Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eyuy

Jak uprać i uprasować tiulowo poliestrową sukienkę balową dla dziewczynki

Polecane posty

Gość eyuy

Mam dla córki sukienkę księżniczki na bal przebierańców. Dużo w niej sztywnego tiulu czy szyfonu, no i poliester. Bardzo to delikatne i niestety pogniecione. Jak uprać taki strój i jak wyprasować, macie wypróbowane rady?

Gość 00
Pranie jedynie reczne. Sprobuj wyprasowac przez jakas szmatke, tylko nie mocno rozgrzane

Gość gość
ja próbowałabym parą. jeśli nie masz takiego specjalnego żelazka którym można parować na pionowo czyli powieszoną rzecz to możesz spróbować nad parą z czajnika

Gość gość
Wypierz delikatnie ręcznie, a jeśli chodzi o prasowanie to albo na niskiej temperaturze, albo przez jakąś ścierkę jak ktoś wyżej doradził :)

Gość gość
tak jak ktoś pisał ręcznie uprać a wyprasować przez szmatkę

Gość gość
Ostatnio właśnie prasowałam taką kreację :D Najpierw prasowałam przez pieluchę, ale to było mało skuteczne. Wypróbowałam więc w mało widocznym miejscu bez i prasowało się normalnie (ten sztywny tiul). Żelazko oczywiście było nastawione na niższą temperaturę.

Gość eyuy
Ojej, dzięki za znalezienie mojego tematu bo od późnego wieczora pewnie spadł, i za odpowiedzi! Dzięki za rady. :) Tak chciałam z nią postąpić tzn uprać ręcznie w czymś delikatnym i prasować przez materiał, ale zastanawiałam się nad ryzykiem. Dobra, biorę się za tę sukienkę. :D

Gość gość
Przed powieszeniem dobrze ja wytrzep i najlepiej założ ją na wieszak i tak susz. Ja tak robię, wtedy jest mało pognieciona.

Gość gość
Upierz ręcznie i powieś "z wodą" niech sobie spływa, Albo na dworze, żeby wiatr przewiał to nie będzie tak źle. A potem lekko nagrzanym żelazkiem.