Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość a do z

Poród w wodzie

Polecane posty

Gość gość a do z

Proszę o wypowiedź dziewczyn, które rodziły w wodzie. jestem w 35tc i wczoraj pielęgniarka zapytała czy chciałabym taki poród. jest to moja druga ciąża, pierwszy poród miałam w normalnych warunkach szpitalnych. Teraz będę rodziła w centrum położniczym gdzie są dostępne baseny dla rodzących. Powiedziałam jej, że chciałabym spróbować, ale w sumie nie znam nikogo kto rodził w wodzie i ciekawią mnie opinie...

Gość gość a do z
Czy żadna z mam nie rodziła w wodzie?

Gość gość
nie rodziłam w wodzie, ale dużo słyszałam dobrego. mniej boli tkanki lepiej się rozciągają woda odpręża gdyby nie planowa cesarka, chciałabym rodzić w wodzie.

Gość gość a do z
też mi się wydaje, że wygląda to jakoś bardziej przyjemnie niż poród "na sucho". jedyne co na dzień dzisiejszy mogę to obejrzeć kilka na youtube... Myślałam, że znajdzie się kilka dziewczyn, które mają doświadczenie...

Gość gość
początek porodu super, relaksacja, ciepła woda, dziecko przyszło na świat też do wody, dla niego super, dziecko wycisagnęli a potem wanna wypełniła się krwią z dróg rodnych, widok masakra. Jak z wanny wyszłam nawet mnie nie opłukali z tej krwi tylko ubrali od razu w koszulę. Jeśli miałbym rodzić raz jeszcze to pierwszy okres porodu w wodzie ale sam finał na łóżku porodowym. Oczywiście z dzieckiem wszystko ok.

Gość gość a do z
a czy to krwawienie było takie jak zazwyczaj po porodzie czy miałaś jakieś komplikacje? czy brałaś później prysznic po jakiś 2 godzinach? czy miałaś swoją łazienkę dostępną non stop czy przenieśli Cię po porodzie na inny oddział?

Gość gość
Ja rodziłam ale łożysko juz urodziłam "na sucho". Wspominam super ale od porodu w wodzie lepszy był dla mnie poród na klęczkach :)

Gość gość a do z
a czy ten na klęczkach był Twoim drugim porodem? z reguły mówi się, że drugi poród i tak jest łatwiejszy... Czy sama chciałaś urodzić łożysko na sucho, czy lekarz tak zdecydował?

Gość gość
Na klęczkach był moim pierwszym porodem. Zresztą był to poród domowy (nie mieszkam w Polsce od 15 lat) zaś drugi ze względów zdrowotnych musiał się odbyć w szpitalu ale miałam wybór i wybrałam poród w wodzie :) Położne poprosiły o wyjście. Wydaje mi się, że zrobiły to z wygodnictw by potem łatwiej im było wanne wyczyścić :P

Gość gość a do z
Dzięki za odpowiedz :) zobaczymy jak to u mnie będzie...może w trakcie to ja zdecyduję, że pod koniec wyjdę z wody, kto wie :)

Gość gość
Powiem ci szczerze, że u mnie pod koniec skurcze były takie silne, że nie wiem czy bym sie doczłapała do pokoju obok nie mówiąc już o wejściu na fotel :P

Gość gość a do z
ale u mnie są jednoosobowe pokoje z wanną i łóżkiem zaraz obok. nawet jak powiem, że chcę rodzić w wodzie to za 5 min. mogę się rozmyślić i przejść na łóżko...zobaczymy :)

Gość gość a do z
ogólnie jestem podekscytowana i chcę spróbować :)

Gość do goscia z 10 46
ja rodzilam w wodzie (nie w Polsce) byl to moj drugi porod, bylo ok, woda relaksuje, dzieki temu dziala troche przeciw bolowo, ja ogolnie uwielbiam przebywac w wodzie od dziecka dla mnie bylo lepiej niz na lozku porodowym

Gość gość
Powiem ci, że niestety nie mam porównania z porodem siłami natury w szpitalu bo rodziłam tak tylko w domu gdzie mogłam w dowolnym czasie zmienić pozycję, pochodzić a nawet na samym początku akcji porodowej upiec ciasto dla położnej co odbierała poród :P W szpitalu było wszystko bardziej, jakby to ująć, zaplanowane...? nie mogłam się w danym momencie napić bo akurat chca wykonać KTG, cwiczenia na przyspieszenie akcji były takie jakie położna chciała i wtedy kiedy chciała.

Gość gość
odpowiadam na pyt z 12:49.krwawienie było normalne , jak to przy porodzie, naprawdę wystarczy niewielka ilość krwi by woda w wannie się zabarwiła. Poza tym wszystko ok, nie było żadnych komplikacji, nawet nacinana nie byłam. Próbuję sobie przypomnieć gdzie urodziłam łożysko ? I szczerze mówiąc umknęło mi to i do dziś nie wiem. Wykapałam się dopiero na sali , po kilku godzinach .

Gość gość
Witam wszystkie szczęśliwe mamy! Moje Drogie, mam do Was ogromną prośbę, widzę, że jest Was tutaj dużo i wszystkie aktywnie działacie na owym forum, w związku z tym chciałabym Was prosić o pomoc. Jestem studentką położnictwa i piszę właśnie pracę licencjacką, zbieram informacje, które są mi po prostu niezbędne do napisania jej :) Mam ankietę dotyczącą porodu w wodzie, czy mogę Was prosić o wypełnienie jej w wolnej chwili? Będę ogromnie wdzięczna, z góry dziękuję i pozdrawiam! :) https://docs.google....GY9sfE/viewform