Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy wiecie co to rodzicielstwo bliskości

Polecane posty

Gość gość

Czy wychowujecie dzieci w myśl rodzicielstwa bliskości czy raczej nie wiecie co to, i stosujecie tzw. "zimny chów".

Gość gość
może kafeteryjne mamy nie zrozumiały pytania? ;)

Gość gość
Prawdopodobnie nie :)

Gość gość
Gdybyś zadała pytanie "co lepsze pierś czy butelka" to by się odezwały ;)

Gość gość
haha albo "szczepić czy nie szczepić?" :P

Gość gość
tak wiemy - to jest ciumkanie i obchodzenie się jak z jajkiem z dzieciakiem do jego osiemnastych urodzin. I jest bardziej potrzebne nadwrażliwej i zbyt kochającej mamusi niz dziecku.

Gość gość
tak myślałam, że nie wiecie :)

Gość gość
trudno się mówi. Myślę, ze nikt nie będzie się z tego powodu strzelał ani wieszał/topił. :)

Gość gość
A jak ktoś nie ma dzieci?

Gość gość
ja wiem, tzn wiedze mam z ksiązki pt " w głebi kontinuum"/ Rodzicielstwo l\bliskow\sci to zaspokajanie w 100% potrzeb dzieci, własnie ze spaniem z nimi tak dlugo jak one tego potrzebuja. Karmienie piersia oczywiscie , noszenie dziecka non stop przy sobie przez -8 miesiecy, reagowanie na kazdy placz, usypianie w ramionach.

Gość gość
przez 6- 8 miesiecy, bujanie, lulanie, glaskanie , nie pozwalanie na płacz itd

Gość gość
to też bardzo udane pożycie z dziećmi np. stosunki analne albo wspólne kąpiele.

Gość gość
8 miesięcy bujania dziecka? Musiałabym na głowę upaść by tak podporządkowac całe życie tylko bujaniu.

Gość gość
mój ojciec to jeszcze jurny ogier :classic_cool:

Gość gość
Jestes kafeteryjna mama skoro znasz to forum wiec nie wywyzszaj sie w dziwny sposob bo to zabawne... Wspolczuje spoleczenstwu ,,n-lom dzieci takich rodzicow...sama tez to praktykujesz?i jak zwykle skrajnosc i ograniczenie rozumowania-bo jak nie tak to od razu zimne wychow.w biektorych ciasnych umyslach nie da sie pohac ze mozna starac sie dziecjo wychowywac w systemie nagrod i kar,pewnych zasadach,regule ze wszyscy w domu sa jednakowo b wazni i wszyscy sie kochamy tak samo mocno a jednoczesnie nie stosowac zimnego chowu,przytulac,mowic kocham Cie itd. Znam takie dziecko wychowywane w ten sposob.i mamusia i dziecko nienormalne.kalectwo a dz.odpychajace .wychowane zgodnie z mysla jestem pepkiem swiata.karmiobe do uwaga 3lat.wozone wozkiem uwaga do 5.postawa roszczeniowa wobec wszystkich.ja ja ja.kazde zyczenie spelniane.nigdy zadna kara. Do przefszkola nie bo pani zamiast przytulqc kaze zolza jedna po sobie zabawki sprzatac a w domku robi to mama i dziadkowie.ojciec traktowany jak bankomat.na zawolanie kazda zabawka.spoleczenstwu taka osoba sie nie przysluzy.

Gość gość
weźcie pod uwagę że mądrzejsi osobnicy wchodzą się tu pośmiać a nie rozmawiać na poważnie

Gość gość
dziecko wychowane w sposób opisany powyżej staje się wzorowym liberałem i kandydatem na wytrwałego klienta psychoterapeutów i psychiatrów. P.S. Jem kupę :classic_cool:

Gość gość
Przytulam swoje dziecko, mówię, że je kocham, okazuję uczucia, ale np. dziecko ma jasno powiedziane co wolno a czego nie, a nawet jak zaczyna dostawać ataku histerii, nie ulegam, mówie że nie robi to na mnie żadnego wrazenia i odchodzę. I takich przykładów jest mnóstwo. Dziecko wychowuję a nie hoduję.

Gość gość
Trzeba dziecku od maleńkośc**przybliżać idee Lenina.

Gość gość
Juz były taki temat. skorzystaj z wyszukiwarki,. Ja stosuję cos pomiędzy, czyli zdrowy rozsądek.

Gość gość
no ja stosuję chociaż może nie do końca, początek zgadza się karmienie piersią, spanie z dzieckiem, noszenie w chuście ale ogólnie moje dziecko oprócz zasypiania nie wymagało noszenia raczej przeciwnie wolało samo przemieszczać się, może to zasługa wytulenia w pierwszych miesiącach i w nocy. Za to lubi bawić się z nami. To jest drugie dziecko, pierwsze wychowywanie inaczej i widzę różnice. Rozwój intelektualny podobny natomiast emocjonalny zupełnie inny co rzutuje na stosunek do ludzi, relacje z innymi, komunikatywność itd. Staram się zrozumieć potrzeby dziecka i wyjść im na przeciw, jeśli nie mogę to staram się tak odmówić aby dziecko nie poczuło, że lekceważę jego potrzebę, tylko mam ku temu powód.

Gość gość
Drogie mamuśki, jakbyście się nie starali i tak dorosłe dziecko was oleje, dziecko albo jego partner. Nie ma co się tak spinać. :classic_cool:

Gość gość
Chcemy wychować dziecko na nasz klon :D

Gość gość
nawet fryzurkę koniecznie musi mieć identyczną

Gość gość
olewasz rodziców? U nas jest inaczej, więc nie generalizuj :O

Gość gość
A jak jest u Ciebie? Masz czas i dla rodziców i dla własnych dzieci?

Gość gość
Mam i dla teściów tak samo a w czym problem, można spędzić czas wspólnie, kiedyś to było normalne i nikogo nie dziwiło.

Gość gość
o ale od tamtych "innych" czasów minęło ze 30-40 lat teraz to już całkiem inne pokolenie, inne zwyczaje i wartości, inne życie tamte czasy, rodzinnych więzi już nie wrócą, każdy żyje tylko dla siebie

Gość gość
ja bardzo szanuję rodziców i teściów, Często chodzimy razem na plażę nudystów albo do sauny czy innych takich :)

Gość gość
20.01.14 [zgłoś do usunięcia] gość ja bardzo szanuję rodziców i teściów, Często chodzimy razem na plażę nudystów albo do sauny czy innych takich usmiech.gif x Brawo! To się nazywa budowanie prawidłowych więzi rodzinnych, i jak zdrowo. :D