Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ile dostanę pieniędzy na urlopie macierzyńskim

Polecane posty

Gość gość

witam ile dostanę pieniędzy na macierzyńskim 80%płatnym przy najniższej krajowej

Gość gość
nie wiem w zyciu nie bylam na macierzynskim 🖐️

Gość gość
wpisujesz na kalkulatorze pieniadze ktore dostajesz razy (x) 80%, znak równości (=) i wyskakuje wynik :)

Gość gość
to niech mi ktoś powie kto jest teraz na macierzyńskim bo wydaje mi się że zus mnie trochę oskubał

Gość gość
macierzynski jest srednia ostatnich 12 miesiecy, jak bylas na zw zanim zaszlas to bedzie mniej niz najnizsza x 80procent

Gość gość
Nie wiem ile wynosi najnizsza ale w zalozeniu ze ok 1200 to dostaniesz 960

Gość gość
jestem od 10.12. a pieniądze dostałam dopiero 17.01.

Gość gość
ja mam tak jak ty autorko i dostaje okolo 940, ostatnio 950.

Gość gość
dostałam 830 chyba trochę mało

Gość gość
nieprawda, (to ja co dostalam 950). bylam zatrudniona od 1kwietnia , od 3 lipca poszlam na l4, urodzilam 3 pazdziernika(czyli pracowalam plus zwolnienie pol roku). umowa na 1600 brutto. dostaje od zusu 950 co miesiac, na l4 dostawalam 1140(okolo). wcale nie jest to srednia za 12 miesiecy bo powinnam dostawac zgodnie z tym okolo450zl , nigdzie wczesniej nie pracowalam.

"macierzynski jest srednia ostatnich 12 miesiecy, jak bylas na zw zanim zaszlas to bedzie mniej niz najnizsza x 80procent" x x a czemu tak?Przeciez na zwolnieniu jest platnosc 100%

Gość gość
Na urlopie macierzyńskim dostajemy 80% od wynagrodzenia brutto,przykładowo, najniższa krajowa to aktualnie 1600zł, od tego odprowadzamy kwotę netto i zostaje w zaokrągleniu 1100zł z groszami, od kwoty tej zus wypłaca nam 80%, jeżeli kogoś niepokoi to że np dostał tylko 600zł to proszę się nie martwić, zus dopłaci należność przed upływem końca miesiąca.

Gość gość
faktycznie 80% sredniej z ostatnich 12 miesięcy, ale jezeli ktoś pracował krócej np 6m-cy., to suma z tych 6 m-cy jest dzielona przez 6 nie przez 12.

Gość gość
a jeśli jestem na l4od początku ciąży to liczy się ost12mies czy osttnie 12 mies przed l4?

Gość gość
jak jest 31 dni to dostaniesz chyba 1025 zł

Gość gość
ale to od tego roku, w tamtym dostawałam za 31 dni 950 zł

Gość gość
Co w przypadku gdy otrzymywałam przez 6 miesięcy zasiłek dla bezrobotnych, potem znalazłam zatrudnienie u pracodawcy, który wziął na mnie dofinansowanie stanowiska pracy z UP, pracowałam u niego 6 miesięcy aż do przejścia na zwolnienie. Policzą mi 6x zasiłek + 6x pensja / 12 miesięcy i z tego wyliczą macierzyński? Jeśli tak, to jestem w czarnej d***e, bo dostane z 650 zł. Ktoś coś wie o tym???

Gość gość
Zasiłku ci nie policza, tylko tyle ile dostawałaś od pracodawcy na rękę

hej ja mam problem byłam na stażu przez 6 miesięcy potem na umowie o prace i zaszłam w ciąże dostałam macierzyński od pracowadawcy od września( miesiąc urodzenia syna) do teraz resztę mam mieć z zusu czy ktoś pomoże ile mogę dostawać kasy od zusu ? od pracodawcy miałam wysokość miesiecznej pensji PROSZĘ O POMOC !!!!!!

Gość gość
Macierzyńskie cały czas wypłaca ZUS -tylko czasem za pośrednictwem pracodawcy. Co do kwot -wnioskowałaś od razu o roczny urlop czyli 80% pensji dostawałaś czy może tylko sam macierzyński i miałaś 100% a potem będzie 60% za urlop rodzicielski. Ze strony ZUS: " Zasiłek macierzyński za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego przysługuje w wysokości 100% podstawy wymiaru zasiłku. Zasiłek macierzyński za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu rodzicielskiego przysługuje natomiast w wysokości 60% podstawy wymiaru zasiłku. Zasiłek macierzyński za okresy wszystkich wymienionych wyżej urlopów przysługuje w wysokości 80% podstawy wymiaru, a więc w wysokości "uśrednionej", ale pod warunkiem, że pracownica nie później niż w ciągu 14 dni po porodzie (albo po przyjęciu dziecka na wychowanie i wystąpieniu do sądu z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie przysposobienia dziecka lub po przyjęciu dziecka na wychowanie jako rodzina zastępcza), złoży pisemny wniosek o udzielenie po urlopie macierzyńskim (albo urlopie na warunkach urlopu macierzyńskiego) dodatkowego urlopu macierzyńskiego (albo dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego) w pełnym wymiarze oraz urlopu rodzicielskiego w pełnym wymiarze."

czyli jak mam jeszcze okres macierzyńskiego to od zusu mam 80 % a potem jak bedzie rodzicielski to zmniejszy sie z 80 na 60 % dobrze rozumiem ?? bo doszły mnie słuchy od "dobrej" sąsiadki ze dostane tylko po 400 zł od stycznia (bo wtedy mi sie umowa skończyla) do wrzesnia (miesiąc urodzenia synka)

Gość gość
Skontaktuj sie ze swoja kadrową lub zusem, bedziesz miec info z pierwszej reki.

Gość gość
ile teraz dostajesz zasiłku na rękę? Wnioskowałaś od razu o roczny urlop? Jeśli tak to masz cały czas 80% pensji płacone. ZUS wypłaca cały czas. Sąsiadka zna sie jak kura na gwiazdach.

Gość gość
Czy nie umiecie same szukać informacji w internecie?

Gość gość
Nie, bo one sa glupie. A glupimi ludzmi latwo sie rzadzi bo nie znaja swoich praw.