Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość beti z pomorskiego

jak obliczane jest L4 w ciąży

Polecane posty

Gość beti z pomorskiego

Cześć dziewczyny, mam dwa szybkie pytania. We wrześniu zmieniłam pracę, pozostałą część roku pracowałam na cały etat u innego pracodawcy i nie miałam przerwy między jedną a drugą pracą. Teraz jestem w ciąży i idę na L4 i stąd moje pytanie: 1) czy będąc na zasiłku chorobowym ZUS wypłaca mi średnią z 12 m-cy, czy tylko z miesiecy przepracowanych u obecnego pracodawcy? 2) to samo pytanie, ale o pieniądze, które dostanę podczas urlopu macierzyńskiego.

Gość beti z pomorskiego
podnoszę

Gość beti z pomorskiego
nikt nie wie?

Gość gość
liczy sie srednia z 12 ostatnich miesiecy. nie ma tu znaczenia zmiana pracy. to samo sie tyczy macierzysnskiego.

Gość beti z pomorskiego
dziękuję za odpowiedź. A czy miesiące kiedy będę na L4 wliczają się do średniej wyliczanej dla zasiłku macierzyńskiego? Czy średnia wyliczana jest z ostatnich 12 przepracowanych miesięcy?

Gość gość
Podnoszę. Też jestem ciekawa jak to jest.

Gość cheeky brown
A ja mam pytanie czy majac umowe zlecenie ale odprowadzane mam na niej skladki to czy powyzej 3 miesiaca ciazy moga mnie zwolnic? Czy jest jakas ustawa ze nie mozna zeolnic kobiety ktora jest powyzej 3 mc?

Gość gość
srednia jestobliczana tylko raz

Gość gość
Z tego co wiem liczy się czas przepracowany u danego pracodawcy a nie z 12 miesięcy( ale u różnych pracodawców)

Gość gość
A wiec informacje są sprzeczne :) Może jeszcze się ktoś wypowie. Przypomnę,ze przez ostatnie 12 m-cy miałam ciągłość pracy z takim samym wymiarem,ale od września zmieniłam pracodawcę.

Gość gość
liczy się średnia z ostatnich 12 m=cy, a zmiana pracy nie ma nic do rzeczy. Do sredniej liczy się też L4, jak jest ciążowe to nic nie zmienia, ale jak wcześniej było zwykłe to obniży średnią. Średnia jest liczona od nawa dla każdego l4.

Gość gość
No niestety powyższy komentarz mija się z rzeczywistością. Jest liczona średnia z 12 m-cy,ale jeśli w tym czasie kobieta zmieniła prace i nie "uzbierała " jeszcze 12 m-cy to ZUS wypłaci jej średnia za ilość miesięcy przepracowanych u obecnego pracodawcy.

Gość gość
Ja dzwonilam do zusu kiedyś bo zmienila mi sie forma umowy i nie biorą średniej z 12 mies tylko srednia przepracowana na nowej umowie...czyli w twoim przypadku od nowego pracodawcy.