Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kogo dziecko pozno zaczelo wskazywac palcem bopediatra wyslala syna do neurologa

Polecane posty

Gość gość

Jw. W jakim to bylo wieku? Czy dziecko jest zdrowe? Moj syn nie wskazuje palcem, pediatra wyslala nas do neurologa aby wykluczyc autyzm, to jedyny nieprawidlowy objaw. Ktos mial podobnie?

Gość gość
a ile ma syn?

Gość gość
17 miesiecy.

Gość gość
Oby to był falszywy alarm, ale 17 m-cy to sporo i dobrze, że lekarz zareagował. Bądź dobrej myśli.

Gość gość
Wiem. Moze ktos mial ze dziecko zaczelo wskazywac pozniej a autyzmu nie ma?

Gość gość
Moja córka ma 22 miesiące, gada jak katarynka, a palcem nie wskazuje ;)

Gość gość
córka miała 12 miesięcy

Gość gość
Od coreczki 22 misiecznej - i nigdy nie wskazywala? A co zaim zaczela mowic/ Hjak sie komunikowala ze cos chce?

Gość gość
Nie, ona nigdy nie wskazywala. Komunikowala sie polslowkami, ale bardzo szybko zaczela mowic. Jesli sie jej zapytasz gdzie jest nocnik np. to sie na niego spojrzy i powie - TAM, ale nie pokaze palcem.

Gość gość
No moj wlasnie tez patrzy i mowi bardzo wyraznie "tam". Strasznie duzo rozumie, jest komunikatywny, towarzyski. Kurcze, nastraszyla mnie troche tym autyzmem.

Gość gość
Myślę,że nie ma sensu się nakręcac ani niepotrzebnie martwić. Na wizytę zawsze można iść dla świętego spokoju, ale skoro mówisz, że Twoje dziecko jest komunikatywne, to uważam,że nic mu nie jest :)

Gość gość
Podnosze.

Gość gość
Nie martw się na zapas, ale sprawdź. Jeśli jest to tylko ten jeden sygnał, to prawdopodobnie wszystko jest ok, ale na to na pewno odpowie Ci lekarz. Z własnego doświadczenia wiem, że lekarze są czasem przewrażliwieni, jeśli chodzi o rozwój dziecka (ale moim zdaniem to akurat jest na plus). Często taka wizyta u specjalisty po prostu rozwiewa wszelkie wątpliwości i obawy. U mojego synka podejrzewano ONM, niejednoznacznie, ale podejrzewano. Podstawą do tego był fakt, że był trochę do tyłu jeśli chodzi o rozwój fiz- aczkolwiek mieścił się w dolnej granicy normy (niepokojącym sygnałem był fakt, że nie podciągał się z pozycji leżącej na wznak podczas ciągnięcia go za rączki). I co? dziecko rozwój szybko wyrównało, zaczął chodzić "książkowo" na roczek, a nadal się nie podciąga- ma to gdzieś!! Tak więc jeden niepokojący sygnał jeszcze nie świadczy o chorobie!

Gość gość
dziekuje, na pewno to skontroluje, po prostu moze ktos mial podobnie...

Gość gość
Moje dziecko jakos nie wskazywalo palcem w ogole, po prostu nie chcial i tyle

Gość gość
Dzieki za odpowiedz, pocieszajace ze nie wszystkie dzieci musza wskazywac palcem. I jak rozumiem jest zdrowy? Tj nie ma autyzmu?

Gość gość
Zdrowiutki, ma 2,5 roku, gada jak ajety od 1,5 roku; wie co to humbak, pekari i kukawka; zna wszystkie planety i potrafi wskazac na zdjeciach i jeszcze wield potrafi. Nigdy nie pokazywal reka, jesli juz to patrzyl na cos; a swoja droga to glupie- najpierw czeka sie zeby dziecko wskazywalo palcem, a potem tlumaczy sie ze ma niepokazywac bo to brzydko...m

Gość gość
teraz panuje moda na autyzm- niestety. Wystarczy że nie robisz tego co wszyscy i już pyyyyk masz autyzm:( Koleżanki synek bardzo, bardzo wstydliwy poszedł do przedszkola po ok 2 tyg jeszcze się wstydził niektórych dzieci no to zaraz go do neurologa, psychiatry itp bo na bank autyzm PARANOJA

Gość gość
To ja ,mama 22-miesiecznej corci. Wlasnie ostatnio sie smialam, ze nie bede musiala corci oduczac pokazywania palcem. :D Ja uwazam, ze owszem, moze to byc objaw autyzmu, ale tylko wtedy, kiedy niepokojacych objawow jest wiecej i tu kierowalabym sie w strone komunikacji z innymi. Samo niewskazywanie palcem wedlug mnie w ogole nie jest zadnym objawem czegokolwiek.

Gość gość
Chyba 'czyje' dziecko, analfabetko ? D**y dać to umiesz, ale nauczyć się ojczystego języka, to zbyt trudno :O

Gość gość
Moj synek zaczal pokazywac palcem 3 dni przed 18 miesiacem. Wcześniej podbiegal do przedmiotu i przynosil a jak nie dalo sie to zdarzylo mu sie cala raczka pokazac. Od zawsze byl bardzo komunikatwny i wesoly a takze wykonuje wiele czynnosci o ktore poprosze.Teraz ciagle wszystko pokazuje palcem razem ze slowem tu, tam a takze nazwami przedmiotow. Nie przejmowalam sie tym ze inne dzieci juz dawno umialy pewne czynnosci bo kazde rozwija sie we wlasnym tempie.Aha dodam ze syn od urodzenia jestem pod kontrola neurologa ze wzgledu na napiecie miesniowe i lekarz nie widzial nic niepokojacego w tym ze dlugo nie pokazywal palcem. Glowa do gory autorko :)

Gość gość
Oczywiście czyje. Mój błąd. Ale to nie upowaznia Pani do wyzywania mnie. Dziekuje wszystkim mamom za komentarze :) Od razu mi lepiej, spokojniej, czekac na neurologa. Sadzilam, ze wszystkie dziec****kazuja okolo roku.

Gość gość
a tak mnie zastanawiam czy uczyłyście dziecko wskazywać np oglądając książki jak było niemowlęciem, czy wskazywałyście rzeczy palcem albo mówiłyście im żeby pokazywały paluszkiem ale nie 1 czy 2 razy ale codziennie.

Gość gość
Ja pokazywalam non stop - autorka. Sama tez ukladam odpowiednio reke dziecka. Kilkadziesiat razy dziennie sama pokazuje palcem i... nic.

Gość gość
Hehe, no maz tak zartuje, ze widac mamy kultoralne dziecko ;)

Gość gość
Kulturalne*

Pokazywanie palcem oznacza komunikację. Jeśli dziecko jeszcze nie mowi to zazwyczaj pokazuje - co chce lub to co go zainteresowało i chce się tym podzielić z rodzicem (mama patrz, samolot) - zwłaszcza pokazywanie rzeczy rodzicom w celu podzielenia się z nimi wrażeniem jest istotne z punktu widzenia diagnostyki zaburzeń. Jeśli dziecko kompensuje w inny sposób ten gest i jest komunikatywne to spoko. Gorzej jeśli tak nie jest. Pokazywanie palcem to podstawa komunikacji niewerbalnej. zdrowego dziecka nie trzeba tego uczyć.