Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lejlla

Ćwiczenia w ciąży z podwyższonym ryzykiem

Polecane posty

Gość Lejlla

Czy ćwiczyłyście w ciąży? Jakie ćwiczenia / lub rodzaj ruchu są bezpieczne w 3 trymestrze? Chcę ćwiczyć, ale boje się czy to jest bezpieczne. W poprzedniej ciąży chodziłam na basen i siłownię i poroniłam w 9 tyg...nie znam przyczyny, ale w tej robiłam wszystko inaczej niż wtedy, dlatego nie ćwiczyłam. Chodzę codziennie na godzinny spacer, ale teraz czuję, że brakuje mi dodatkowego ruchu. Na youtube są ćwiczenia, ale nie jestem pewna, które są bezpieczne, niektóre to pompki lub lekkie skłony ale koleżanka ostatnio wylądowała z krwawieniem na pogotowi, bo zbyt szybko zgieła się, żeby zawiązać buty.

Gość gość
przede wszystkim powinnas zapytać o to lekarza, bo to on- na podstawie przebiegu ciąży- może podjąć decyzję, czy w Twoim przypadku ćwiczenia są wskazane

Gość Lejlla
Nie mam możliwości zapytania lekarza ponieważ mieszkam w Skandynawii, a tutaj przez całą ciążę nie ma się kontaktu z lekarzem. Poza 1 USG, które miałam w 20 tygodniu jest kontakt z położną, która każdemu (bez względu na stan) mówi, że powinien się dużo ruszać...

Gość Lejlla
O tym, że moja ciąża jest ciążą podwyższonego ryzyka wiem, bo przeczytałam w internecie, że po poronieniu kolejna ciąża taka właśnie jest

Gość gość
Nie mialas badania usg w 12 tyg? Chodzi o kosc nosowa i nt

Gość Lejlla
Nie, tylko w 20. Żeby mieć badanie prywatne, które nie jest załatwić, musiałabym jechać 150 km do innego miasta. Ale w czasie tego, które miałam powiedziano mi że wszystko jest OK, więc też nie czuję potrzeby dodatkowego (szkoda tylko że płci nie mówią..). Tak więc, podczas każdej (nieobowiązkowej zresztą) wizyty, położna pyta jak często się ruszam, czy chodzę tą godzinę dziennie i czy ćwiczę, a ja nie ćwiczę, bo się boję. Czy macie jakieś sprawdzone ćwiczenia lub inne formy ruchu? Które są bezpieczne?

Gość Lejlla
Dodam, że ginekologicznego badania nie ma przez całą ciąże, a przed porodem nie ma USG, tylko położna rękami wyczuwa ułożenie:) Taki kraj:) Po przyjeździe do Szwecji zaproszono mnie tylko na rutynową cytologię, ale to było dawno

Gość gość
Dziwne to naprawde, a badania krwi, moczu cisnienie. A jak sa powiklania, jak oni to sprawdzaja

Gość Lejlla
Moż podacie linka do jakichś sprawdzonych/przećwiczonych? Najlepiej takich dla 3 semestru. Wolę ćwiczyć coś przetestowanego :) Badania krwi i moczu mam czasem prze izytą u położnej u pielęgniarki. Nieprawidłowości sprawdzają w czasie tego badania w 20 tyg., albo jak jest coś nie tak z Twoim zdrowiem lub może jak wyniki krwi źle wyjdą.