morde

allium, cały czas pisze co jest ta nielogicznością w wierze. Przeczytaj moje wczesniejsze posty, zwłaszcza pierwszy post. Za to w treśc mitologicznych podań typu "Adam i Ewa" nie mam zamairu wnikać bo wiadomo chyba ze to wszystko bzdury, i mitologia z aczasów epoki brązu.