Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwiatkofska

bezsenność

Polecane posty

Gość kwiatkofska

kto cierpiał ten wie jakie to męczące. mam problem od dawna.byłam u psychiatry.dał tablety.spałam.a za chwile problem powrócił... spróbowałam medycyny naturalnej..ziółka i akupunktura....to samo. czy do końca życia prochy? mam problemy wrzodowe więc staram się nie jeść tabletek .. ale co zrobić gdy nie wiem po co sięgnąć.. mam problem z zaśnięciem. kładę się koło 24 a zasypiam o 2 a nawet o 6... rano jestem nieprzytomna. Próbuje docucić się koło 9 ale jak zasnęłam o 6 to nie jestem w stanie. Po alku zawsze śpię dobrze.... Więc wstaję koło 10-11 i zanim wezmę się za cokolwiek znów jest ciemno.... co chyba dodatkowo wpędza mnie w jeszcze gorszy nastrój... nie mam siły na sprzątanie, pracę, sporty, spotkania ze znajomymi. Jestem nieprzytomna...Może ma ktoś podobnie. Chyba znów muszę się wybrać do lekarza.Wiem, pomoże ale wszystko wróci wraz z zaprzestaniem brania tabletek. A przecież tabletki typu zolpic nie są obojętne dla organizmu ....Może ktoś zna inny sposób wart polecenia???????????/

Gość gość
A może zgłoś się do psychologa?

Gość kwiatkofska
Byłam. Psycholog skierowała mnie do psychiatry po tabletki nasenne.

Gość kwiatkofska
czyli albo albo prochy i normalne życie albo męka...

Może przyczyną jest stres? Spróbuj zwiększyć aktywność fizyczną, zacznij ćwiczyć, na koniec dnia rób sobie aromatyczną kąpiel, tak żeby odprężyć ciało. Zmień też nawyki żywieniowe na zdrowsze. Może zapisz się na jogę? Poznasz tajniki odprężenia i medytacji, nauczyć się wyciszać ciało i umysł. Jeżeli odczuwasz, że problem leży głębiej wybierz się na kilka sesji do psychologa:)

Gość mkkaaffee
Mam to samo. Po latach prób i błędów znalazłam sposób na moją bezsenność: 1. Budzenie się "na siłę" wcześnie rano przez tydzień i łapie rytm snu przed godz. 23. Kiedyś to była 5 godzina a teraz wystarczy 7 rano. 2. Przed snem piję szklankę mega mocnej melisy tj. 1/3 szklanki melisy sypanej zlewam szklnanką wrzątku. Nic na mnie lepiej nie działa przed snem jak ta mega mocna melisa. Ważne by nie była w saszetkach bo tam jest sam badziew. Przymierzam się do posadzenia melisy w doniczce. Piję ją nałogowo :) Rano piję słabszą. Daje melisa tzw. radość serca. 3. Kolejną rzeczą jaką zauważyłam, że pomaga mi na wybudzanie to rano na czczo ssam olej 20-30min. Wypluwam toksyny z tym olejem, które kiedy nie ssam oleju doprowadzają do tego, że i trudo mi zasnąć i wybudzam się po kilka razy w nocy. Po tygodni ssania oleju mam wyśmienity sen. To są moje wypróbowane i stosowane metody na dobry sen. A Wy jakie macie?

Gość mkkaaffee
A i zapomiałam dodać, że zauważyłam, że bezsenność dopada mnie po zarwaniu nocy tj. obejrzeniu filmów w nocy albo zasoedzenie się przed kompem jak np. teraz ;) No ale właśnie wypiłam meliske i oczka się kleją. Dobranoc:)

Gość gość
z jogą próbowałam.fajna sprawa ale jakości snu nie podniosła. uprawiam sport 3 razy w tyg.... staram sie juz po 15 nie dotykać kawy, a koło 20 wyciszać się, próbowałam nie włączać kompa i tv.... ale nie daje to nic. Dziś wzięłam książkę ale nawet przy niej nie ziewnęłam więc przeczytałam całą... Tematu z melisą nie próbowałam. Kupię ją w zielarskim? Zwykła w saszetkach nie działa podobnie jak ziołowe bez recepty na spanie. A co to za olej i gdzie go kupić? Staram się odżywiać zdrowo, chociaż miewam słabość do słodyczy i smażeniny... ale uwielbiam owoce i warzywa, nie piję nic gazowanego. Nie mam teraz stresów ani większych problemów. Fakt, że nie umiem wyłączyć myśli(często czarnych) przed snem i wtedy się negatywnie nakręcam i analizuję co złe...i to też chyba nie pomaga.

Gość kwiatkofska
faktycznie trzeba jakiegoś psychologa odwiedzić na jodze nie nauczyłam się technik oddychania i medytacji, to było raczej jak spokojniejszy aerobik. I nie mam pojęcia jak wstać rano jak zasnę tak późno... i błędne koło się nakręca, bo im dłużej pośpię rano tym gorszy problem wieczorem.przez to, że tak mało widzę słońce to jest jeszcze gorzej...chyba zaczyna się jakaś deprecha.....

Gość kwiatkofska
dodam jeszcze, że nigdy nie śpię w dzień

Gość gość
tez mam z tym problem, dzisiaj tej nocy nie przespie, bo rano musze wstac o 8 i jestem pewna ze nie dalabym rady sie obudzic, wiec wole sie juz nie klasc... mam od kilku lat bardzo rozregulowany tryb zycia i sen... chcialabym to naprawic, ale to nie bedzie proste... Też korzystalam z tabletek nasennych, roznych uzywek, alkoholu itp, ale to pomaga na krotką mete, a tak naprawdę szkodzi. Może rzeczywiście wysiłek fizyczny pomaga zasnąć. pamiętam jak na kursie instruktora fitness ćwiczylam po 8 godzin dziennie to jak wracalam do domu to mialam sile tylko zjesc, wziac prysznic****olozyc sie spac, trening i zdrowe odżywianie to chyba najlepszy sposob by wrocic do normalnego trybu zycia, ale jednoczesnie trzeba bedzie skonczyc z imprezami :)

Gość gość
ja dalej nie śpię.dziś zamykam kółko. nie śpię wcale. jutro się przemęczę ale zasnę jak człowiek.Tez mam nieregularny tryb zycia .I to chyba 50% problemu.Staram się ruszać ale 8 godzin to nie dam rady... zawał murowany..hi hi!!!

Gość Agunia7766
Ja od kilku lat zmagam się z bezsennością. Stosowałam i zioła i ciepłe kąpiele i nawet specjalne ćwiczonka. Niestety nie przyniosły one żadnych trwałych efektów. Teraz stosuję dokładnie ten preparat - www.skracaj.com/8e20.html i od razu jest lepiej. Zasypiam bez problemu, nie budzę się w nocy, a rano wstaję naprawdę wypoczęta.

Gość rotka85
Mam tak samo. Był czas, że nie spałam trzy doby, a po nich spałam cały dzień. Przecież tak nie da sie żyć. Wtedy jeszcze studiowałam i myślałam, że zwariuję. Poszłam do psychiatry i przepisał mi leki, trochę się po nich poprawiło. Potem zaczęłam uprawiać wysiłek fizyczny, kilka porad znalazłam jeszcze na http://bogatyumysl.pl np. zmiana pracy i zwracanie większej uwagi na odpoczynek.

ty nie pracujesz. ja pracuję. nie walcz z tym. organizm sam sobie odbierze co jego. poczekaj, padniesz i się wyśpisz... Nic na siłę. Ciesz się chwilą, obejrzyj coś.

Gość gość
...tych tabletek nie znałam... ale cenę też mają niezłą... 122zł za 30 kapsułek.. nieźle...

Gość wypierdziany kurczak
a dziś znowu to samo... w ciągu 2 dni spałam około 9 godzin.... czy będę spała 1 na 2 dni????????? i była dziś godzina sportu ... był spacer na mrozie... i nic?????? mam dziś tabletki nasenne... ale nie chce ich brać. próbowałam kupić dziś melisę w liściach ale w naszym ziołowym takich rarytasów nie ma

Gość jolka12
Nie wiem jakie masz leki. Jeśli są to leki nasenne nowej generacji działają szybko i równie szybko się wchłaniają, dzięki czemu rano budzimy się rześcy i wypoczęc****owinno się je podawać na kilka minut przed położeniem do łóżka, bądź w łóżku. Brane 2-3 razy w tygodniu stanowią zagrożenia uzależnieniem się od nich.

Gość gość
az tak zaawansowanego stopnia to nie miałam,ale co nie co wiem, jak może to uprzykrzyć zycie:/ a może pojdz do neruloga? Ja zanim udałam się na wizytę i podjełam się leczenia neurologicznego, też wiele metod próbowałam- z różnym skutkiem. Kilka wizyt w gabinecie http://walentynykaneurologgdansk.pl/ pozwoliło mi jakoś wrócić do normalnego życia, czasami się boje, że bezsenność może wrócić , jednak jestem dobrej myśli.

Bezsenność jest bardzo wredną dolegliwością, dlatego warto zastosować zasady higieny snu (regularna pora snu, wietrzenie sypialni, kubek mleka, kapięl itp.) tudzież herbaty ziołowe (np. melisa, waleriana) i preparaty ułatwiające ułatwiają zaśnięcie (np. melatonina, środki uspokajające). Więcej porad dotyczących snu, bezsenności i zasypiania znajdziemy na http://www.nabezsennosc.pl - a jest ich tam całkiem sporo.

Gość LenaW
też miewam problemy ze snem, zasypiam nad ranem i ledwo przytomna budzę się po 2 godzinach snu - zwłaszcza kiedy jestem dużo pod wpływem stresu (czyli coraz częściej), właśnie postanowiłam coś z tym robić bo póki co tworzy się błędne koło - jestem niewyspana i zmęczona więc trudniej mi się pracuje więc mam więcej stresu więc nie mogę zasnąć... chyba sięgnę po jakieś tabletki ale czy można je dostać bez recepty?

W aptekach jest wiele preparatów dostępnych bez recepty, które pomagają zwalczać bezsenność. Podczas wyboru zwróć uwagę na obecność w nich składników ziołowych, które pomogą zwalczyć stres oraz melatoniny, która wyreguluje rytm snu i czuwania. Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat suplementacji w bezsenności, pisz! Postaram się pomóc. :) Pozdrawiam. Magda, doradca online Sen Apotex. www.senapotex.pl

Na bezsenność najlepsza dieta zasadowa. Miałam ten sam problem, ale jak przeszłam na wegetarianizm problem sam zniknął. Odstaw stopniowo mięso, zacznij jeść więcej warzyw i owoców, nie jedz pszenicy, drożdży, z mlecznych tylko naturalny, bezsmakowy jogurt i zaczniesz sypiać jak niemowlę.

Gość magdaSENapotex
Do walki z bezsennością nie musimy od razu zmieniać całego stylu życia. Mięso jest również potrzebne, dostarcza nam wiele potrzebnych składników. Na początek warto zastosować melisę, chmiel, czy melatoninę. Kto wie, może akurat pomoże i obejdzie się bez radykalnych zmian. usmiech.gif Pozdrawiam. Magda, doradca online Sen Apotex www.senapotex.pl

Gość LenaW
wybiorę się do apteki poszukać coś dla siebie - mam nadzieję że ceny przystępne, skład zapamiętałam - dzięki za poradę.

Gość gość
ja nie wyobrażam sobie nie jeść mięsa... ale podziwiam ludzi którzy mają na tyle silną wolę że im się to udaje już raczej wolę zmienić otoczenie które mnie stresuje (np. pracę - bo widocznie nie jest tego warta) a jeśli wiem że to chwilowy okres to jednak sięgnąć po suplementy i za jakiś czas wrócić do normalnego życia

Zgadza się. Na początek zawsze warto wybrać metody niefarmakologiczne. Jednak one wszystkim nie pomogą i wtedy należy sięgnąć po specjalne środki. Pozdrawiam. Magda, doradca online Sen Apotex. www.senapotex.pl

Przed snem nie należy pić pobudzających napojów, takich jak kawa czy herbata, nie można się przejadać, najlepiej minimum godzinę przed pójściem spać nie korzystać z komputera, w Internecie można znaleźć różne techniki relaksacji, które pomagają w zaśnięciu, np. wizualizacja.

Higiena snu to podstawa. Bez niej nie będzie można w pełni pokonać bezsenności, a środki farmakologiczne pomogą tylko doraźnie. Pozdrawiam. Magda, doradca online Sen Apotex. www.senapotex.pl

Gość gość
ile takie tabletki działają ile godzin?