Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 2222333ddddddddddd

MAM problem z UMOWA

Polecane posty

Gość 2222333ddddddddddd

Dzisiaj mija dokładnie 18 dni od kiedy pierwszy raz pojawiłam się w pracy. Do tej pory niestety nie dostałam umowy. Wiem ile będę zarabiać i że dostanę umowę zlecenie (o ile ją dostanę kiedyś) poza tym nie wiem nic. Studiuje więc nie wiem czy pracodawca ma obowiązek zgłaszać mnie do zusu. Czy w tej sytuacji mogę odmówić jej podpisania ? Kasy za przepracowane dni mi chyba nie wypłacą pechowiec.gif Mam się upominać o tą umowę ? ...

Gość gość
głupie pytanie, nie zwlekaj, marudz codziennie ze chcesz umowe. Masz do tego prawo. Teraz pracujesz na czarno co jest karalne

Gość toooooooooojaaaaaa0111
a jak tej umowy nie dostanę... mówili że tak, ale tyle czasu już minęło że mam spore wątpliwości. Chyba nie muszę zgadzać się na pracę bez spisanych jej warunków ?

Gość toooooooooojaaaaaa0111
Pracodawca nie ma moich żadnych danych, oprócz tego co było w cv czyli nic konkretnego oprócz imienia i nazwiska ...czy to normalne ? czy nie potrzebuje żadnych danych typu miejsce zameldowania, pesel, nip itd do sporządzenia umowy?

Gość gość
oczywiście że POTRZEBUJE!!! chociażby NIP. Jeśli do tej pory nie chciał od Ciebie żadnych danych to bardzo podejżane. Musisz sama sie dopominać,bylam kiedys w podobnej sytuacji, niestety takie czasy teraz..

Gość neetee089
Skoro umowa powinna być już dawno u mnie do podpisania, a pracodawca nie ma żadnych konkretnych danych oprócz imienia i nazwiska to znaczy, że lipa z robotą? ... :( jak rozwiązała się ta sytuacja u ciebie?

Gość The Spermados
praca na czarno nie jest karalna karalne jest ZATRUDNIANIE na czarno z tego co mi wiadomo 🖐️

Gość gość
marudzilam marudzialm aż w końcu podpisalam umowe, ale sam z siebie nie wyszedł z propozycją podpisania

Gość gość
Naślij PIP. Zgłoś to mailowo lub telefonicznie. Wówczas będzie szansa, że dostaniesz umowę. A wcześniej dopominaj się. Zrób w tej sprawie wycieczkę do kadr/księgowej/szefa. Powiedz, że być może sobie zapomnieli o Twojej umowie więc Ty przychodzisz im przypomnieć. Może zwyczajnie się ociągają z umową i jak im przypomnisz się "obudzą" bo np. kadry/księgowa/szef mają dużo pracy. Też tak kiedyś miałam i umowe dostałam dopiero po ponad miesiącu pracy mimo wypłacanego wynagrodzenia bo zwyczajnie się ociągali a pierwsza umowa była równocześnie rachunkiem za wynogrodzenie. Popytaj innych pracownikó jakie panują tu zasady i jak mieli ze swoimi pierwszymi umowami.

Gość gość
ta, powiedzą c**pracownicy...oni się cieszą, że są na dalszym etapie w hierarchii firmy a nie na końcu przewodu pokarmowego jak ty. Ciekawe jak udokumentujesz przez PIPem/sądem te obiecanki szefostwa, jak ci nie będą chcieli zapłacić...