Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mały obwód główki i małe ciemiączko u niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Witam Was, Moja Córeczka ma skończone 3 miesiące (dokładnie 14 tygodni). Ostatnio dostałam od neurologa dziecięcego skierowanie na USG przezciemiączkowe, z rozpoznaniem "małe ciemię". Poza tym powiedziała, że dzidzia mam małą główkę, tylko 35,5 cm w obwodzie, a powinna mieć przynajmniej 37 cm. Czy to jest bardzo niepokojące ?? W książeczce zdrowia dziecka jest napisane, że przy wypisie dziecka ze szpitala ciemiączko przednie wynosiło 2x1. Ponadto obwód głowy był 32 cm, obwód klatki piersiowej 32 cm. Czy to ciemiaczko 2X1 było prawidłowe ? JAkie parametry miały Wasze dzieci ? Napiszcie proszę !

Gość gość
wedlug mnie obwod glowy rosnie w miare w porzadku, mniej wiecej w tym czasie glowa powinna zwiekszac sie maks 1,5-2cm na miesiac, napisalam ze maksymalnie, ale pilnuj ciemiaczka, zrob to usg i bedziesz spokojniejsza

Gość gość
2x1 to nie tak mało. Pewnie każą odstawić Ci witaminę D. Nie martw się na zapas. Pewnie wszystko będzie ok, to dość częsty problem.

Gość gość
Moja córka urodziła się z obwodem głowy 33 cm i ciemiączkiem 0,5 x 0,5 cm. Wszystko w porządku, a USG przezciemieniowe to tak na wszelki wypadek.

Gość gość
ma małogłowie, spoko, na to jest renta

Gość gość
Idiotko lekarzem jesteś i masz rentgen w oczach? Mała główka nie musi oznaczać małogłowia. Autorko może być małe ciemię, a niezrośnięty szew czaszkowy i główka będzie ładnie rosła. Ja również byłam u neurologa i na tym usg i wszystko było ok. Dziecko ma 8 miesięcy zaczyna stawać z podparciem, raczkuje. Rozwija się prawidłowo. Nie masz się co martwić. A moja córka miała dużo mniejsze ciemię.

Gość gość
Usg przeziemieciączkowe ok, komory nieposzerzone, nie ma oznak ciaśnienia etc Ps.Wczoraj pediatra mierzyła główkę i było 37 cm. Kazdy mierzy głowke jak chce..

Gość gość
No i dobrze :) Swoją drogą z tym mierzeniem prawda. 3 tyg temu mój syn miał 39,5 a wczoraj 39 :D Jak nic łeb mu zmalał :P