Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zywienie 8 miesiecznego niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

witam co mozna juz dawac takiemu bobasowi?bo mam wrazenie ze za duzo mjest w jego diecie mleka...przykladowo-7 rano 180ml mleka+kleik kukurydziany,11-180ml mleka z kleikiem,14-zupka lub obiadek(sama gotuje).i to mu starcza tylko na godzine poltora nie wiem nie najada sie? ok 15-16 owoc,ok 18 kaszka mleczno ryzowa z owocami,21-22 180ml mleka z kleikiem i ok 3 w nocy 180ml mleka z kleikiem.chcialabym dawac mniej mleka a cos w zamian tylko nie wiem co moze doradzicie??

Gość gość
nie dawaj kaszek z mm, daj normalną kasze.

Gość gość
normalna czyli jaka??

Gość gość
jaglaną, kukurydzianą, płatki ryżowe a płatki owsiane błyskawiczne, płatki orkiszowe, kasze gryczaną i ryż można zmielić jeśli są za grube.

Gość gość
albo kaszę manną na mleku.

Gość gość
Karmisz takie duże dziecko jeszcze w nocy?

Gość gość
Twoje dziecko bardzo dużo je... i to jeszcze 6 posiłków mlecznych masakra... Daj mu wode w nocy zamiast mleka. Takie dziecko powinno się już odzwyczajać od jedzenia w nocy.

Gość gość
kasze manna na mleku-odpada tydzien temu mu dalam i wysypki dostal.wydaje mi sie ze nie jje duzo wazy 8,5 kg wyglada normalnie nie jest pulpecikiem;p probuje nie dawac mu w nocy dzis wytrzymal do 6 rano.

Gość gość
a dlaczego ma nie dawać kaszek? Ja kupuję tylko z bobovity bez cukru (mleczno ryżowe, ryżowo kukurydziane, wielożbożowe, jaglano pszenną itp.) są ok.. nie są za słodkie w smaku, sycące.. i szybko się robią. _ mleka rzeczywiście dużo.. za dużo.. a w nocy po co karmisz? Twoje dziecko ma 7 posiłków na dobę, przynajmniej o 2 za dużo!! Musisz dawać mu więcej obiadu (może za mało mu dajesz? ważysz to co mu dajesz? dajesz w całości do żucia/gryzienia mięso, warzywa itp.?) i na pewno nie karmić przez min. 3 godziny po obiedzie! _ Poza tym// kolacja za wcześnie.. chociaż nie wiem.. czy kolacja u Was o 18 czy o 21.. ale zrób tak, żeby dziecko ok 19:30-20 jadło kaszkę (bez cukru), potem kąpiel i spanie.. w tym wieku do rana powinno wytrzymać. W nocy daj wodę. Podawaj też czasem kanapkę i ogranicz mleko.

Gość gość
dlaczego nie dawać kaszek? Bo daje z mlekiem modyfikowanym, czytałaś składy tych kaszek? Jaki jest dodatek kaszy jaglanej? Zawsze to co gorsze jest podstawą a lepszego jest minimalny dodatek. Poza tym jeśli są owocowo-jakieś to sztuczny badziew. Poza tym dziecko nie będzie później miało problemów z jedzeniem normalnych kasz ale podejrzewam, że nie jadacie ich w domu. Kasze naturalne są zdrowe a czym bardziej przetworzone tym gorsze.

Gość gość
Rozwinę zdanie jakbyście jadali kasze, nie zadawałabyś takich pytań dlaczego je podawać zamiast gotowców.

Gość gość
Tak nie jem kasz... chociaż lubię gryczaną, ale nie chce mi się jej gotować,poza tym wg mnie pasuje najlepiej do gulaszu, a tego nie robię (nie wiem, jak, wiem, że cholernie długo). _ Moje dziecko nie ma problemów z jedzeniem.. je wszystko.. czy kwaśne, czy słodkie.. ziemniaki, ryż, makaron jasny i ciemny, kuskus, warzywa gotowane i surowe, wędliny, mięso gotowane, słoiczki z rybą, jogurty, twaróg, pastę jajeczną, jajecznicę, pieczywo jasne, ciemne, normalne zupy. Synek ma roczek, zje wszystko, co dostanie.. więc i każdą kaszę również by zjadł.. nie boję się, że nie będzie jakiejś lubił. Spokojnie mogę mu dawać "gotowca".. tyle, że jak wspomniałam kupuję tylko kaszki bez cukru.. na początku miałam jakąś zwykłą: tego sie przełknąć nie da, jest tak cholernie słodkie.. sam zapach odrzuca.. masakra.. zemdliłoby mnie od razu, więc i dziecku kaszki z cukrem nie daję. _ a co do autorki.. tka jak mówiłam.. za dużo posiłków na dobę i zdecydowanie za dużo mleka.. Dziecko ma w tym wieku żyć i gryźć.. więc obiad normalny w miarę, a nie zmiksowany, kanapka, paluchy kukurydziane (bez soli) itp.

Gość gość
wszystko dajesz a dlaczego nie kasze skoro są wartościowe i prozdrowotne? Napisałaś kuskus, to nie kasza to "rodzaj makaronu", lubisz iść na łatwiznę kasze którą zalewa się wodą. Kasza to ziarno w całości lub przemielona.

Gość gosc2
ja swojego 8,5 miesięcznego synka karmię tak: godz 5-6 pierś godz 10 kaszka z mm najczęściej jaglana lub płatki owsiane z dodatkiem owoców, czasami kaszki gotowe nestle bobovita godz 13-14 obiad zupa lub drugie danie chwilę później owoc zazwyczaj troszkę jabłka 17-18 kasza jaglana, płatki ryżowe, owsianka z owocami z dodatkiem mm 21 butla mm nie mam jak zmniejszyć ilośc****siłków bo licząc owoc po objedzie wychodzi 6. Jak on wstaje ok 5-6 a zasypia 21-22. W nocy dostaje wodę albo herbatę. a pierś poranna to też bardziej takie pociumkanie niż posiłek :)

Gość gość
Jak dla mnie mleka wcale nie jest za dużo. Moja też piła powyżej 3/4 L mleka na dobę a jak miała 1,5 roku to ok. litra mleka piła i pediatra mówiła że wszystko ok. Córka była cały czas na 75-centylu.

Gość gość
Nie daję.. bo... nie wiem z czym to podać :-/ Mam kaszę, chyba jaglaną (bo robiłam małemu krupnik).. no to przynajmniej wiem, jak zrobić.. ale jak taka sucha kasza ma stanowić kolację? (ja ja kaszkę daję na kolację).. no ok.. jakoś do obiadu to bym wymieszała np. z małym słoiczkiem dyniowym czy szpinakowym (żeby sucha nie była), do tego kawałek mięsa i warzywa.. (w całości), to jeszcze przejdzie.. Ale jak zrobić kaszkę na kolację? i jaką?

Gość gość
na kolacje to np. ugotowana kasza jaglana z tartym jabłkiem albo ryż z jabłkiem. Można dodać trochę mleka żeby nie było "suche", albo z bananem

Gość gość
krupnik... to jęczmienna, nie wiesz jaką masz kaszę? Jaglana to proso, małe żółte kuleczki. Kasza nie jest sucha, trzeba gotować w odpowiednich proporcjach, dodać owoc lub warzywo i łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek.

Gość autorkaaaaaxsxsxsxsxsxsxsx
myslalam ze kasze roznego rodzaju mozna podawac dziecku po skonczeniu roczku,a obiadu jje sporo tak ok 200ml zupki lub obiadek ok 200-250 g.kasz u mnie mnostwo bo sama lubie i jje ale nie wiedzialam czy taka moge dziecku podac jesli tak to z czym najlepiej?a ryz?moze?

Gość autorkaaaaaxsxsxsxsxsxsxsx
i kanapki-jesli moze to jakie?i z czym?

Gość gość
Ja córce kupowałam na początek płatki jaglane i gryczane, żeby poznała smak tych kasz a potem już w "normalnej" postaci. Ryż też już może jeść, ale radzę go trochę bardziej rozgotować, bo takim "al dente" do może się zakrztusić (przynajmniej moim zdaniem). Kanapek nie dawałam w tym wieku, ale sądzę że jeśli zje to czemu nie. Chleb / bułka (taka podłużna, pokrojona na kromki), masło i np. cienki plasterek pieczonej piersi z indyka albo kurczaka.

Gość gość
o tak. tak.. . jęczmienna.. (pomyliłam, bo tylko raz kupiłam i raz mu tego krupniku robiłam- zapas zamroziłam w słoiczkach). No mówię, że z kaszą, to ja wiele wspólnego nie mam.

Gość gość
to szkoda, bo warto je jeść

Gość autorkaaaaaxsxsxsxsxsx
a z jakim chlebkiem lub bulka kanapeczki?razowy czy bialy chleb?a bulki tez zwykle czy lepsze np grahamki?

Gość gość
najpierw sprawdź, czy dziecku podpasuje pieczywo.. bo nie każde dziecko lubi.. a na kanapkę możesz dać wędlinę, pieczony schab, albo po prostu masło.. może być też z pastą jajeczną (żółtko, trochę białka, przyprawy, koperek,odrobina jogurtu, żeby połączyć wszystko). Jak będzie pod koniec 9 miesiąca to możesz podać pieczywo z gładkim białym serkiem, twarogiem. (lub samo pieczywo, a twaróg z łyżeczki) Mój synek ma 12 miesięcy, a kanapki je właśnie z tymi rzeczami, które podałam wyżej. Czasem zje jajecznicę do pieczywa z masłem. Jako dodatki daję mu na kanapkę: pomidora, ogórka, czerwoną paprykę czy trochę keczupu. Kanapki je od dawna.

Gość gość
bułki raczej nie.. ciężko będzie podać, pogroić zdecydowanie dobre pieczywo Mój zaczynał od razowego, dopiero później wyczytałam, ze nie powinien takiego jeść.. jest to co prawda zdrowsze pieczywo, ale jednocześnie trudniej (czy tam dłużej) trawione.. więc do ok 12 miesiąca raczej jakieś białe. A teraz daję mu różnie.. raz białe, raz razowe.. zależy, co mam. (.kupuję w dobrej piekarni i mrożę)

Gość autorkaaaaaxsxsxsxsxsx
keczup to chyba nie bardzo dla malego dziecka?pomidory moj synek jadl juz nie ma alergii na nie zrobilam mu zupke z pomidorami ale nie wiem czy surowe mozna?i wydaje mi sie ze bulka grahamka jest zdrowsza od zwyklej bialej kajzerki...chcialabym zeby jadl wiecej"doroslego"jedzonka a mleko tylko rano w poludnie i na noc.i nie wiem co dac zeby byl najedzony.niedawno bylismy w szpitalu wypijal tam 250ml zupki i po godzinie poltora byl glodny

Gość gość
(pokroić)

Gość gość
synkowi (8mcy) daję zazwyczaj białe pieczywo, ale w tej chwili siedzi u mnie na kolanach i wcina kromkę żytniego z masłem

Gość gość
Keczup ****ardzo rzadko.. do tej pory jadł kilka razy zaledwie.. jeśli keczup ma dobre składniki to jest zdrowy, bo ma coś, czego nie ma w pomidarach bez przetworzenia.. więc keczup warto jesć,, byle dobry. Najpierw daj biały chleb (jakiś zytni), po 11-12 miesiącu przyjdzie czas na razowy i grahamki. Ja na początku dawałam niewielkie ilośc***omidora (bez skórki i te fragmenty bez pestek), ogórka czy papryki. Ale ponieważ wszystko ok.. to dawałam coraz więcej.. teraz od jakiegoś czasu daję normalnie.. pomidor i papryka ze skórą.