Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

WITAMINY właściwie odstawiłam czy słusznie

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 18 tygodniu ciąży. Na samym początku brałam suplement diety, kwas foliowy itp, ale przyznam, że przestałam. Jem dużo warzyw i owoców, ryb. Ogólnie staram się jeść zdrowo. Wyniki badań mam bardzo dobre. Czy te witaminy w tabletkach są aż tak konieczne? To prawda, że po nich duże dzieci się rodzą? Koleżanki, które średnio się odżywiały a codziennie łykały jakieś suplementy urodziły dziec**** prawie 4 kg... ale czy to znaczy, że te dzieci są "zdrowsze?" - koleżanki tak sądzą :P Jedyne co czasami biorę to kwas foliowy. A Wy?

Gość gość
coś w tym jesz ja w pierwszej ciąży łykałam witaminy bo myślałam że tak trzeba, urodziłam dziecko z wagą 4, 5 kg Brałam materne, potem ktoś mi powiedział: "Jesz Materne rodzisz Manna" :) druga ciąza, brałam tylko żelazo, dziecko 3,700.

Gość gość
miało być coś w tym jest :)

Gość gość
ja też do witamin nie jestem przekonana. Biorę jak mi się przypomni, raz, dwa razy w tygodniu. Też słyszałam, że duże dzieci się po niech rodzą. Mam wrażenie, że są "sztucznie duże" :P

całą ciążę nie brałam sztucznych witamin, jedynie przed kwas foliowy. Dziecko urodziło się zdrowe i z odpowiednią wagą :) wolałam odżywiać się racjonalnie a nie łykać syntetyczne suplementy.

Gość gość
Mi lekarz powiedział żeby tylko dbać o właściwą dietę, zwłaszcza żelazo i wapń, a jak jem dużo owoców to nie ma potrzeby brać akurat witamin. Brałam tylko kwas foliowy, potem magnez z wit. B6, bo przy niej lepiej się wchłania, i tyle. Dziecko wymiary bardzo przeciętne, niecałe 3,5 kg i 56 cm. Zauważ też że nie wszystkie mamy biorą witaminy, niektóre nazywają tym określeniem wszelkie suplementy, i w temacie o witaminach wpisują wapń właśnie czy magnez...

Gość gość
brałam przez obie ciąże witaminy mimo, że starałam się odżywać bardzo zdrowo, w pierwszej miałam okres intensywnych wymiotów, w drugiej migreny podczas których też wymiotowałam. Dzieci urodziłam 2500g i 3200g. Zaczęłam brać po 3 miesiącu w pierwszej Maternę :D w drugiej Prenatal Classic i omega med DHA później. Trochę mnie śmieszy wasze podejście wolałyście odżywiać się zdrowo, za to nie macie problemów żeby dawać dzieciom mleko modyfikowane, gdzie są same sztuczne witaminy one mogą odżywiać się gorzej.

a moj lekazr zabronil mi brac jakichkolwiek witamin :) powiedzial ze kwas foliowy wystarczy, a jezeli bede do tego brac jeszcze witaminy to dostane hemorojdow ( to sa jego slowa) bo co za duzo to tez nie zdrowo, i nie bralam cala ciaze, synek zdrowiutki 3,200kg

Gość plamkaa
Ja brałam przez pierwsze 4 miesiące, w kolejnych co drugi, trzeci dzień. Poza tym jadlam duzo owoców i warzyw. Dziecko zdrowiutkie, idealnie w normie:)

Gość gość
A ja brałam Maturelle, dzień w dzień. Miałam bardzo dobre wyniki (hemoglobina wyższa niż kiedykolwiek), więc nie widziałam sensu ich odstawiać. Urodziłam zdrowe dziecko z wagą 3230

Gość gość
ja odstawiłam w drugiej ciąży bo niedobrze mi było brałam chyba góra 2 mies ,ciężko na żołądku a brałam takie same wit jak parę lat wcześniej przy pierwszym dziecku .Nie wiem jak to ma się do wago dziecka ale pierwszy syn ważył 3750 g a drugi 2900g A kwas foliowy brałam łącznie 6 mies ,przed ciążą i do 12 tygodnia ciąży .

Gość gość
W poprzedniej ciąży brałam witaminy od 12 tygodnia ciąży aż do samego końca i urodziłam w 42 tygodniu ciąży córkę ważącą 3740g więc gdyby nie była przenoszona to ważyłaby jeszcze mniej. Obecnie jestem w początkowych tygodniach ciąży i gdyby nie to że praktycznie nie mogę patrzeć na jedzenie to nie brałabym witamin. Sama jestem zwolenniczką naturalnych witamin i uważam że jeżeli ktoś faktycznie daje radę się dobrze odżywiać to nie ma najmniejszego sensu by przyjmować suplementy diety, poza żelazem , zwłaszcza w trzecim trymestrze ciąży.

Gość gość
ja witamin nie biorę, jedyne co to pregnofer dha, który zawiera kwasy dha wpływające korzystnie na rozwój mózgu i oczu płodu i niemowląt. potem planuję karmić piersią i brać go dalej :)